lauantai 11. toukokuuta 2013

Nella 9kk


Ekaa kertaa liukumäessä ja kivaa oli! ♥

Edelliset kuukausipostaukset löytyy näistä linkeistä:
7vkoa  2kk  3kk  4kk  5kk  6kk  7kk  8kk

8.5.Kahdeksan kuukautta vaihtui huomaamatta yhdeksään kuukauteen neidin iässä, kun sairasteluilta ei ole paljoa muuta nyt kerennyt miettimäänkään. Yhdeksän kuukautta! Saman verran kun suurin piirtein raskausaika kesti. Voiko tuo neiti olla jo niin iso? Raskaana aika mateli eteenpäin, odottaen. Nyt aika juoksee ja kohta jo Nellakin. Apuva!
Tässä kuussa ei olekaan neuvolaa, mutta käytiin eilen 10.5. ottamassa itse mitat neuvolassa, Nellan ollessa 9kk ja 2 päivää.
Mitat (suluissa 8kk mitat)
Paino: 11740g (11550)
Pituus: 73,5cm (70,8)
Paino on hieman laskenut ja kolmisen viikkoa sitten se oli 11765g. Joten kolmessa viikossa laskenut 25g, joka on todella vähän. Silti kuitenkin hassua, koska yleensä Nellalla on tullut paljonkin painoa kuukaudessa. Eipä kyllä mikään ihme, sillä a) neiti on lähtenyt liikkeelle ja touhuaa ihan hikipäässä --> paino putoaa, b) Nella on sairastellut ja ei ole suostunut paljoa syömään. Siitä lisää myöhemmin.
Ajattelin nyt kirjoitella tämän kuukausipostauksen vähän erilailla kun viimeisimmät samanmoiset. Muuten tuntuu kuin vain toistaisi itseään.
Nellan kehitys on tuntunut ottavan aimo harppauksen viimeisimmän kuukauden aikana. Neiti on oppinut hirveästi uutta ja eihän tässä enää itsekään pysy perässä! Ei taidoissa, eikä neidin perässä. Neiti on siis oppinut etenemään! En vain oikein tiedä, miksikä sitä voisi sanoa. Ryömimisenhän neiti jätti kokonaan välistä ja tuskinpa sitä enää ainakaan aloittaa kun ei mahallaan koskaan oikeastaan ole. Tämä nykyinen liikkumistapa muistuttaa aikalailla konttausta, mutta ei kumminkaan ole ihan. Nella liikkuu tavallaan pepullaan eteenpäin ja useasti myös niin, että toinen jalka on konttausasennossa, kädet maata vasten, mutta toinen jalka suorana takana ja tavallaan hinaa itseään eteenpäin. Onpas muuten vaikea selittää näin kirjoittamalla! EDIT: Aloin kirjoittamaan tätä pari päivää sitten ja nyt jo kahdessa päivässä on tapahtunut hirveästi kehitystä! Neiti pääsee omalla konttaustavallaan liikkumaan jo paljon nopeammin ja paikasta toiseen, esim. olohuoneesta makkariin, keittiöön yms. Tämä helpottaa myös eroahdistusta, koska neiti pääsee nyt paremmin perääni, jos menen pois huoneesta jossa hän on. Nyt on kyllä todenteolla pitänyt alkaa katsoa kämppää lapsen silmin ja mennä hänen tasolleen. Mitä kaikkea tuo pieni liikkuja näkeekään, kun konttaa ja nousee seisomaan? Onko jossain vielä turvattomia paikkoja leikkiä, vaarallisia esineitä tai tärkeitä juttuja, jotka eivat saisi rikkoutua?
Nella on osannut istua tuetta 5kk iästä asti.
Neiti myös tosiaan oppi tuossa 8kk hujakoilla seisomaan ja nousemaan tukea vasten ja nykyäänhän sitä tehdään alvariinsa. Ihan mitä vain vasten pitää päästä seisomaan, oli se sitten tv-taso, pöytä, rahi, vaippapaketti, lelukoppa, sängynpääty, kaapit, kokovartalopeili, pleikkari, telkkari, syöttötuoli, taaperokärry… Välillä saa kyllä vähän pelätäkin, kun ei neiti ihan tajua, ettei kaikki pysy paikallaan jos niitä vasten nousee seisomaan. 
Nella osaa myös tosi hyvin laskeutua seisomasta istumaan. Tämän hän oppi melkein heti kun alkoi nousta seisomaan, olisiko viikon verran mennyt kun laskeutuminen alkoi olla tosi vakaata. Vahinkoja sattuu enää harvoin ja nekin yleensä silloin, kun neiti nousee jotain sellaista vasten seisomaan, joka ei pysy paikoillaan. Tasapaino alkaa olla jo tosi hyvä ja itse yhdellä kädellä tukien seisoo hienosti, poimii maasta esineitä kun seisoo, menee kyykkyyn ja ylös kahden ja yhden käden varassa. Nellalla on muutama eri laskeutumistapa seisomasta
