maanantai 8. huhtikuuta 2013

Nella 8kkEdelliset kuukausipostaukset löytyy näistä linkeistä:
7vkoa  2kk  3kk  4kk  5kk  6kk  7kk

Nellalla tuli tänään täyteen kahdeksan kuukautta ja taas saa voivotella ajan juoksua. Pientä vauvakuumettakin on havaittavissa, mutta en tosiaan anna sen nostaa päätään! 

Meillä on neuvolalääkäri vasta 18.4., joten käytiin tänään neuvolassa ottamassa mitat niin saa tarkat 8kk mitat sitten. :) 


Mitat (suluissa 7kk mitat)
Paino: 11550g (10955)
Pituus: 70,8cm (69,4)

Luonne & motoriset taidot
Nellasta on kehittynyt tarkkaavainen tutkiskelija. Kaikkea pitää kokeilla, maistaa, haistaa, tunnustella, katsella, kolistaa, heittää ja muutenkin tutkia. Olkoon se sitten kännykkä, helistin, kaukosäädin, villasukka, huonekasvi, kamera, kaapin ovi, kahva, mainoslehtinen tai mikä vain. Kaikki kiinnostaa ja kaikkea pitää saada hypistellä. 

Nella osaa seisoa hetkiä tukea vasten, n. 10-20 sekuntia kerrallaan. Seisominen on neidin mielestä huippukivaa!


Paikoillaan ei jaksaisi enää olla ja kaikki mitä näkyy edessä tai sivulla tai jopa takana kun sinne päin päänsä kääntää, kiinnostaa hirveästi ja sinne pitäisi päästä. Nella on keksinyt vaihtoehtoisia liikkumismenetelmiä, kun eteenpäin ryömiminen ja konttaus ei vielä onnistu. 
Taaksepäin ryömitään, konttausasentoon mennään ja koitetaan kovasti mennä eteenpäin.Veikkaisin, että Nella jättää ryömimisen kokonaan väliin ja lähtee ensin konttaamaan, sillä edelleenkään masullaan ei ole kivaa olla. Joskus hyvällä tuulella jaksaa jonkin verran, mutta yleensä niin ei viihdytä, ei sitten millään. Mutta mikäs siinä!


Kääntyily selältä mahalteen on myös tuttua ja liikutaan kelloviisarin tavoin ja istuvillaankin päästään kääntymään ja pyörimään, mutta mahalta selälleen Nella on kääntynyt vain muutaman kerran. Enää ei tosin viihdy ollenkaan makoilemassa lattialla, joten miksipä sitä turhia kääntyilemään toiseenkaan suuntaan enää. :D


Nyt Nella on oppinut myös hivuttamaan itseään pepullaan eteenpäin ja sivuille, kun istuu. Näin on helpompi saada käsille joku kiva esine. Tämä on kyllä vielä vauhdiltaan melko hidasta touhua.
Nyt on opittu myös kiipeilemään ihmisiä, sohvaa(tai käsinojaa, selkänojaa) yms. vasten, muttei vielä päästä seisoma-asentoon. Yritys on kumminkin kova. Polvilleen Nella pääsee, mutta yleensä toinen jalka jää vähän puolitiehen.Nella on osannut istua ilman tukea 5kk ikäisestä asti.

Nellan hienomotoriset taidot ovat myös kehittyneet, Nella osaa jo pinsettiotteen ja otteista on tullut varmempia. Nella poimii leluja(yms.) tasoilta ja sylistään ja tutkii niitä, kääntelee ja vaihtaa kädestä toiseen jatkuvasti. Myös pienempiä esineitä hän on jo oppinut poimimaan käsiinsä ja tarkkaavaisena tyttönä huomaa kaikki pienetkin roskat ja pölyhiukkaset.
Eri tasoja on yhä kiva tunnustella, miltä pinnat tuntuvat ja huomion osaksi pääseekin matot, pöydät, tuolit, sohvat, paperit, lelut ja kaikki muu mahdollinen. Kivointa ovat asiat, mistä kuuluu jokin rapina, kun sitä koskee tai liikuttaa. Myös seinää, sohvaa ym. on kiva raaputtaa, kun siitä kuuluu erilainen ääni.

