lauantai 4. toukokuuta 2013

Vesirokko

Moikka.

Niin kuin TÄÄLLÄ kerroin, niin Nellalle ilmestyi keskiviikkoiltana jotain ihme näppylöitä. Mitattiin kuume ja se oli n. 38 astetta ja nyt se on niissä lukemissa heitellyt jo neljättä päivää putkeen. Eilen illalla kuumetta oli 38,3 ja Panadolilla ollaan saatu se yöksi laskemaan ja yöllä jouduttu antamaan lisää kun neiti on nukkunut niin huonosti ja itkeskellyt paljon. Tänään päivällä kuume oli noussut jo 38,6. :/ Annettin sitten ennen päikkäreitä taas Panadolia.

Yöt ovat sujuneet aika huonosti. Ollaan rampattu Nellan huoneessa vuorotellen todella useasti, viime yö oli pahin aikoihin. Nella nukahti normaalisti n. puolen tunnin nukuttamisen jälkeen vähän ennen yhdeksää. Parin tunnin päästä, vähän yhdentoista jälkeen, alkoi kuulua itkua ja yleensä siihen on auttanut tutti. Nyt ei kumminkaan auttanut, vaan neiti itkeskeli silmät auki sängyssään, kunnes R nosti hänet sieltä pois. Neiti oli yllättävän iloinen ja pirteä, kunnes alle tunnin päästä väsähti. Puolen yön aikoihin saatiin Nella n. parinkymmenen minuutin nukuttamisen jälkeen nukahtamaan, annettiin sitä ennen myös velliä uudestaan.
Mentiin itsekin nukkumaan, mutta ei mennyt kumminkaan aikaakaan, kun neiti taas itkeskeli ja ravattiin alle viiden minuutin välein Nellan huoneessa. Lopulta meidän oli pakko ottaa neiti meidän viereen nukkumaan, että saataisiin mekin vähän edes levättyä. Kellokin läheni jo kahta yöllä...
Neiti ei siihen sitten heti nukahtanutkaan, joten rasvailtiin ja annettiin maitoa, siliteltiin ja lopulta hän sitten nukahti. Heräili vielä pari kertaa ja sitten seitsemän jälkeen aamulla kunnolla. Heräsin ihan silmät ristissä, tosi väsyneenä ja jätin R:n nukkumaan. Huomenna on sitten mun vuoro saada nukkua edes vähän pidempään, kun R on luvannut herätä Neltsun kanssa.

Ollaan koitettu antaa nyt maitoa ja velliä enemmän, kun ne on oikeastaan ainoat mitkä menee alas tai pysyy sisällä. Eilen kauppakeskuksen hoitohuoneessa lääkärin jälkeen Nella oksensi kaiken syömänsä välipalan, vaikkei ollut syönyt kun vähän yli puoli purkillista sellaisesta pienestä Piltti-purkista hedelmäsosetta.
Käytiin tosiaan eilen lääkärissä. Ensin soitin terveyskeskukseen aamulla, että mitä pitäisi tehdä kun näppylät ovat lisääntyneet todella paljon ja selvästi on joku rokko, muttei voida olla varmoja, että se on vesirokko. Kerroin myös kuumeilusta ja kovasta flunssasta. Terveyskeskuksesta kehotettiin tulemaan sairaanhoitajan päivystykseen ja sinne sitten lähdettiin vähän ennen kymmentä aamulla. Vesirokkohan siellä sitten todettiin, niin kuin oltiin arveltukin. Nellaa kuitenkin kehuttiin olosuhteisiin nähden yllättävän iloiseksi, virkeäksi ja pirteäksi eikä huolenaihetta sinäänsä ollut. Sairaanhoitaja oli kumminkin sitä mieltä, että olisi hyvä mennä vielä lääkärille näytille, kun on kyseessä vauva ja Nella on syönyt niin huonosti niin lääkäri tarkastaisi nestetasapainon. Olisi hyvä myös tarkastaa, ettei antibioottia vaativia pöpöjä olisi, kun vesirokkoon kuulemma kuuluu yleensä vain kuume eikä flunssaa.
Eilen, kun näppylöitä ei ollut vielä niin paljoa...
Saatiin sitten tyhmästi aika yli kolmen tunnin päähän, joten oli pakko mennä kotiin bussilla takaisin hetkeksi kun ei moneksi tunniksi viitsinyt mennä kauppakeskukseenkaan hengailemaan kipeän ja näppyläisen lapsen kanssa.

