keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Puolivuotisneuvola

Alkuun vähän kuulumisia, sitten neuvolakuulumisiin. :)
Tämän kirjoitin aamulla:
Nyt on sitten tämä flunssatauti käynyt läpi jokaisen perheenjäsenen. R tuli eilen töistä kotiin ja oli ihan poikki, kuulemma hirveä kurkkukipu ja flunssakin alkamaisillaan. Hän sanoi, etä tarkkailee vielä aamulla oloa ja miettii, pitäisikö mennä lääkäriin hakemaan sairaslomaa. No aamulla olo oli vieläkin samanlainen, joten R suuntasi sitten työterveyslääkärille ja sai kaksi päivää sairaslomaa. Nyt sitten koko perhe lepäillään kotona.
Nellalla on vielä tukkoisuutta, vähän yskää ja öisin henki rohisee. Huuliherpeskin on paranemaan päin. Mulla on vielä tosi kipeä kurkku, yskää, nuhaa ja muutenkin vähän kipeä olo, mutta kaipa tämä tästä... harmittaa, jos ei huomenna pääse muskariin, kun viime viikollakaan ei oltu, kun oltiin R:n loman takia reissaamassa. Ja ensi viikolla muskarissa on talviloma, niin silloinkaan ei pääsisi eli kolme kertaa jäisi väliin. :/

Tämän illalla:
Nyt olo on jo parempi, kaveri kävi tänään kylässä tyttärensä kanssa ja suunnattiin kirppikselle, R jäi kotiin Nellan kanssa. Kirppikseltä löytyi taas kaikkea kivaa, vaikkei tällä kertaa hirveän paljoa. Mutta halvalla pääsi. Vähän jäi kaivertamaan muutama juttu, mitä en raaskinut ostaa.. miksi livekirppiksestä ei raaski ostaa jotain, mutta fb-kirppikseltä maksaa samasta tuotteesta jopa enemmän?! En ymmärrä.
Esittelen nuo kirppariostokset ja tänään postissa tulleet jutut sitten erillisessä postauksessa.

Mutta nyt sitten niihin neuvolakuulumisiin! (puolivuotispostauksen löydät täältä!)
Mentiin neuvolaan siis 14.45 ja meiltähän sinne kävelee n. viitisen minsaa. Päätettiin sitten ekaa kertaa laittaa Nella yhdistelmävaunuihin ilman koppaa. Tähän astihan siis on aina ollut kopassa, koska yleensä nukkuu vaunulenkeillä yms ja kaupoilla saa sitten matkarattaissa aina istua.
Hienostihan tuo neiti siinä oli ja tykkäsi katsella ympärilleen. :)
Matkalla neuvolaan
Neuvolassa neiti oli yllättävän iloinen, vaikka alkoikin olla jo päikkäriaika. Vasta lopussa Nella väsyi ja alkoi vähän kiukutella, mutta suurimman osan ajasta oli yhtä hymyä ja sai paljon kehuja. :)
Kaikki oli tosi hyvin ja neuvolatäti siis kehui mm. neidin tavujokeltelua, kuuloa, istumista, iloisuutta, lihasjäntevyyttä, tarttumista(yrittää jo pinsettiotetta!) jne.
Ainoastaan se ''aiheuttaa huolta'', ettei neiti vieläkään ole kertaakaan kääntynyt mihinkään suuntaan, paitsi yrittää kyljelleen. Mutta siis neuvolatäti ei ollut tästä huolissaan, minä olen. Kuitenkin hän ehdotti, että jos tulisimme myös ensi kuussa käynnille. Katsotaan sitten silloin, mikä tilanne on ja onko neiti vielä oppinut kääntymistä ja sitten mietitään, mitä tehdään. Hän kuitenkin sanoi, että varmasti on jo lähellä, koska neiti niin hyvin avustaessa yrittää itsekin ja kertoi muutamia vinkkejä, miten voidaan kotona tuota yhdessä leikin kautta harjoitella. Vaikka ollaan toki sitä tehtykin. Eiköhän se siitä. :) Olen kuullut joistain lapsista, jotka ei ikinä lähtenyt ensin kääntymään vaan esimerkiksi ryömimään tai konttaamaan. Mutta katsotaan nyt. Onko teidän lapsistanne kukaan kääntynyt vasta yli puolivuotiaana tai myöhemmin?