Johdot olisi ihan lemppareita myös, mutta eipä neiti niistä kauaa saa nauttia kun ilkeä äiti vie ne pois. :D


Nella rakastaa ’’tanssia’’ istuvillaan, kun kuulee musiikkia tai joku laulaa ja/tai taputtaa. Superkivaa on myös taputtaa käsillä omia reisiä ja sitä onkin tehnyt jo jonkin aikaa useasti ja paljon. Myös esim. syöttötuolissa taputetaan tahtia. :D Ollaan treenattu myös käsillä yhteen taputtamista, mutta se ei vielä oikein onnistu. Myös jalat vispaavat kovaa vauhtia edes takaisin istuvillaan ollessa varsinkin musiikin tahtiin. 

Luonteeltaan Nella on iloinen, tyytyväinen, ilmeikäs ja hassu lapsi. Nykyään Nella oikein kihertää naurusta ja kikattelee paljon. Nella ymmärtää eri leikkien päälle ja on nauravainen. 
Selvästi huumorintajua on alkanut löytymään koko ajan enemmän ja enemmän ja lempileikkejä pitää toistaa useasti. Kivaa on esimerkiksi kukkuu-leikki(jota tuntuu jaksavan loputtomiin!) tai kun joku juoksee kauempaa Nellan luokse. Nella tykkää myös omasta peilikuvastaan, keinumisesta ja varsinkin kun tekee ’’än yy tee nyt!’’ ja sitten päästää irti. Myös kutittelu saa välillä varsinaisia naurunremahduksia ja jotkut mainokset selvästi neitiä naurattaa. Kivoja juttuja ovat äiti, isi, mummit(+muut läheiset ihmiset),
 
Mummin sylissä
rapisevat jutut, peilit, elektroniikkalaitteet kännyköistä kaukosäätimiin, kovat lelut mitä voi pureskella, pienet esineet ja’’ roskat’’, kirjat, valot, puhuva/laulava koira- lelu, kylpyvesi- ja lelut, tutilla leikkiminen ja roikkuvat jutut, kuten hupparin narut, korut, johdot ja katosta roikkuvat huonekasvit. Ai niin, ja äidin hiukset sekä korut...

Nella RAKASTAA musiikkia kaikissa muodoissa edelleen ja musiikki saa Nellan innostumaan. Joskus(=useasti) kiukun tullessa mikään muu kuin musiikki tai laulaminen ei auta. Muskarissa Nella on ihan elementissään ja muutenkin lauleskelen ja loruttelen Nellalle tosi paljon. Nellalla alkaa olla jo selkeästi ’’lempilauluja’’, jotka ovat totta kai niitä, joita olen hänelle eniten toistanut ja laulanut. Ruokapöydässäkin saatan lauleskella ja kertoa ruokaloruja, joita olen ammatin puolesta oppinut ulkoa. Laululeikit ovat myös kivoja Nellasta.

Nella on edelleen herkkä lapsi ja pelkää kovia ääniä. Tämä on ehkä vähän lieventymään päin(vai..?) ja koiravierastuskausi näyttäisi olevan jo ohitse!

Ihmisiäkään ei enää oikeastaan vierasteta, korkeintaan vähän ujostellaan ja keimaillaan
Imuri, porausääni, yhtäkkiset äänet, hiustenkuivaaja, parranajokone, kovat aivastukset ja muutama muu samantapainen ääni saa Nellassa itkun aikaan. Tämäkin riippuu kuitenkin ihan vireystasosta ja mielialoista, milloin mitäkin pelätään enemmän tai vähemmän.

Kielellinen kehitys
Nella ääntelee koko ajan vain monipuolisemmin ja tavujokeltelu on jo tuttua juttua. Monia kertoja Nella on jo toistanut äiti- sanaan viittavia sanoja, mutta toki ei vielä voi sanoa hänen osaavan sen sanoa, kun ei varmasti ymmärrä vielä sen merkitystä(äitiii, äittäää, ättä, ätttättäää. Tai ehkäpä ymmärtää, mistäs sitä tietää kun ei neidin pään sisään pääse. ;)

Nykyään Nella hokee tosi paljon ’’vävävävää’’ ja ’’äyyäyyy’’ sekä sanoo ’’tä’’ ja ’’ä’’. Se on hauskankuuloista, kun Nellalle esim. sanoo, että ’’Nella, kohta lähdetään ulos’’ ja Nella lopettaa leikit hetkeksi ja sanoo ’’Tä?’’ ja katsoo minua kysyvästi. :D Ihan kun ymmärtäisi!  