Sairaanhoitaja (ja myöhemmin lääkäri) painottivat, että on tosi hyvä kun Nellalla on näin pienenä vesirokko, toki kunhan siis pysyy hyvässä kunnossa ja saa nesteitä. Kuulemma taudista paraneekin sitä nopeammin mitä pienempi on ja tämän ikäinen ei tosiaan osaa vielä raapia onneksi näppylöitä, joten riski arvillekin on pienempi.  Myöskään tämä ei jää lapsen muistiin sinäänsä, kun esimerkiksi isommalle lapselle voi jäädä ikävät muistot. Onhan vesirokko ja muutkin rokot sinäänsä ilkeitä tauteja, kun ei saa raapia ja joutuu ihan tuskissaan siitä pidättäytymään. Myöskin monille nousee korkea kuume, joka lisää ahdinkoa. Nellalla on vielä tämän lisäksi ollut monta päivää kova flunssa, räkää valuu valtoimenaan ja silmät vuotaa, yskääkin on ja luultavasti myös kurkkukipua. Lääkäri totesi sen kumminkin ihan vain joksikin flunssapöpöksi, joka on sattunut tulemaan samaan aikaan kuin rokko, ei sen kummempaa.

Klo 14 oli sitten se lääkäri ja ärsytti todella paljon kyseinen henkilö. Ei siis sinäänsä muuten, tosi mukava nuori naislääkäri, mutta käynti oli aikalailla yhtä tyhjän kanssa. Lääkäri oli varmaan joku opiskelija/harjoittelija kun ei tuntunut tietävän mistään mitään. Kaikki mitä kysyin, lääkärin piti tarkistaa jostain ja mihinkään ei ollut suoraa vastausta...
Lääkäri tarkisti Nellan korvat, ei ollut tulehdusta. Keuhkot myös olivat puhtaat, samoin nielu. Myöskään suussa ei ollut näppylöitä, vaikka sitä epäiltiinkin kun ruoka ei ole maistunut, josko se olisi ollut osasyynä. Mutta ei. Tosin tänään huomattiin kieleen ilmestynyt näppylä. :/
Lääkäri tarkisti Nellan kielestä, että se on kostea eli nestetasapaino kunnossa, kuulemma saanut tarpeeksi nesteitä. Hän painotti, että ilman kiinteää ruokaa pärjää montakin päivää, mutta nesteitä on ensisijaisen tärkeää nyt saada. Onneksi maito ja vellit menee Nellalla alas.
Kello on nyt 17.40 ja Nella on syönyt tänään kiinteistä ruoista vain vähän yli puoli purkkia Hipp- hedelmäsosetta ja lisäksi sormiruokana muutamia maissinaksuja. Mikään muu ei ole mennyt alas ja tänään ei olla koitettu niin paljoa tuputtaakaan, kun neiti on ollut niin kipeän oloinen.
Nesteistä Nella on juonut tänään veden lisäksi aamulla 200ml maitoa, ennen ''tokia päikkäreitä'' 200ml velliä + tilkan maitoa ja äsken ennen toisia päikkäreitä 200ml maitoa. Eli ihan hyvin, onneksi.

Saatiin terveyskeskuksesta ohjeeksi ostaa apteekista vesirokkovoidetta, joka kuulemma viilentää näppylöitä ja myös hoitaa niitä. Kävin sitten ostamassa sitä. Se on semmoista vaahtomaista ja ollaan levitetty sitä nyt useaan otteeseen. Näppyjä tuntuu tulevan vieläkin vain lisää. :/


Lääkäri sanoi, että tartuntariski on vielä päällä viisi päivää siitä, kun ensimmäiset näpyt ovat ilmaantuneet. Eli kaiken järjen mukaan viikonlopun jälkeen ne eivät enää sitten tarttuisi..? Mutta luultavasti vietetään nyt ihan vaan kotona muutamia päiviä, ihan vain Nellan toipumisenkin vuoksi.

