Lilypie Second Birthday tickers

sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Nella 5kk



Heips :)

Meidän neiti siis täyttää 8.1. jo 5kk! <3 Aika rientää. KLIKKAA TÄSTÄ, niin pääset Nellan 4kk postaukseen :) 

Mitat saatte tietää, kun kirjoitan ne tänne neuvolan jälkeen. Neuvola meillä on keskiviikkona 9.1. :)

Luonne:
Nella on perustyytyväinen ja iloinen. Nella kikattaa, nauraa ja hymyilee paljon. Hauskaa on esimerkiksi sylissä hyppyyttäminen, äidin ja isin kasvot(ja muidenkin ihmisten), jos Nellalle nauraa, peilistä katsominen, helistimet ja lelut, kaiken vieminen suuhun, telkkarin katsominen, rapisevat kirjat, laulut, laululeikit, soivat lelut, soivat kirjat, värikkäät jutut jne.
Nella pelkää nykyään rikkaimuria. Se alkoi noin muutama viikko sitten ja aina kun imurin käynnistää, Nella alkaa huutaa pää punaisena. Ollaan koitettu kaikilla tavoilla totuttaa Nellaa imuriin, mm. imuroitu sylissä pitäen, näytetty imuria kun se ei ole päällä, annettu Nellan katsoa kun imuroidaan, pidetty Nellaa lattialla ja sylissä ja toisessa huoneessa, mutta aina alkaa itku. Muutenkin Nella säikkyy kovia ääniä välillä tosi paljon.

Kehitys:
Nella ei käänny, mutta mahallaan ollessaan ryömii vähän eteenpäin ja nostaa peppua. Nella kannattelee päätään ja nostaa korkealle päätä mahallaan ja välillä suorille käsille. Selällään ollessaan Nella koittaa mennä kyljelleen, muttei vielä pääse. Mahallaan olo ei vieläkään ole lempparipuuhaa, mutta siinä viihdytään jo huomattavasti kauemmin kuin ennen. Selällään on paljon kivempaa.
Nella tavoittelee leluja molemmilla käsillä, välillä samaa aikaa ja välillä vain yhdellä kädellä. Nella on jo pitkään tarttunut leluihin. Monesti lelut menee heti suuhun, joskus niitä vain katsellaan. Nella osaa heiluttaa leluja/helistimiä käsissään ja myös heittää esim. purulelun pois jos kyllästyy siihen, eikä halua pitää sitä(siis selvästi näyttää, jos joku ei kiinnosta sillä hetkellä). Leikkimatolla Nella repii roikkuvia leluja itseensä. Peililelut on kivoja myös.
Nella löysi varpaat muutama viikko sitten kunnolla. Niitä on mukava katsella kun ne heiluu ja tarttua niihin. Välillä Nella koittaa myös viedä varpaat suuhun, vielä ei oikein ole onnistunut kunnolla. :D Nella saattaa viihtyä pitkänkin tovin, jos on sellaisessa asennossa että näkee varpaansa. Niitä hän sitten tutkii innolla :D

Istuma-asennossa tuettuna Nella nousee itse ylös, kohti varpaita ja menee takaisin ja taas uudelleen. Pysyy välillä myös hetken itse istuma-asennossa, monesti tukee käsillä jotain vasten, esim. sohvaa. Matkarattaissa esim. kaupoilla Nella viihtyy parhaiten istuvammassa asennossa(jos on hereillä), jolloin näkee kaikki valot, ihmiset yms. Emme pidä vielä ihan istuvassa asennossa. Sohvalla saa välillä istua itse niin, että joku on vieressä. Syöttötuolia ei olla vielä kokeiltu. Sitterissä viihtyy ihan hyvin ja siinä syötetään toistaiseksi soseet. Maito pyritään antamaan sylissä, paitsi nukkumaan käydessä.

Nellalla on tullut yksi hammas vasemmalle alas. Sitä kiukuttiin vähän ja nukkumaan meneminen oli vaikeampaa, päivällä itkeskeli enemmän kuin yleensä.

Nella hymyilee vastavuoroisesti ja nauraa ääneen. Hän seuraa lelua katseella ja kääntää pään nopeasti sinne, missä on ääni. Varsinkin jos kuulee äidin(tai isän) äänen, niin pää kääntyy nopeasti. Tunnistaa selvästi tutut ihmiset ja väläyttelee valloittavaa hymyään. Ei ole vielä oikeastaan vierastanut, paitsi jos on tosi väsynyt ja on hirveästi melua ja vieraita ihmisiä ympärillä ja on vieraassa sylissä.

Nella jokeltelee monipuolisesti ja eri äänteillä. Hän myös kiljuu(kovaa!), kikattaa, kujertelee, hihkuu ja höpöttelee omiaan. Muutaman viikon ajan on myös kurlutellut, kuin sammakko :D Itkullakin on eri äännesävyjä. 


Vaatteet ja vaipat:
Nella käyttää 68-74cm vaatteita. 62cm koko ei enää mahdu paitsi jotkut väljemmät mekot.
74cm kokoisista bodyista pitää vielä hihoja kääriä, mutta muuten ovat sopivia.

Vaipoissa käytetän Pampersin 4- vaippoja. Edelleenkin Nella tykkää vaipanvaihdosta!