Nella osaa rääkyä iloisesti, kiljua, jokeltaa monipuolisesti, murista, ähkiä, tekoyskiä, maiskuttaa, kikattaa, naksutella kielellä(Nella on tosiaan oppinut naksuttelemaan kielellään(oppi sen pääsiäisenä) ja tekee sen niin, että laittaa kielen alahampaiden taakse ja siitä kuuluu ’’naksutus’’ääni) ja sitä pitäisikin nyt koko ajan tehdä!, haukotella äänen kanssa, ’’käydä keskusteluja’’(eli esim. minä sanon ensin jotain ja Nella toistaa sen omalla tavallaan ja sitten taas minä jne. :D), ihmetellä jotain asiaa äänen kanssa(’’oooo’’ jne.), kirkua, öristä ja toki itkeä.
Itkua esiintyy eniten väsyneenä ja vaipanvaihdon yhteydessä, kun ei haluasi makoilla selällään paikoillaan. Märkää vaippaa ja nälkää Nella ei kauheasti kiukkua, mutta pukeminen, niin sisä- kun ulkovaatteidenkin, on edelleen ihan kauhea juttu! 

Hampaat
Nellalla on hampaita 6 kappaletta, kolme alahammasta ja kolme ylähammasta. Ensimmäinen puhkesi 30.12.12 ja siitä kuukauden sisään puhkesi loputkin alahampaat. Ylähampaat tulivat n. viikko ennen pääsiäistä ja kolmas ylähammas eturivistöön puhkesi 30.3. tai 31.3.13. Ylähampaita kipuiltiin ja kiukuttiin selvästi enemmän kun alahampaita ja myös yöt olivat haastavia ylähampaita tehdessä.

Vaatteet ja vaipat:
Nella käyttää nykyään lähinnä 74-80(/86)cm vaatteita. Bodyissa käyttää 74-80(jotkut 74 kokoiset ovat tosin jo pieniä) ja housuissa jonkun merkin 86 kokokin on jo sopiva :D Eli tosi vaihtelevasti! 74 yöpit ei meinaa enää mennä, mutta 74/80 ja 80 koot ovat hyviä. Sukissa käytetään 19/21 ja tossuissa vähän jopa isompia. Neidillä on tosi iso jalka ja pullea jalkapöytä, kun mitkään tuon kokoiset kengät ei meinaa mahtua.

Vaipoissa käytetän Pampersin 4+ teippivaippoja, joko Pampers Baby Dry tai Pampers Active Fit. Siirryttiin kokonaan nyt 4 --> 4+, sillä ne ovat vähän reilumpia.
Nykyään neiti ei enää tosiaan jostain syystä tykkää vaipanvaihdosta(tämä alkoi silloin kun alkoi enemmän kiinnostua asioista ja liikkumaan), vaikka on aina rakastanut sitä! Nyt on tullut siihen asiaan ihan täysikäännös. Epäilen sen johtuvan siitä, että nykyään pitäisi saada touhuilla ja kääntyillä, eikä jaksa olla paikoillaan selälteen vaipanvaihdon aikanakaan.

Syöminen
Nella syö äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta, juo vettä ja kiinteistä ruoista syö soseita, puuroa, velliä sekä sormiruokaa. Korvikemerkkinä meillä on edelleen NAN2, johon siirryttiin vähän ennen kuin Nella täytti puolivuotta.

Nella juo maitoa n. 600-900ml vuorokaudessa, kerralla maitoa menee 180-210ml. Nella saa maitoa yleensä aina ennen päikkäreitä, sekä illalla vellin seassa vähän eli yhteensä maidonjuontikertoja päivässä on 3-4. Yösyötöt ollaan lopetettu kokonaan.

Puurot aloitettiin n.5kk iässä ja ollaan annettu erilaisia puuroja/hiutaleita +hedelmä/marjasosetta sekaan ja myös makupuuroja(käyttövalmiita) varsinkin jos olemme muualla kun kotona. Nella saa puuron aina aamuisin ja välillä myös iltaisin. Iltaisin saa joko puuroa tai kasvissosetta.
Nella ei enää jostain syystä tykkää puurosta ja se alkoi ihan yhtäkkisesti. Jotenkin se ei vaan mene enää alas ja hirveätä kiukkuamista vain. Jätetään se varmaan ainakin nyt iltapalalta kokonaan pois(ja annetaan tilalle kasvissosetta) ja koitetaan aamuisin vain antaa.Ruokajuomaksi Nella saa aina vain vettä. Vettä juodaan joko nokkamukista tai tuttipullosta, riippuen vähän millä mielialalla Nella on. Nella osaa myös juoda nokkamukista itse välillä ja hienosti ottaa molemman puolen kahvoista kiinni ja vie suuhun nokkaosan. Tällä hetkellä parempi nokkamuki on sellainen, mistä kaatamalla tulee vettä, eikä semmoinen kumipäinen. Ennen oli ihan toisinpäin! Tosin nyt on tullut joku vaihe, että nokkamukista ei juoda niin mielellään ollenkaan, mutta harjoitellaan ja harjoitellaan…