On ihan hirveää katsella oman pikkuisensa tuskaa. Olemme joutuneet kokemaan monta sairastumista Nellan vauva-aikana, mutta silti en koe, että meillä olisi mitenkään pahimmat mahdolliset taudit olleet. Nellalla oli huuliherpes, jonka takia oli syömättä ja selvästi se kirveli suussa ja suun alueella, mutta varmasti olisi voinut sekin olla pahempana. Nellalla oli norovirus(+ mulla ja R:lla), mutta se kesti onneksi vain pari päivää eikä esim. sairaalahoitoa/nesteytyshoitoa tarvinnut missään vaiheessa ja Nella oli tosi iloinen, sillon kun ei esim. oksentanut, ja jaksoi touhuilla kipeänäkin.
Nellalla oli rs-virus ja siitä kehkeytynyt keuhkoputkentulehdus pääsiäisen aikoihin ja se on varmaan ollut tähänastisista taudeista pahin. Nella oli huonossa kunnossa ja sairaalan päivystyksessäkin oltiin. Nella myös nukkui ja söi tosi huonosti silloin ja muutenkin oli hyvin kipeä. Itsekin olin samaa aikaa pahassa flunssassa ja ihan voimaton.
Tämä vesirokko vetää kyllä vertoja tuolle edellämainitulle sairaudelle. Nella on melko heikkona, tuntuu näppylät vaivaavan tosi paljon ja muutenkin yleisvoinniltaan ei ole yhtä virkeä kuin yleensä, tietenkään. Mitä voisikaan olettaa, kun joka paikkaa varmasti kutittaa ja olo on kurja myös kuumeen ja flunssan takia? Voi pikkuista, parane pian. :(
Näiden lisäksi Nellalla on ollut myös muutama muu flunssa ja ihan pikkuvauvana mahavaivoja/lievää koliikkia.
En halua missään vaiheessa vähätellä neidin sairastumisia, mutta koitan ajatella positiivisesti. Minulla oli tähän mennessä ollut jo paha koliikki, korvatulehduskierteitä, putkituksia, lääkeaineallergia ja myöhemmin jouduin sairaalaan mahavaivojen takia, jotka jatkuivat koko lapsuuteni ja olin Lastenklinikan asiakkaana kouluikään asti ja vähän sen jälkeenkin. Toivon sydämestäni, että Nellan sairastamiset olisivat nyt ainakin vähään aikaan tässä ja neiti saisi hetken edes olla terveenä.
On se meidän rakas vaan niin ihana Pieni Selviytyjä! 

Tänään

Onko teidän lapsilla ollut alle 1-vuotiaana jotain rokkoa?
Kuinka rajuna se tuli ja kuinka nopeasti oli ohi?

Nauttikaa ihanista lapsistanne, olivat he sitten kipeinä tai terveenä, kaikesta selviää. ♥

18 kommenttia:

 1. voi eeei! :( Toinen on niin ressukan näkönen :'( Paranemisia!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. :( Eilinen ilta, yö, tämän päivän aamu ja päivä ovat olleet melko rankkoja, mutta nyt illalla neiti on ollut vähän parempi jo, kuumettakaan ei paljoa ollut(37,8) ja nukkui 2,5h päikkärit! Tosin heräili kyllä paljon ja piti käydä monta kertaa heijaamassa vaunuja, mutta kumminkin. :)

   Poista
 2. Paranemisia Nellalle. Ainakin on aikaisin sairastanut vesirokon. Minulla itselläni se oli 4-vuotiaana ja jo ennestään atooppiselle se oli aika tuskaista aikaa, kun ei olisi saanut raapia.