-       menee kyykkyyn ja siitä joko takaisin ylös(poimien vaikka esineen maasta) tai sitten istumaan
-       laskeutuu suoraan istumaan seisomasta
-       menee konttausasentoon seisomasta
Nella on oppinut nyt myös kävelemään taaperokärryillä, mutta vielä olen koko ajan varmistamassa takana/sivulla, ettei vain kaadu.
Muutenkin Nella osaa hienosti kävellä tuettaessa ja kävelee itse tukea vasten jonkin verran. Monesti Nella vaihtaa paikkaa seisovillaan, esimerkiksi olkkarin pöytärahilta sohvaa vasten seisomaan jne. Osaa myös liikkua hakemaan toiselta puolelta pöytää esineen kävellen.
Nella osaa nousta istumaan, kun on mahalteen. Ensin suoristaa käsiä ja vähän peruuttaa, sitten menee konttausasentoon ja siitä istumaan. Kun neiti on selällään, niin kovasti koittaa pungertaa siitäkin ylös, mutta vielä ei onnistu. Se ei kylläkään haittaa, koska sitten hän kääntyy mahalteen ja nousee siitä istumaan.
Nella ääntelee monilla eri tavoilla, mm. tavujokellellen ja varmasti unohdan osan mainitakin. Yleisiä äänteitä tällä hetkellä ovat
-       ämmä(:D), ämmämmää, mämmä, mämmämmää, mamma, mammammaa
-       äiti, äittä, ättä, ättättää, tätätä
-       hei, heihei (ei kumminkaan osaa mielestäni sanoa sitä ns. oikeassa tilanteessa), ai
-       vävävävä
-       kiljuminen, rääkyminen(iloisesti)
-       ähinä ja puhina leikkiessä
-       kuiskaten höpötys
-   äyäyäy, ää, päpäpä
Neiti on oppinut selvästi myös ymmärtään tiettyjä sanoja ja lauseita, esimerkiksi ’’kuka tuli’’(kun R tulee töistä), sanan ’’isi’’ ja ’’äiti’’, ''kuka siellä'', oman nimensä ja muutamia kehotuksia.
Ei- sanaan Nella suhtautuu vaihtelevasti. Joskus tulee loukkaantumisitkua, kuten tänään puistossa kun ilkeä äiti ei antanut syödä pikkukiviä. Koko puisto raikui neidin huudosta… Joskus tulee ilkikurinen hymy tai kikatus. Monesti neiti kuitenkin havahtuu sanaan ja lopettaa pahanteon, ainakin hetkeksi. Olen välttänyt käyttämästä sanaa koko ajan, vaan ennemminkin ohjannut neidin takaisin turvallisiin ja äidille mielekkäämpiin leikkeihin.
Nella osaa pinsettiotteen ja tykkää sormiruokailla. Nellaa kiinnostaa tosi paljon pienet esineet, roskat, pölyhiukkaset(lue: kaikki kielletty) ja niitä poimitaan taitavasti.
Eri tasoja on yhä kiva tunnustella, miltä pinnat tuntuvat ja huomion osaksi pääseekin matot, pöydät, tuolit, sohvat, paperit, lelut ja kaikki muu mahdollinen. Kivointa ovat asiat, mistä kuuluu jokin rapina, kun sitä koskee tai liikuttaa. Myös seinää, sohvaa ym. on kiva raaputtaa, kun siitä kuuluu erilainen ääni.
Leluja(joilla ei kylläkään enää oikein kiinnosta leikkiä…) käännellään ja vaihdetaan käsistä toiseen, tutkitaan maistelemalla, paukuttamalla tasoa/lattiaa yms. vasten, heittämällä ja hakemalla takaisin ja muutenkin neiti leikkii tosi monipuolisesti jo. Jaksaa kiinnostua jostain asiasta jo useita minuutteja ja vaihtaa itse leikkiä toiseen, paitsi väsyneenä tylsistyminenkin saattaa kitisyttää enemmän.
Luonteeltaan Nella on iloinen, tyytyväinen, ilmeikäs ja hassu lapsi. Nykyään Nella oikein kihertää naurusta ja kikattelee paljon. Nella ymmärtää eri leikkien päälle ja on nauravainen. Neiti osaa myös näyttää kieltä, naksuttaa kielellä, maiskuttaa huulilla ja tehdä muita hassuja juttuja.