Soseet aloitettiin 3kk iässä, mutta silloinhan siis vain maisteltiin n. kuukauden verran muutamia teelusikallisia soseita. Nella on maistanut lähes kaikkea 4-6kk sosemauista, parsakaalia ollaan annettu vähemmän kuin muita. Lihasoseet ja hedelmä/marjasoseet maistuu paremmin kuin kasvissoseet.

Lihasoseet aloitettiin 5kk iässä ja edettiin kana-, broileri-, liha-, kala- järjestyksessä. Ruokarytminä on nykyään:
-       Aamulla n. klo 6.45-08.00 aamupuuro(ja makeaa sosetta sekaan jos on hiutalepuuroa)
-       Ensimmäisten päikkäreiden jälkeen eli n. klo 10.30-12.00 liha/kala/kanasose(1 purkki)
-       Tässä välissä yleensä saa jotain sormiruokaa eli maissinaksuja, hedelmää, riisikakkua tai ruisleipää
-       Toisten päikkäreiden jälkeen eli n. klo 13.30-17.00 välipala eli hedelmä/marjasose(1 purkki)
-       Illalla n. klo 18.30-20.00 kasvissose (½-1 purkki) tai puuro
-       Iltavelli + tilkka maitoa ennen nukkumaanmenoa eli n. klo 19.45-20.45.

Sormiruokana Nella on saanut tähän mennessä kiiviä, banaania, kurkkua, ruisleipää, maissinaksuja, riisikakkua, omenaa, mandariinia ja appelsiinia. Nella tykkää tosi paljon sormiruokailla ja on siinä jo taitava tyttö.

Kurkkua nam!

Riisikakkua nam!

Vellinä annetaan maissi-, riisi-, kaura-, tai porkkanaperunavelliä. Myös Semperin iltavellejä. Sitä menee purkillinen eli 200ml ja siihen sekaan välillä tilkka maitoa, riippuen siitä milloin on saanut iltaruoan.

Ruokailut on alkanut taas sujumaan vähän paremmin, viime kuukausipostauksen syömis-osiossa kerroin Nellan syövän huonolla ruokahalulla. Nyt Nella syö jo vähän paremmin taas, mutta puurot tosiaan tökkii. EDIT: Kirjoitin tämän osion muutama päivä sitten ja nyt taas tökkii tuo ruokailu…

Yleensä tietyt soseet menee hyvin ja makeat soseet sekä sormiruoka parhaiten. Nella myös tykkää enemmän saada nykyään ’’oikeaa ruokaa’’ eli esim. muussattua perunaa, porkkanaa, lihaa tai hedelmää kaavittuna(lusikalla) yms. Tuttipullosta edelleen kaikki maistuu hyvin.
Siirrytään parin päivän sisällä varmaankin 8kk soseisiin, kun ollaan käytetty nuo vanhat loppuun.

Nukkuminen
Nella nukkuu 2-3 päikkärit. Nyt kun Nella on alkanut heräilemään tosi paljon aikaisemmin, niin tarvitsee taas kolmet päikkärit vaikka vähän aikaa sitten mentiin kahdilla päikkäreillä. Unirytmi tuntuu muuttuvan tosi usein yhä.

Nukutamme Nellaa nykyään ulos ja sisälle päikkäreille. Yli puolen vuoden ikään asti Nella nukkui kaikki päiväunensa ulkona(paitsi tietysti vastasyntyneenä), mutta nykyään ollaan haluttu totuttaa myös sisällä nukkumiseen. Toki silloin pitää itse olla hiljempaa eikä ihmeemmin kolistella mitään, ulkona Nellaa ei äänet haittaa. Useimmin kuitenkin Nella nukkuu ulkona päikkärit.
Autossa Nella nukkuu myös melkein aina, ainakin pidemmillä matkoilla. Nella myös tykkää olla autossa useimmiten ja istuukin siellä jo isojen tyttöjen istuimessa. ;)