  Oma tyttö ei ole vielä tuota sairastanut, eikä joskus saanut kaveristakaan tartuntaa, vaikka yhteisten leikkien jälkeen kaverille nousikin näpyt iholle. Silloin oikein toivoin, että se tauti olisi tarttunut, mutta ei tarttunut ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Se on kyllä hyvä, että näinkin aikaisin sen sairastaa. Jännä kun en tiedä yhtään, mistä neiti on sen voinut saada, mutta sehän voi olla vaikka lapsimessuilta, julkisesta hoitohuoneesta, vauvakerhosta tai mistä vain. Se on niin kovin tarttuva tauti.
   Ikävää kun sulla oli se vasta nelivuotiaana, oli varmaan kurjaa varsinkin tuon atooppisen ihon kanssa. :/ Tuo lääkäri jolla käytiin, kertoi just että hänellä oli ollut vasta 12-vuotiaana ja oli kuulemma tosi tuskaista ollut.

   Mun äiti kertoi, että oli pienenä yrittänyt just kaikin keinoin saada meille vesirokon ja vienyt tahalteen meitä sellasille kavereille, jolla oli se päällä. Oli kuulemma sanonut meille, että halikaa ja pussatkaa toisianne. :D Mutta ei silti silloin tarttunut, vaan myöhemmin vasta.

   Poista
 3. Me ollaan mietitty, että annettaisiin vesirokko-rokotus. Avomies on vahvasti sitä mieltä, että se pitäisi antaa eikä sairastaa sitä. Mää nyt en ihan oo samaa mieltä, mutta kyllä tuon rokotuksen voi ottaa mikäli niin haluaa.

  Voi raasua. :( Pikaista paranemista Nellalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en missään nimessä haluaisi sitä Nellalle, vaikka ei olisikaan tähän sairastunut. Se nimittäin ei anna täyttä suojaa ja rokkoon voi silti yhtälailla sairastua, se vaan pienentää riskiä. Joten tavallaan isompi riski sairastua esimerkiksi paljon vanhempana, jolloin tauti on rajumpi.
   Mutta toki jokainen perhe tekee tässäkin asiassa niin kuin parhaaksi näkee! :)

   Kiitos! :)

   Poista
 4. Voi paljon jaksamisia ja paranemisia sinne ! ♥
  Me ollaan tosi vähillä sairastamisilla selvitty, kun on ollut vain kaksi pientä flunssaa. Saa nähdä milloin meidän "sairastuskausi" koittaa ;o
  mutta niin vielä paljon voimia teille♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! ♥ Ihana kuulla, että teillä ei ole sairastettu. :) Toivottavasti ei teille rantaudu tämmöistä putkea. :/

   Poista
 5. Voi että kun tekee oikein pahaa lukea tätä, niin paha olo tulee toisen puolesta! :(
  Toivottavasti menisi pian ohi ja Nella olisi taas kunnossa! Jaksamisia teille <3

  VastaaPoista
 6. Meille taisi tänään iskeä myös tuo vesirokko.. Tai tällähetkellä Rockyllä 9suurempaa ja varmaan 10pienempää näppyä ympäri kehoa ja naamaa. Oliko minkä hintaista tuo voide? Itseäkin kutittaa ikävästi kokoajan mutta näppyjä en itseltäni tai lilalta vielä löytänyt :s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! :( Tosi kurjaa. Toivotaan, että menee nopeasti ohi.
   Tuo voide oli vähän alle 23€, oisko ollut n. 22.90€. Tuo on vaahtoa, mutta niitä on myös voiteen muodossa. :)

   Ootko itse sairastanut vesirokkoa?

   Poista
  2. Joo oon sairastanut 4vuotiaana.. Edelleen kutittaa muta näppyjä ei ole. Rockyllä muutama uusi löytynyt. Illalla ei mitään.

   Poista
  3. Tää sun kommentti oli jostain syystä mennyt roskapostikansioon ja nyt vasta huomasin, anteeks! :/

   Mites teillä nyt voidaan? :)

   Poista
 7. Hyvin voidaan :) lilalle tuli max 10 pientä näppyä ja ei oo reagoinut mitenkään. Rockylle tuli enemmän mutta alkanut jo paranemaan. Ei hirveesti kutianut ole mutta ostin sellaista menthol spriitä apteekista (1,20€ :D) ja se auttoi kutinaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Joo mä kuulin R:n äidiltä tuosta Menthol Spriistä ja kysyin siitä lääkärissä, nii siel sanottii et se kuulemma vaa auttaa kutinaan mut ei hoida niitä nii sit ostettii tota. :D

   Poista