Neidin huumorintaju kasvaa koko ajan ja lempileikkejä pitää toistaa jatkuvasti. Oma peilikuva on myös edelleen paras kaveri ja keinuminen saa aikaan naurunremakan.Neltsu kutiaa selästä, kaulan alta, masusta ja jalkapohjista, kutittelulle kikatellaan mielialasta riippuen enemmän tai vähemmän.
Nella tunnistaa tutut ihmiset ja vierastaa enää harvoin, enemmänkin ’’ujostelee’’ söpösti ja keimailee. Ihmisten kasvot ja eri kehonosat ovat mielenkiintoisia ja hiuksia, koruja yms. on kivaa repiä. Neitiä vain naurattaa, jos sanoo ’’ai!’’.

Musiikki on edelleen yksi lempparijutuista, vaikka muskari nyt tältä keväältä loppuikin. Laululeikit- ja loruttelut on myös mieleisiä.

Niin kuin aiemmin mainitsinkin, lelut eivät enää millään kiinnostaisi Nellaa. Paljon kivempaa on nousta tv-tasoa vasten ja tunnustella/hakata telkkaria, mennä Elisa Viihde- boksin luo ja repiä sitä alas, koittaa mennä pistorasioiden ja johtojen luo, repiä dvd:t ja pelit alas tasoilta, syödä laskuja ja muuta mukavaa…

Muistan kun joskus puolisen vuotta sitten odotin, että saisi alkaa jo leikkimään Neltsun kanssa ja tämä alkaisi ymmärtämään leikkien ja lelujen päälle. Nyt kun se aika olisi, niin arvatkaa vaan mitä tapahtuu jos koitan tarjota leluja neidille ja leikkiä yhdessä?
Joskus neiti jaksaa jonkin aikaa jotain leikkiä ja leluja, mutta eniten päivää siivittää tasoja vasten nouseminen, konttaustreenit kiellettyihin paikkoihin, kaiken repiminen ja rikkomisen yritys jne. No, eiköhän meillä ole vielä monta monta vuotta aikaa leikkiä yhdessä! :)