Ensimmäisille päikkäreille Nella menee klo 9.00-10.30(tosin tänään meni jo 8.30 ja nukkui tunnin) välisenä aikana ja ne ovat kestoltaan yleensä n. 1-3h. Tuo kolmen tunnin pituus on taas ihan uusi juttu, sellaisia neiti ei olekaan pitkiin aikoihin nukkunut mutta pääsiäisen aikana nukkui monenakin päivänä. Se johtui kyllä ehkä hampaiden tulosta ja siitä, että Nella oli ollut kipeänä ja nukkunut yöt huonommin.
Ensimmäisiltä päikkäreiltä neiti heräilee yleensä 10.00-12.00 välisenä aikana.
Toiset päikkärit sijoittuu n. klo 13-16.30 väliseen aikaan ja jos kolmannet nukkuu niin ne on sitten joskus illemmalla ja yleensä vähän lyhyemmät.

Yöunille Nella menee klo 19.45-21.00 ja nukutus on nykyään tosi helppoa. Neiti juo vellin ja sen jälkeen tutin kanssa nukahtaa. Viime aikoina tosin on heräillyt yöllä moneen otteeseen itkemään tutin perään, mutta eiköhän sekin tästä tasoitu. Yöllä emme enää anna maitoa ja Nella siirrettiin omaan huoneeseen nukkumaan keskiviikkona 3.4.
Päikkäreille Nella nukahtaa myös hyvin, maidon ja tutin avulla.

Yöunilta Nella herää n. klo 6-7.30, välillä jopa aikaisemminkin ja harvoin enää saisi nauttia niinkin myöhäisestä kuin 7.30 herätyksestä. :DMuuta
Nella käy kylvyssä yhä 1-2 kertaa viikossa ja joskus myös suihkussa äidin tai isin kanssa. Kylpeminen on nykyään taas kivaa, välissä oli joku kausi, ettei se ollut niin kivaa vaikka aina siitä onkin tykännyt. Kylvetys on äidille ja isillekin nykyään helpompaa, kun Nella istuu ammeessa niin hienosti, melkein ei tarvitse edes pidellä, mutta kyllä varmuuden vuoksi vähän pidellään vielä. Kylpyveteen laitetaan aina vähän kylpyöljyä ja hiukset pestään vauvan pesuaineella.
Nykyään kylvyssä on mukana myös kylpylelut, jotka ovat Nellan mielestä superkivoja.
Rasvailuja Nella ei vieläkään oikein tarvitse, kun iho on aina ollut niin hyvä, mutta kylvyn jälkeen rasvataan. Ilmakylpyjä otetaan päivittäin.


8 kommenttia:

 1. Aivan yli-suloisia kuvia Nellasta!! <3 Voi kun Nella on jo taitava!

  Tuosta puuron syönnistä tuli mieleen, että meillä Aada ei enää syö MITÄÄN muuta puuroa kun sitä piltin banaani-vadelma-puuroa! :D Ja sitä syö ihan pelkiltään, ilman minkäänlaista marja- tai hedelmäsosetta... Ennen söi ihan kaurapuuroa ja kuningatarsosetta, yhtäkkiä pisti stopin sille eikä enää kelvannut. Mikä lie, kun tytöstä tullut niin kranttu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos. <3 :)

   Voi ei. :/ No pitää kunnioittaa lapsen makuaistia. :D Eihän sitä itekkään aina kaikkea jaksa syödä jos ei maistu. :D

   Poista
 2. heh, mullakin on havaittavissa vauva-kuumetta :D
  Musta tuntuu, ettei siin enää kauaa mene kun Nella lähtee etenemää :)

  Ihania kuvia neitosesta :)♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa tässä vähän jaksais vielä odottaa. :D Tai no kauan!

   Joo ei varmaan. :)

   Kiitos. <3 :)

   Poista
 3. Vitsi, kun meilläkin jo alettais istumaan kunnolla ilman tukea ja tekemään muutenkin kaikkea liikkumista. Tosin mää uskon, että sitten toivon toisinpäin. :D Mutta kuitenkin. NYt kylläkin jo enemmän on touhua ja liikkumista mahallaan ollessa ja muutenkin viihtyy hyvin lattialla. Ihania kuvia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitaasti hyvä tulee! :) Eihän Nellakaan kauheasti liiku, lähinnä menee vaan koko ajan konttausasentoon, koittaa kiipeillä ja nousta tukea vasten ja melkein aina leikkii istuvillaan mieluiten. :) Se on kyllä helpottanut, kun Nella oppii pari kuukautta sitten istumaan kunnolla ilman tukea, on helpompaa pukeakin ja leikkiä yhdessä yms. :)

   Kiitos! :)

   Poista