torstai 18. huhtikuuta 2013

Neuvolakuulumisia

Heippa!

Nella neuvolan hississä
Tänään meillä siis oli 8kk neuvola + lääkäri, vaikka neiti täyttikin 8kk jo 8.4. Silloinhan käytiin ottamassa itse mitat neuvolassa, kun haluttiin saada tarkat 8kk mitat, kun tämä venyi näin pitkälle. Tosi paljon oli neiti kasvanut jo kymmenessä päivässä!

Mitat 8kk, 10päivää
Paino: 11765g (8kk 11550g, 7kk 10955g)
Pituus: 72cm (8kk 70,8cm 7kk 69,4cm)
Päänympärys: 46cm (6kk 45cm)

Neuvolakorttiin saatiin taas tosi omaperäinen teksti. Ärsyttää kun ensin lääkäri kehuu ja höpöttää vaikka kuinka ja sitten kirjottaa jotain ''kaikki ok''- tekstiä. Argh.

''Kasvu ok. Sydän, keuhkot, vatsa, iho, silmät, korvat, jäntevyys= kaikki ok.''

Meillä oli sama lääkäri kun 6kk tarkastuksessakin ja vertasin tuota tekstiä siihen ja se oli melkein täsmälleen sama. Ärsyttävää.
No, kumminkin kaikki oli siis hyvin ja ensin terveydenhoitaja otti mitat ja juteltiin kaikenlaista, sitten oli lääkäri.
Puhuttiin mm. Nellan liikkumisesta ja lääkäri sanoi, ettei sen suhteen ole mitään huolta ja että jotkut vain jättävät ryömimisen ja konttaamisen välistä. Kuulemma on harvinaista, että kummankin jättäisi, mutta ei mikään mahdottomuus. Melko yleistä on, että toinen jää pois.
Terveydenhoitaja oli sitä mieltä, että kannattaa vaan enemmän pitää Nellaa mahallaan, että oppisi ryömimään. Kerroin, että neiti haluaisi aina vain istuvillaan leikkiä ja että ei ole koskaan viihtynyt mahallaan niin kuin ei vieläkään. Aina alkaa heti tai vähän ajan päästä kauhea kitinä ja itkeminen. Siihen terkka sanoi, että ei aina voi vain mieluisia juttuja tehdä ja kannattaa silti vaan pitää.
Siis pitäisikö minun huudattaa Nellaa tahalteen?! Ihan kun neiti oppisi ryömimään samalla kun itkee mahallaan? Joo-o... Jännä juttu, kun lääkäri oli taas sitten eri mieltä. Kumpaa sitten pitäisi uskoa? Taidanpa ihan vaan uskoa omaan maalaisjärkeeni.

Puhuttiin myös Nellan syömisestä ja kuulemma maitoa menee juuri hyvä määrä, maitoa + velliä päivässä 600-800ml. Tämän lisäksi neljä kiinteää ja joskus sormiruokaa. Ongelmana kumminkin edelleen on tuo kiukuttelu syödessä. Itku alkaa melkein aina samantien kun neidin laittaa syöttötuoliin istumaan. Kaikenmaailman hämäyskeinot lauleskelusta pilttipurkin kannen naputteluun ovat käytössä ja silti välillä on tosi haastavaa. Muualla kun kotona Nella syö yleensä vähän paremmin, koska ympärillä on enemmän katseltavaa. Taitaa siis Nellan mielestä syöminen olla tylsää puuhaa kun joutuu vaan paikallaan istua eikä saa leikkiä ja touhuta. Sormiruokailut menee aina tosi hyvin ja siinä ei esiinny kiukkuilua. Neuvolassa muistutettiinkin, että sormiruokailu voi olla yksi ateria ihan hyvin, kun se meillä onnistuu hyvin. Joten sitä lisää siis.
Kuulemma ei kannata pakolla syöttää, jos ei tunnu onnistuvan ja tämä on kuulemma ihan normaali vaihe Nellan ikäiselle. Eipä siitä kannata siis sen enempää ottaa stressiä.

Lääkäri tutki Nellan ja Nella osasi hienosti pinsettiotteen. Kehuja sai myös istuma-asennosta, seisoma-asennosta ja askeleiden ottamisesta seisoessa, kuulemma on kovin jäntevä ja epäili neidin lähtevän aikaisin kävelemään kun niin hienosti askeleita otti.

Tänään vihdoin koottiin Nellan taaperokärryt, jotka hän sai joululahjaksi!
Myös kielen naksuttelusta neiti sai kehuja. :D Pitihän Nellan lääkärisedällekin taitonsa näyttää!