Nella on yhä herkkä lapsi ja kovat äänet pelottavat. Tämä on kumminkin koko ajan lievenemässä, siltä ainakin nyt vaikuttaisi. Eniten toki kauheat jutut(kuten imuri) pelottavat neidin ollessa väsynyt. Nykyään pystyy myös imuroimaan jonkin verran neitiä sylissä kantaen.
Kaikista eniten Nella vihaa nykyään paikalla oloa. Pukeminen sylissä onnistuu ihan ok, mutta selällään olo ei ole yhtään mukavaa. Vaipanvaihto saa vaihtoehtoisesti kitinän tai huudon aikaan. Yleensä kuitenkin esimerkiksi äidin kännykkä lievittää vaipanvaihdon tuskan ainakin hetkellisesti. ;)

Hampaat
Nellalla on hampaita 8 kappaletta, neljä alhaalla ja neljä ylhäällä. Ensimmäinen puhkesi 30.12.12 ja siitä kuukauden sisään puhkesi loputkin alahampaat, paitsi yksi neljästä alahampaasta tuli vasta 10.4.13 Kaksi ylähammasta tuli n. viikko ennen pääsiäistä ja kolmas ylähammas eturivistöön puhkesi 30.3. tai 31.3.13. Neljäs ylähammas tuli 15.4.13. Ylähampaita kipuiltiin ja kiukuttiin selvästi enemmän kun alahampaita ja myös yöt olivat haastavia ylähampaita tehdessä.
Hampaat harjataan aamuin illoin, vaikka välillä aamulla unohtuukin. Nella vihaa hampaiden pesua, mutta kun sen saa tehdä itse, niin se on kivaa. Harmi vaan, ettei sitä oikein hampaidenpesemiseksi voi kutsua kun neiti koittaa itse. :D

Vaatteet ja vaipat:
Nella käyttää nykyään lähinnä 80-86cm vaatteita. Bodyissa käyttää 74-80, suurin osa 74 ovat jo pieniä. Housuissa menee 80 tai 86 enimmäkseen. Eli tosi vaihtelevasti! Yöpeissä käytetään 80 tai 86 myös. Sukissa käytetään 19/21 tai 20/21 ja tossuissa 20/21 tai 21/22. Neidillä on tosi iso jalka ja pullea jalkapöytä, kun mitkään tuon kokoiset kengät ei meinaa mahtua. Mitkään kengät mitä olen Nellalle ostanut, eivät mahdu.

Vaipoissa käytetän Pampersin 4+ teippivaippoja, joko Pampers Baby Dry tai Pampers Active Fit. Siirryttiin kokonaan n. kuukasi sitten 4 --> 4+, sillä ne ovat vähän reilumpia.

Syöminen
Nella syö äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta, juo vettä ja kiinteistä ruoista syö soseita, puuroa, velliä sekä sormiruokaa. Korvikemerkkinä meillä on edelleen NAN2, johon siirryttiin vähän ennen kuin Nella täytti puolivuotta.

Nella juo maitoa n. 600-900ml vuorokaudessa, kerralla maitoa menee 180-210ml. Nella saa maitoa yleensä aina ennen päikkäreitä, sekä illalla vellin seassa vähän eli yhteensä maidonjuontikertoja päivässä on 2-4. Yösyötöt ollaan lopetettu kokonaan jo pari kuukautta sitten.

Puurot aloitettiin n.5kk iässä ja ollaan annettu erilaisia puuroja/hiutaleita +hedelmä/marjasosetta sekaan ja myös makupuuroja(käyttövalmiita) varsinkin jos olemme muualla kun kotona. Nella saa puuron aina aamuisin ja välillä myös iltaisin. Iltaisin saa joko puuroa, lihasosetta tai sormiruokaa + velliä.

Puuro tökkii vieläkin, mutta toisaalta kaikki syöminen on nyt ollut hirmuisen vaikeaa. Varsinkin kipeänä neiti ei suostunut syömään kuin muutaman lusikallisen kerrallaan jos sitäkään. Tätä kesti n. viikon ja nyt kun Nella on parantunut, syöminen takkuaa silti. Joudutaan olemaan varsinaisia sirkuspellejä, kun syötämme Nellaa. Helistetään, lauletaan, leikitään, koputetaan, lorutellaan, hassutellaan, mitä vain. Kunhan neiti söisi.

