keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Nellan (karkea)motorinen kehitys + pari videota + lapsuusajan muisteluja

Huh, tulipa pitkä otsikko!

Ajattelin tehdä postauksen Nellan karkeamotorisista taidoista, kun niissä on tapahtunut vähän edistystä. Motoriset taidothan jaetaan karkeamotorisiin ja hienomotorisiin taitoihin. Hienomotorisia taitoja ovat kaikki käsillä ja varsinkin sormilla tehtävä liike, esimerkiksi piirtäminen, saksienkäsittely, pinsettiotteen osaaminen, esineiden poimiminen, lelujen vaihtaminen kädestä toiseen yms.
Karkeamotoriset taidot ovat vartalon hallintaan liittyviä liikkeitä eli periaatteessa kaikki liikkuminen kuten hyppely, juokseminen, kieriminen yms, missä vartaloa käytetään kokonaisvaltaisemmin. Vauvoilla karkeamotorisissa taidoissa voisi puhua ryömimisestä, konttaamisesta, tukea vasten nousemisesta ja seisomisesta jne. Ihan pikkuvauvojen karkeamotorisia taitoja ovat mm. päänkannattelutaito, pään kohottaminen, kääntyminen jne.

Nella piti päätä koholla vatsalla ollessaan n. 1kk iässä, kohotti hartioitaankin n. 3,5kk iässä, kohotti päätä ja hartioita selällä olleessaan n. 5kk iässä, alkoi itse kääntyä kyljelleen 5,5kk iässä ja alkoi kainalosta kannatellessa asetella jalkojaan n. 5,5kk iässä.

Nellahan on periaatteessa oppinut vähän omalla tahdillaan taitoja, ehkä vähän jäljessä jos niin nyt edes voi sanoa. Kääntymisen selältä vatsalleen Nella oppi vasta n. 7kk iässä ja toisinpäin vähän sen jälkeen. Nella ei myöskään ole oppinut ryömimään ja oikeastaan veikkaan, että neiti jättääkin sen kokonaan välistä. Nella ei koskaan ole viihtynyt mahallaan eikä viihdy vieläkään.

Joskus kun on hyvällä tuulella, saattaa pieniä hetkiä leikkiä mahallaankin, mutta hyvin nopeasti alkaa itku. Millään tavalla makoilu ei muutenkaan kiinnosta(paitsi tietysti nukkumassa), vaan aina pitäisi saada leikkiä istuvillaan.

Nella osaa istuvasta asennosta laskeutua hienosti mahalleen, ei siis ns. ''pyllähdä'' tai kaadu, vaan laskeutuu. Neiti osaa myös mennä konttausasentoon, hakea molemmilta puolilta leluja konttausasennossa,
kääntyä ja vähän liikkua istuvillaan, ottaa käsillä vastaan jos meinaa kaatua ja uusi juttu onkin sitten tuo istuvasta asennosta kiipeäminen tukea vasten. Sitä neiti on tehnyt n. kuukauden ajan ja toissapäivänä 15.4. Nella nousi ensimmäistä kertaa tukea vasten(olkkarin rahia) seisomaan ihan kunnolla, jalat ja selkä suorana. Tähän mennessä oli noussut polvilleen ja vain pari kertaa onnistunut nousemaan ns. etukenossa seisomaan, mutta nyt suoristi vartalon kunnolla ja pysyikin siinä seisovillaan yllättävän kauan. Sain napattua siitä pari kuvaakin, mutten viitsi niitä tänne laittaa kun neiti on siinä vaippasillaan. Voisi muuten alkaa enemmän pitääkin Nellaa ilman housuja ja sukkia, kun ne tuppaavat luistamaan niin ettei kiipeily ja konttausharjottelut onnistu yhtä hyvin.
Eilen neidillä olikin taas kovat treenit kiipeilyssä ja muutaman kerran nousikin seisomaan ja siinä hienosti pysyi. Innoissaan näyttää olevan uudesta taidostaan! Eilenkin muuten vasta sitten, kun olin ottanut häneltä sukat pois, niin seisomaan pääsy onnistui. Ei edes jarrusukilla vielä onnistu, mutta eiköhän se niinkin ala luonnistua kun taidosta tulee varmempaa.Voihan se olla, että Nella lähtisi suoraan kävelemään tukea vasten ja sitten ilman tukea ja tosiaan jättäisi kokonaan ryömimisen ja konttaamisenkin pois. Nella on pari kertaa ottanut askelia kun seisoo tukea vasten, mutta enemmänkin koittaa eteenpäin eikä sivulle. Eihän tietenkään eteenpäin pääse kun voimat ei riitä rahia työntämään. :D Ainakaan vielä!