Ja nyt niihin mittoihin! Veikkailin, että neiti olisi pituudeltaan 69-70cm, muttei ollutkaan vielä niin pitkä. :) Ja paino taas oli enemmän kuin olin ajatellut. :)

(suluissa 5kk mitat)

Paino: 10755g (9755) eli tasan kilo!
Pituus: 68,3cm (66,8)
Päänympärys: 45cm (43,8)

Hienosti neiti on kasvanut, paino menee kuulemma taas vähän enemmän yläkäyrillä. Neuvolatäti sanoi, ettei tarvitse vielä lisätä kiinteiden määrää, jos tämä tuntuu Nellalle sopivalta. Sitä ihmettelin, että hän ehdotti myös, että jätettäisiin kasvissose pois(se on ollut nyt lounaana) ja muutettaisiin lihasose lounaaksi ja hedelmä/marjasose sitten välipalaksi. Miksi pitää välttämättä lisätä makeaa sosetta ruokavalioon, kun neiti kumminkin saa sitä aamupuuron joukossa ja joskus jälkkäriksi? Kun kyseenalaistin tätä, niin terkka sanoi, että se nyt vain on suositus ja näytti taas kerran sitä erästä vauvan ruokavalio- suosituslappua... Eli ei edes perustellut oikeastaan mitenkään? Ja kuulemma kasvissoseen voi sitten siinä kuukauden päästä lisätä takaisin jne.. No, enpä tiedä.

Puhuttiin myös hampaiden harjauksesta ja sanoi, että kerran päivässä harjaus riittää kuulemma. Ja että voisi alkaa käyttää lasten hammastahnaa ihan pikkuisen. Ihmettelen vaan, kun vauvan hammasharjapakkauksessa luki, ettei vauva tarvitse hammastahnaa kuin vasta poskihampaiden puhjettua eli keskimäärin 18kk iässä. Mutta uskotaanpa sitten neuvolaa. :P Tällä en tarkoita, että uskoisin sokeasti kaikkia neuvolan suosituksia, mutta mieluummin kuuntelen ammattilaisen ohjetta kuin pakkauksen tuoteselostuksen.


Tämmöinen lappu saatiin mukaan.

Ja tämmöinen
Neuvolakorttiin saatiin tälläinen teksti: 
''Kasvaa hyvin. Poimii helmen pöydältä kummallakin kädellä. Suuntakuulo normaali. Istuu tuetta. Varaa jaloille. Normaali kehitys.''

Seuraava neuvola meillä sitten onkin 11.3. klo 14.

Nella oli ihan rättipoikkiväsynyt, kun lähdettiin neuvolasta ja nukahti melkein heti vaikka olikin istuvammassa asennossa. 
Tulomatka
Kotona Nella jatkoi unia parvekkeella vielä, mutta ei kovin pitkään kun oli ekoilla päikkäreillä nukkunut parisen tuntia. Nella on alkanut muuten heräämään paljon aikaisemmin kuin ennen(siis aamuisin), mutta ei kyllä enää usein heräile yöllä ollenkaan syömään. Nella heräsinään 6.30 ja ekoille päikkäreille meni kymmenen aikoihin. Iltaunille Nella on mennyt nyt myös aikaisemmin, eilen ennen kahdeksaa jo nukahti ja tänään yhdeksän aikoihin. Ennenhän monesti venyi lähemmäs kymmentä tai puoli yhtätoista. Tietysti tämä on parempi rytmi niin lapselle kuin meillekin, saadaan mekin enemmän omaa aikaa myös illalla. Aamuheräämiset tuottaa vaan vaikeuttaa minulle.. vieläkin. Olen aina ollut todella aamu-uninen ihminen ja illalla olen pirteimmilläni.

Huomenna varmaan palailenkin sitten ostospostauksella, kun kuvailinkin jo kirppariostokset. 

ps. Haluaisiko joku neuvoa, miten postaukseen saa liitettyä videon? Koska olen laiska, enkä jaksa selvittää sitä itse... Kiitos!            

Loppuun vielä pari kuvaa Nellasta:

Mekosta on kiva ottaa kiinni!

''Anna mulle se kamera!''