Hampaita pitäisi kuulemma alkaa harjailemaan kaksi kertaa päivässä, tähän mennessä ollaan harjattu vain kerran kun se oli viimeisin ohjeistus joka ollaan saatu. Ensimmäinen hammaslääkäri on n. 1- vuotiaana.

Kaiken kaikkiaan kaikki on hyvin, neiti kasvaa hienosti ja pituuttakin on alkanut tulemaan enemmän eikä painokaan nouse enää niin paljoa kuussa. :) TÄÄLTÄ pääset lukemaan Nellan 8kk postauksen! :) Jännä muuten, miten alle parissa viikossa on tapahtunut edistystä kehityksessä ja rytmit muuttunut taas.
Seuraava lääkäri onkin vasta puolitoistavuotiaana! Terveydenhoitaja myös sanoi, että kun mitään huolenaihetta ei ole, niin voitaisiin tulla neuvolaankin vasta 1v- tarkastukseen seuraavan kerran. Minä laitoin vastaan ja halusin 10kk käynnin, joten se järjestyi ja seuraavan kerran neuvola onkin sitten kesäkuussa. :) Käydään varmaan itse ottamassa sitten taas neuvolassa 9kk mitat, kun mun mielestä on kiva saada koko vauvavuodelta joka kuun mitat ylös.

Tähän viikkoon on mahtunut paljon ohjelmaa, mm. perhekahvilaa, kirppiskäyntiä kaverin ja muskarikaverin + vauvojen kanssa, vauvakerhoa, muskaria, Nellan kummisedän kylässäkäymistä ja paljon muuta mukavaa. :) Huomenna lähdetään R:n töiden jälkeen viikonlopuksi R:n vanhempien ja Nellan toisen kummisedän luokse. :) Jos en kerkeä ennen sitä kirjoittelemaan niin haluan toivottaa ihanaa ja toivottavasti aurinkoista viikonloppua kaikille! :) Nyt ei näytä kyllä ulkona kovinkaan aurinkoiselta, kun sataa kaatamalla, huoh...

17 kommenttia:

 1. Hyvän kokoinen tytsy! :) Milma painaa vähän yli 7 kiloa :D

  VastaaPoista
 2. Hieno homma, että kaikki on ok. ;) Muakin aina ärsyttää, kun lääkäri kirjottaa ton saman! Viimeks se tosin kirjotti siihen yhden sanan lisää. "Edelleen" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. :) No älä! Tosi raivostuttavaa... Huh huh!

   Poista
 3. Ompa kasvanut reippaasti lyhessäkin ajassa! :)

  Mutta, pakko sanoa, että ei Tomaskaan meinannut tykätä olla mahallaan, mutta sitten vain pidettiin ja pötköteltiin itsekkin, niin johan alkoi viihtymään ja lopulta sitten se ryömiminenkin sujui. Kaikillahan ei tietenkään ole samalla tavalla, mutta näin oli meillä. :)

  Mä luulen, että teillä tytsy oppii ensin tyyliin konttaamaan ja kävelemään ja myöhemmin sitten ryömii jos on ryömiäkseen. :)

  Meilläkin Tomas kiukuttelee nykyään syödessä, hyvä tietää että on normaalia. Oon jo ollu ihan sillee, että saako tuo nyt tarpeeksi mitään! :D

  Täälläkin on satanut kaatamalla jo parina päivänä. -.- Saapahan lumet kyytiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :) Itsekin yllätyin.

   Hei kiva kuulla tollainen kokemus. :) Vaikka tuntuu kyllä, että ollaan koitettu kaikkemme.. Pitää ehkä vielä yrittää. Ainakin pieniä aikoja kerrallaan. :)

   Niin mäkin oon ajatellut niin. :)

   Jep, normaalia se vissiin on vaikka hankala ongelma. :/ Kaipa se siitä menee ohi. :) Tsemppiä!

   Hyvä kun ajattelet noin positiivisesti. ;)

   Poista
 4. Meillä Nemi kans vetää välillä sellaisetkin kiukkuraivot kun syödään, kädet heiluu, pää heiluu, jalat heiluu ja karjunta halkoo ilmaa...Taas yksi vaihe lisää =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah :D Pitää koittaa vaan miettiä, että ''tää on taas yks vaihe vaan..''. Pitää hokee sitä kun jotai mantraa pään sisällä. :D :D

   Poista
 5. Meillä syömisen kanssa sama juttu, niiiiin raivostuttavaa!! En tajua ihmisiä jotka sanovat "kyllä lapsi syö kun sillä on nälkä" tai "lapsi pystyy itse päättämään kuinka paljon syö", meillä ainakin pitää venksalata ja venkoilla tuon syömisen kanssa ja jos ei niin tee, joutuu antamaan maitoa viimeistään puolen tunnin päästä... >:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä! Äääh. Tätä on tuntunut kestävän jo niin kauan... Ja neuvolassa ne sanoo just tolleen, mitä sanoit vihaavas. :D Ja sanoi myös, että ei sais sit antaa maitoa jos ei syö, ettei totu siihen, ettei tartteis syödä...