Ruokajuomaksi Nella saa edelleen aina vain vettä. Vettä juodaan nokkamukista, maitoa ja velliä tuttipullosta. Nella osaa myös juoda nokkamukista itse, mutta välillä laiskottelee sen suhteen.

Soseet aloitettiin 3kk iässä, mutta silloinhan siis vain maisteltiin n. kuukauden verran muutamia teelusikallisia soseita. Nella on maistanut lähes kaikkea 4-6kk sosemauista, parsakaalia ollaan annettu vähemmän kuin muita. Lihasoseet ja hedelmä/marjasoseet maistuu paremmin kuin kasvissoseet. Nella syö nykyään 8kk soseita ja jos ollaan muualla kun kotona niin niitä pienempiä purkkeja eli 4-6kk soseita.

Lihasoseet aloitettiin 5kk iässä ja edettiin kana-, broileri-, liha-, kala- järjestyksessä.

 Ruokarytminä on nykyään suurin piirtein:
-       Aamulla n. klo 7.30-09.30 aamupuuro(ja makeaa sosetta sekaan jos on hiutalepuuroa) + vettä
-       Ensimmäisten päikkäreiden jälkeen eli n. klo 11.00-13.00 liha/kala/kanasose + vettä
-       Tässä välissä yleensä saa jotain sormiruokaa eli maissinaksuja, hedelmää, riisikakkua, kasviksia, kananmunaa tai ruisleipää. Joskus myös sormiruokaillaan vain illalla.
-       Toisten päikkäreiden jälkeen eli n. klo 14.30-17.30 välipala eli hedelmä/marjasose + vettä
-       Illalla n. klo 18.30-21.00 puuro/lihasose tai/ja sormiruokaa + vettä
-       Iltavelli + tilkka maitoa ennen nukkumaanmenoa eli n. klo 19.45-20.45.

Sormiruokana Nella on saanut tähän mennessä kiiviä, banaania, kurkkua, ruisleipää, maissinaksuja, riisikakkua, omenaa, mandariinia, appelsiinia, paistettua kananmunaa ja keitettyä porkkanaa. Nella tykkää tosi paljon sormiruokailla ja on siinä jo taitava tyttö.

Vellinä annetaan maissi-, riisi-, kaura-, tai porkkanaperunavelliä, nykyään enimmäkseen Semperin vellejä. Sitä menee purkillinen eli 200ml ja siihen sekaan tilkka maitoa, riippuen siitä milloin on saanut iltaruoan.

Nukkuminen
Nella nukkuu yleensä kahdet päikkärit, joskus vain yhdet pitkät. Unirytmi muuttuu koko ajan vieläkin.
 
Nukutamme Nellaa nykyään ulos ja sisälle päikkäreille. Yli puolen vuoden ikään asti Nella nukkui kaikki päiväunensa ulkona(paitsi tietysti vastasyntyneenä), mutta nykyään ollaan haluttu totuttaa myös sisällä nukkumiseen. Toki silloin pitää itse olla hiljempaa eikä ihmeemmin kolistella mitään, ulkona Nellaa ei äänet haittaa. Useimmin kuitenkin Nella nukkuu ulkona päikkärit, vain pari kertaa viikossa sisällä.
Autossa Nella nukkuu myös melkein aina, ainakin pidemmillä matkoilla. Nella myös tykkää olla autossa useimmiten ja istuukin siellä jo isojen tyttöjen istuimessa.

Ensimmäisille päikkäreille Nella menee nykyään n. klo 10.30-11.45 välisenä aikana ja ne ovat kestoltaan yleensä n. 1,5-3h. Vaihtelee tosi paljon.

Toiset päikkärit sijoittuu n. klo 14-18.00 väliseen aikaan ja on kestoltaan 1-2h.