Nella keimailee usein näin, kun otan kameran esiin. :D
Nukkuva kaunokainen. <3

10 kommenttia:

 1. Mä oon kans ihan kujalla noiden hammasohjeistusten kanssa (onneks niitä hampaita ei sittenkään vielä näy...)
  Neuvolassa sanottiin että apteekista saa ihan vauvoille tarkoitettua erikoistahnaa.
  Apteekissa sanottiin että harjaus tahnalla kannattaa aloittaa vasta kahden vuoden iässä.
  Muualta, esim. netistä, olen lukenut että vauvoille voi antaa iihan pikkunokareen aikuisten tahnaa makusteltavaksi.

  WTF?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NO NIIMPÄ! Oon ihan sekasin että mitä pitäis nyt sit noudattaa... Kaipa pitää tehä vaan niin kuin itsestään tuntuu parhaimmalta. (eli? :D)

   Poista
 2. Videon saat lisättyä kun olet kirjoittamassa tekstiä-kohdassa. Työkalurivistöllä on ns klaffitaulunkuva (tämmösen näköinen http://mummila.net/marginaali/2008/08/21/lisaa-aanesta/ )paina sitä. Seuraavaksi tulee vaihtoehdot Lähetä (jos lataat omalta koneeltasi olevan videon tms), youtubesta, youtubeviedoni, puhelimestani, verkkokamerasta.

  Sit vaan toimit annettujen ohjeiden mukaan. Joskus itsellä toi videon lataaminen kestää aika kauan. Kantsii siis keksiä latailun ajaksi muuta surffattavaa =)

  Meille annettiin ohjeeksi antaa lasten hammastahnaa nuppineulapään verran. Aikuisten hammastahnassa on liikaa fluoria pikkuisille, kuulemma.

  Ja on muuten hienot lukemat neidilla =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos todella paljon sinulle ja ihanaa ystävänpäivää! :)

   Meille sanottiin suunnilleen samalla tavalla tuosta hammastahnasta. :)

   Poista
 3. Aika jännää kyllä, että kasvissose pitäisi jättää pois ja lisätä makeaa. :O Minä en kyllä tekisi niin. Mieluummin ottaisin makean pois kuin lisäisin. Ihmeellistä kyllä.

  Me ei olla vielä juteltu neuvolassa hampaitten harjauksesta, kun ei tainnut viime käynnillä niitä ollakkaan vielä. Mää oon harjannut kerran päivässä neitin hampaat (kun aina unohtuu se toinen kerta. :() ja käyttänyt lapsille tarkotettua hammastahnaa missä on 550 sitä flouria tai miten se nyt sanotaankaan. Sellanen käy ihan pienille ja sitten se missä on 1000 niin vähän isommalle. Mulla onkin tuosta postaus blogissa (http://vauvaaa.blogspot.fi/2013/01/syottotuoli-ja-hampaan-pesu.html).

  Meilläkään ei neiti vielä käänny. Oon kanssa sitä ihmetelly. Nyt tosin on tullut sitä, että käännytään kyljelleen tosi hienosti, mutta ei sen enempää ja sieltä tullaan heti pois tai ollaan ihan hetki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja siis ihan sen pienen nokareen oon laittanut. Niin vähän kuin vaan oon saanut siitä laitettua.

   Poista
  2. Niinpä, tuo sosejuttu oli mun mielestä kans tosi outo. Juttelin siitä mun isänkin kanssa, niin se sano että älä kuuntele niitä neuvolan höpötyksiä. ;D

   Joo mä luinkin tuosta sillon sun blogista, kun kirjotit hampaiden harjauksesta. Pitää käydä ostamassa Nellalle hammastahnaa. :)

   Poista
 4. Voi ku Nella on taas söpönä :3 iso tyttö ♥ meilläkään ei hirveesti kääntyillä ! kyljelleen mennää kyllä helposti, jos halutaan joku lelu kauempaa tai repiä äitiä hiuksista :D lapset kehittyy niin eri tahtia, että ei kannata turhaan huolehtia ! ja meki halutaann tuo ihana sininen mekko ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Aijaa! Niin, onhan se ihan totta. Lapset on niin omia yksilöitään ja kehittyy eri tahtia jo pienestä pitäen.
   Jep, se on suloinen mekko. :)

   Poista