   Poista
 6. Ne kirjottaa aina ton kaikki ok, lääkäri kieltä :D

  VastaaPoista
 7. miten Nella on venähtäny 10:ssä päivässä yli sentin, ohhoh! :o
  Oon kokoaika sanonu kaikille kuinka painava Kevin on... En sano enää kun näin paljonko teidän neiti painaa! :D

  Meillekin sanottii neuvolassa joskus monta kuukautta sitten, kun sanoin, ettei Kevin viihdy yhtään vatsallaan: ´´Joo ei varmaankaan, mutta senkun pidätte vaan, annatte vaikka hetken huutaa, kyllä se siihin tottuu`` ;o No joooo tottu kyllä muillakin keinoilla!
  Kokeiles jos teille toimii sama kun meillä; Laitat mahalleen, annat olla omillaa niin kauan, kunnes se huuto alkaa, sitte annat jonku tavaran siihin, mitä ei muulloin saa, meillä ainaki soppakaua olikin niin jännä, että unohtukin ihan täysin se masullaan olo :)

  Onkohan sitä hammaslääkäriä, jos ei ole hampaita? :s

  Mua ärsyttää, kun meidän neuvolassa ei voi käydä ominpäin ottaas mittoi, kun meidänkää ei ois tarvinu käydä 7kk neuvolassa eikä nyt tarvis ku vast 1-vuotiaana, mut pakkohan se on mennä joka kuukaus kun haluaa ne mitat =/

  Huh, onneks meil ei oo suurempii ongelmii syömisen kans! ....vielä :D

  PS. Siis otteko tulossa tännepäin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! :D Mäkään en voinut uskoa silmiäni, mutta pakko se oli uskoa kun neuvolatäti mittas parikin kertaa. :D Nellalla on nyt tuo pituuskasvu kyllä tosi paljon lähteny nousuun, ku aluks tuli aina vaan painoa paljon enemmän. :)
   Joo Nellalla on kyllä paljon painoa! :D Mutta kyllä se siitä tasottuu, kun lähtee liikkeelle. :)

   No just! Jännä kun ne sanoo sillee.. onneks saa käyttää omaa harkintakykyä. ;)
   Hei toikin oli hyvä vinkki! :) Oon kyllä koittanu aina kaikkee sillee hämätä ja leikkii sen kans ku se on mahallaan ja tuoda leluja kun kiukustuu yms. Mutta vois kokeilla kyllä tuota, että tois jonkun sellasen mitä ei yleensä saa. :)

   Kyl mä uskoisin, että on silti hammaslääkäri. :) Siellä saa myös kaikkea tietoa sitten, eikä oo pelkkä tarkastus tai silleen. :)

   No onpas tyhmää. Eikö teillä oo mitään avoneuvolasysteemiäkään? Meillä on tällä alueella avoneuvola tiettynä päivänä tiettyyn kellon aikaan, jollon saa mennä jutskailemaan terveydenhoitajan kanssa ilman ajanvarausta ja ottamassa mitat ja sitten on tuo meidän ''oma neuvola'', jossa saa käydä minä päivänä vaan ottamassa mitat, kun se vaan on auki! :)

   Toivotaan, ettei teillä tulekaan sen kanssa ongelmia. :) Eihän kaikilla tulekaan.

   Joo ollaan tulossa! Mutta en tiedä päästääkö Nellan mummi sitä mihkään esim. näkemään teitä, ku ollaan nyt ''vaan viikonloppu'' ja se näkee sitä niin harvoin. :D :D

   Poista
  2. no ei oo avoneuvolaa ei :D Tää on tämmöi käpykylä, täällä mitään ole...

   Hah, noo ilmottelet sitte vaikka ku tuutte seuraavan kerran pikkase pitemmäks aikaa :)

   Poista
 8. Voi miten hieno kasvu! Meillä taitaakin olla tytöt aikalailla saman kokoisia :) Viljalla tietty nyt paino pudonnut kovasti kun on lähtenyt liikkumaan tooooosi paljon ja selkeästi touhuaa itsekseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :) Toki se paino lähtee laskuun kun alkaa enemmän liikkumaan. Nellallakin painoa ei tule enää niin paljoa, kun on alkanut touhuamaan enemmän ja välillä on ihan hikinenkin leikkien jälkeen. ;D

   Poista