Oletteko te muuten kuulleet sellaisesta, että olisi jotain haittaa jos lapsi jättää konttaamisen välistä? Ystäväni, joka on sosionomiopiskelija, väitti nimittäin näin. Heillä oli ollut joku lapsen kehityspsykologian kurssi, jossa niin oli sanottu. En sitten tiedä pitääkö paikkaansa ja uskonko ylipäätään tuollaiseen. Kyllähän lapsi joskus silti varmasti konttaa, kun alkaa enemmän leikkimään yms. Onko kenenkään lukijan lapsi jättänyt jompaa kumpaa noista liikkumismenetelmistä välistä? Onko siitä ollut mitään haittaa, hyötyä tai muutenkaan onko sillä mitään väliä?

Loppuun ajattelin laittaa vielä tälläisen taulukon, mistä ilmenee motoristen taitojen ja muidenkin taitojen oppimisikä Nellalla, minulla ja R:lla. Laitoin tähän vaan ne, mitkä Nella jo osaa ja teen sitten vaikka joskus muutaman kuukauden jälkeen uuden, kun neiti on oppinut lisää asioita niin voi verrata sitten vanhempien ja lapsen oppimisikää. :)


Ensimmäinen hymy
Nella viikon ikäisenä
Minä -
R viikon ikäisenä

Ensimmäinen sana
Nella 8kk ’’äiti’’
Minä 1v ’’anna’’, 1v 4kk ’’kukka’’
R 8kk ’’äiti’’

Kääntyi ensimmäisen kerran
Nella kyljelleen 5kk, selältä vatsalleen 6kk 3vko 2päivää, vatsalta selälleen 7kk 1pv
Minä kyljelleen 3kk 10pv, selälä vatsalleen 4kk 15pv, vatsalta selälleen 4kk 4pv
R 2kk

Konttasi
Nella
Minä 7kk
R 6kk

Istui tuetta
Nella 5kk
Minä 7kk
R 4kk

Ryömi
Nella – (taaksepäin 6kk)
Minä -
R -

Nousi seisomaan tukea vasten
Nella 8kk 1vko
Minä 7kk 18pv
R 7kk

Melko vaikeaa oli löytää sellaisia, missä olisi kaikkien jutut kirjattu ylös. Mun äiti oli melko laiska täyttämään vauvakirjaa ja se toki vähän harmittaa. Just puhuin äidin kanssa puhelimessa ja kyselin mm. mun ensimmäistä hymyä. Pikkasen äitiä nauratti, ihan kun semmosen voisi nyt enää muistaa. :D Hän sanoi, että varmaan on jäänyt pohtimaan oliko ensimmäinen ''hymy'' vatsanväänne vai oikea hymy ja sitten se on jäänyt kirjoittamatta.
Olen toinen lapsi ja olen vähän katkera ehkä siitä, että veljeni vauvakirjaa on täytetty ahkerammin. Onneksi tämä nyt ei kumminkaan ole mikään onnellisen lapsuuden mitta, sillä minulla oli ihana lapsuus ja rakastavat vanhemmat sekä paras isoveli, vauvakirjoista viis!
Minä pienenä
Kiinnostaisiko teitä enemmänkin muuten tämäntapaiset postaukset tai että kuvaisin vaikka omaa vauvakirjaani tänne? Kiinnostaako teitä vertailut Nellan, minun ja R:n vauva-ajoista/kuvista/taitojen oppimisesta? :)

Kaikenkaikkiaan Nella on ihana ja taitava tyttö, oppii asioita omaa tahtiaan ja omaa jo melkoisen luonteen. Itse olin lapsena luova, temperamenttinen, rakastin kirjoittamista, laulamista ja esiintymistä, näytin kaikenlaiset tunteet häpeilemättä ja olin leikeissä usein ''johtajan'' asemassa. Hyvä lapsuudenystäväni(Nellan kummi) M jaksaa muistuttaa, kun minun piti aina saada leikeissä olla kuningatar ja hän sai olla ''vain prinsessa'', koska kuningatar oli kuitenkin mielestäni ylempi arvo. ;)
Saa nähdä millainen temperamentti meidän neidille tulee!

ps. Neidille puhkesi kahdeksas hammas eilen! Nyt on kasassa neljä ylähammasta ja neljä alahammasta. :)

12 kommenttia:

 1. Kevin ei osaa konatata, eikä oo edes kiinnostusta siihin, enkä usko, että edes lähtee konttaamaan. Aika monet kuulemma jättää sen kunnon konttaamisen kokonaan välistä, eikä siitä kellekkää oo mitään haittaa ollu.. Itsekään en kuulemma koskaan kontannut vaan ryömin omalla tavallani ja sitten siitä pikkuhiljaa pystyy ja kävelemään ja ihan terve taidan olla :D

  Hitsi miten paljon hampaita jo! eillä ei EDELLEENKÄÄN näy yhenyhtää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mutta Kevin osaa kyllä hienosti nousta tukea vasten ja seistä, joten voi olla että hän lähtee aikasin kävelemään ja jättäis sen konttauksen pois. :)
   Haha suht terve susta tuli. ;) Ei kai sillä oikeesti mitään merkitystä oo. Kaikki oppii mitä oppii.