Yöunille Nella menee klo 20.15-21.30 ja nykyään taas nukutus on ollut haastavampaa. Tosin neiti on ollut kipeänä, joten en tiedä nyt sitten taas onko tämä siitä jäänyttä, onko vielä jotain kipuja yms… Antibioottikuuri on vielä päällä parisen päivää(korvatulehduksen takia).
Nella heräilee yöllä itkemään tuttia 1-10 kertaa. :D Pari kertaa on nyt myös noussut seisomaan unissaan/unenpöpperössä.
Yöllä emme enää anna maitoa ja Nella siirrettiin omaan huoneeseen nukkumaan 3.4.13.
Päikkäreille Nella nukahtaa yleensä hyvin; maidon ja tutin avulla.

Yöunilta Nella herää n. klo 7.00-09.00.
Tosi vaikeaa on kirjoittaa nyt näistä rytmeistä, kun kaikki on sekaisin tuon sairastamisen takia… Eiköhän tämä tästä varmaan taas tasoitu pikkuhiljaa oikeisiin uomiinsa.

Muuta
Nella käy kylvyssä yhä 1-2 kertaa viikossa ja joskus myös suihkussa äidin tai isin kanssa. Kylpeminen on Nellan mielestä superkivaa varsinkin nyt kun on opittu veden läiskyttämisen jalo taito! Nella istuu hienosti kylvyssä, mutta välillä saa olla tarkkana kun neiti koittaa sielläkin kiivetä seisomaan. Kylpyveteen laitetaan aina vähän kylpyöljyä ja hiukset pestään vauvan pesuaineella.
Kylvyssä on mukana myös kylpylelut, jotka ovat Nellan mielestä ihania.
Rasvailuja Nella ei vieläkään oikein tarvitse, kun iho on aina ollut niin hyvä, mutta kylvyn jälkeen rasvataan. Ilmakylpyjä otetaan päivittäin.

4 kommenttia:

 1. Meil on kaikkii samoi tavaroita!! Meillä on meinaan tuo sama nallepuhin muki! :D
  Keksin semmosen, että meidän pitää mennä yhdessä lapsosten kanssa tykkimäkeen ens kesänä kun olette täälläpäin!! :))
  Jännä miten yhes vaihees Kevinin ja Nellan kehitys meni niin eritavalla ja nyt osaavatkin taas melkolailla samat jutut!
  Kiva oli taas lukea tätä :)
  Ja hyvää äitienpäivää!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näköjään! Koko ajan kaikkee samaa. :D Toi muki oli kyllä hyvä, mut nyt siin on pieni reikä pohjassa ku Nella on hakannu sitä niin paljon tota syöttötuolin tarjotinta vasten. :D Sit R teippas sen jesarilla ja nyt se on aika ruma. :D

   Joo se olis kyl tosi kiva, kun oon muutenkin ajatellut mennä sinne kesällä. :) Tullaan varmaan Nellan kaa pidemmäks aikaa kesällä sinne, kun ei jaksa kotonakaan kykkiä. R:n vanhemmilla on iso piha, niin sinne pääsee neiti sitten temmeltämään ja ne lupas myös ostaa Nellalle sellasen lasten uima-altaan! :) Kunpa vaan tulis lämmin ja aurinkoinen kesä.

   Niin ne vaan kirii, joku osaa jonkin aikaa jotain paremmin kuin toinen ja sit kaikki taas muuttuu. :)

   Kiva kun tykkäsit ja ihanaa äitienpäivää sinnekin! ♥

   Poista
 2. Nella on kyllä tosi taitava tyttö jo! :) Vitsi, kun meidänkin neiti jo ymmärtäis lähteä liikkumaan niin ei tarvii miettiä sitä enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan hän, kiitos! :) Kyllä teidänkin neiti siitä kohta lähtee, mutta muistan kyllä tuon tunteen ja tuleehan siitä stressiä. Mutta älä turhaan stressaile. :)

   Poista