   Niinpä oon itekkin ihan ihmeissäni. :D Kyllä ne teillekin tulee! Joillekin tulee tosiaan vasta yli 1-vuotiaana. :)

   Poista
 2. Aada jätti ryömimisen kokonaan välistä, alkoi suoraan konttaamaan.

  Oon kans kuullu jonkun puhuvan jotain että konttaamisella on tosi iso merkitys jotenkin siihen että tulevaisuudessa osaa mennä portaita yms?? :D Mutta ite en henk. kohtasesti usko tuota hommaa pätkääkään! Tottakai se lapsi oppii jossain vaiheessa elämää konttaamaan, ja tuskin kukaan on jäänyt sinne portaiden alapuolelle?? :D haha

  Ja tosiaan, Nellalla on kyllä hurjasti jo hampaita, Aadalla on edelleen kaks alahammasta ja muista hampaista ei tietoakaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei! Se taitaakin vissiin olla aika yleistä, että jättää ryömimisen pois.

   Aijaa, tommosta mä en ookkaan kuullut. Joo toi oli kyllä hyvin sanottu. :D Tänään juttelin vauvakerhossa lastentarhaopettajan kanssa ja hän sanoi, että onhan konttauksella iso merkitys silmä-käsikoordinaation yms. kannalta, mutta terveitä ja ''normaaleja'' lapsia varmasti tulee vaikka sen jättäisikin väliin. Että en sitten tiedä. :)

   Joo Nellalla on kyllä tosi paljon verrattuna moniin! :)

   Poista
 3. Taitava tyttö tuo nella vaikka vähän "myöhässä" onkin taitoja oppinut. :) Ihanat nuo videot! Jännä kyllä kuulla/lukea miten nella on kehittynyt teihin verrattuna. En mää usko, että konttaamisen pois jäämisestä on mitään sen suurempaa haittaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana! :) Se on kyllä kiva vertailla ja tykkään itekkin lukea tämmösiä muiden blogeista. :)

   Poista
 4. Kai sillä konttaamisella on jotain vaikutusta eri aivopuoliskojen kehitykselle, mutta tuskinpa se mitenkään isosti vaikuttaa :) Meillä tyttö jätti ryömimisen välistä ja lähti 7-kuisena konttaamaan ja 10-kuisena käveli tuetta.

  Ja kiva tällainen vertaileva postaus :) Ja vauvakirjojen sisältö kiinnostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, oon samaa mieltä. :) Teillä on lähdetty aikaisin liikkeelle. :) Ryömimisen pois jättäminen taitaakin olla melko yleistä.

   Kiva, kun tykkäsit. :) Kiitos mielipiteestä, pitääkin tehä jossain vaiheessa semmonen. :)

   Poista
 5. Meillä Mea oppi ryömimään juurikin 8 kuukauden iässä ja muutenkin kaikki taidot tuli aika hitaasti eli aika sama kuin teilläkin. Mutta kun ryömiminen oli opittu, alkoi taitoja tulla hetkessä lisää älyttömästi kun kaksi viikkoa ryömimisen jälkeen jo kontattiin, reilu 10 kuukauden iässä otettiin ensiaskeleet ja nyt vuoden iässä kävellään hurjaa vauhtia! Joten voi olla että teillä käy samoin, sitten vasta kun pikkuinen hoksaa miten liikutaan itse ei sitä muuta enää tehtäiskään ;) Ja mistä sitä tietää vaikkei teillä ryömittäis, mutta kontataan silti jossain vaiheessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei! Niinpä, voihan se niin mennä. :) Neidin pitäisi vaan hoksata se liikkumisen jalo taito niin oppisi paljon varmaan nopeasti. :)
   Saa nähdä! :)

   Poista
 6. Meidänkin tyttö kehittyi ensin tosi hitaasti, mutta nyt 11kuisena kävelee tosi hyvin tukia pitkin ja jopa vain yhdellä kädellä talutettuna :) Kyllä se Nellakin on jo tosi taitava! Enkä usko, että tolla konttaamisella on niin paljon merkitystä... En keksi miksi sillä olisi. Mut kiva ku aina jonkun pitää tulla heittämään jotain tollasta!! :D Ärsyttää, äideillä on muutenkin tarpeeksi murehtimista ja miettimistä..

  Hauska toi vertailu :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. :)Oma lapsi on aina taitavin, eikö? ;) ♥ Mutta joo, osaahan neiti jo paljonkin. :)

   Niinpä. :D Varsinkin lapsettomat on aina hyviä sanomaan yhtä sun toista.

   Kiitos :)

   Poista