Syöminen:
Nella syö äidinmaidonkorviketta ja soseita(aloitettiin 3kk iässä). Äidinmaidonkorvikemerkki on meillä NAN1. Sitä menee kerralla 150-210ml. Soseista ollaan maistettu perunaa, porkkanaa, bataattia, kukkakaalia, maissia, päärynää, mangoa, ruusunmarjaa, metsämarjasosetta, kuningatarsosetta, mustikkaa, puolukkaa, jne. Nyt aloitetaan myös puurot ja broileri-, liha –ja kalasoseet. Ollaan annettu nyt muutamana iltana velliä(ennen ei olla annettu), kun ajateltiin jos se helpottaisi tuota nukuttamista. Velleistä ollaan annettu maissi- ja porkkanaperunavelliä. Hyvin näyttää maistuvan ja kerralla menee 200ml + tilkka vielä maitoa. Soseista lemppareita on varmaankin kaikki makeat soseet varsinkin mango. Selvästi riippuu vähän mielialasta ja päivästä mikä maistuu ja kuinka paljon. Kerralla menee 0,5-1 purkki sosetta suunnilleen. Sosetta annetaan päivällä ekojen päikkäreiden jälkeen ja illalla vikojen päikkäreiden jälkeen. Soseiden yhteydessä juodaan myös vettä nokkamukista.

Nukkuminen:
Nukahtaminen on meillä tosi vaikeaa, olenkin kirjoittanut siitä jo aikaisemmin esim. TÄÄLLÄ. Välillä nukahtaa nopeasti mutta herää n. 45min-1,5h päästä pirteänä tai itkien ja ei meinaa käydä yöunille millään. Nukuttaminen aloitetaan riippuen siitä, milloin Nella on herännyt ekoilta päikkäreiltä. Yleensä Nella nukahtaa n.20-30-22.30 välisenä aikana. Yleensä Nella herää yhden kerran (aamu)yöllä syömään tai sitten ei kertaakaan. Unia yöllä vedetään putkeen 8-11h. Yhtenä yönä Nella nukkui 13h kahdella syönnillä, yleensä nukkuu n.8-9h ja herää syömään ja nukkuu vielä pari tuntia. Yöunilta noustaan n. klo 8-10 välisenä aikana, yleensä melko tasan tarkkaan yhdeksän aikaan.
Päivällä Nella nukkuu 2-4 päikkärit, riippuen päikkäreiden ja yöunien pituuksista ja siitä mitä tehdään. Nella nukkuu käytännössä aina parvekkeella/ulkona päikkärit tai sitten autossa. Nukahtaa ulos paljon paljon paremmin kuin sisälle. Päikkärit kestää 30min-3h. Yleensä noin tunnin tai puolitoista tuntia. Mökillä Nella nukkuu kaikista parhaiten, monta tuntia helpostikin ulkona vaunuissa. Meillä on kotona lasitettu parveke, niin siellä ei nuku niin hyvin kuin kunnolla ulkona.

Muuta:
Kylvyssä käydään 1-2kertaa viikossa ja Nella tykkää kyllä siitä. Kylpyveteen laitetaan kylpyöljyä ja käytetään vauvan pesuainetta(myös pyllynpesuun lähes aina).
Saunassa Nella on käynyt muutaman kerran elämässään eikä ole reagoinut mitenkään ihmeemmin siihen. Nellalla on tosi siisti iho ja rasvaillaan sitä harvoin kun on tuntunut turhalta. Välillä kylvyn jälkeen. Ilmakylpyjä annetaan myös välillä ja jumppaillaan usein, se on kivaa!

Tuttia Nella käyttää vain unille mennessään lähinnä. Nella ei ole missään vaiheessa syönyt tuttia kovin hyvin, mutta päikkäreille nukahtamiseen se auttaa. Yöunilla ei välttämättä käytä ollenkaan. Autossa yleensä myös annetaan tutti.

8 kommenttia:

  1. Kiva kyllä lueskella näitä, kun on niin samansuuntaisia juttuja. :) Ja muutenkin tosi kiva kuulla miten Nella kehittyy. Osaat kirjottaa jotenkin niin ytimekkäästi noi jutut.

    VastaaPoista
  2. Kiva kun tykkäät! Musta on niin mukavaa, kun kommentoit usein. Kommentit auttaa jaksamaan kirjoittamista, ei tarvi ihan seinille postailla ;) Kiitoksia. :)

    VastaaPoista
  3. Vitsit kun Tomaksenkaan ihoa ei tarvitsisi usein rasvailla. Ehkä tuo kuiva iho rauhoittuu myöhemmin. :)

    Nella on hurjan soma! :)

    VastaaPoista
  4. No höh :/ kyllä se varmasti ajan kanssa :) toivotaan niin! Voihan olla, että Nellallakin tulee myöhemmin iho-ongelmia kun mullakin on ollut atooppinen iho joskus.

    Kiitos! :)

    VastaaPoista
  5. voiii milloinkohan meidän tyttö löytää varpaansa aaw :> te ootte vähän yli kuukauden meitä edellä, niin kiva lukee mitä meillä on tulossa ;D hihittelen ääneen Nellan hymykuville♥

    VastaaPoista
  6. Haha niinpä! :) Mustaki on kiva lukee suunnillee samanikäsistä lapsista :) Kyllä teijänkin tytsy varmaan kohta löytää! :) Ihana, kiitos <3

    VastaaPoista
  7. Suloinen tyttö <3
    Mun Lukas poika löys tänään varpaansa kunnolla ja otti niistä koko ajan kiinni ja yritti vetää suuhun :D Mullaki on ollu atooppinen iho tai on vieläkin, mutta ei enää nii paha. Lukakselle ei oo ainakaan vielä ole tullut ihottumaa :)
    Nukahtaminen on meillä helppoa. Lukas nukahtaa vaan tissille :D

    VastaaPoista
  8. Kiitos <3 Teidänkin poika on suloinen, oon lukenut sun blogia jo pidemmän aikaa! :)

    On ne kyllä söpöjä kun tutkii varpaitaan :D Parasta huvia ;D

    Toivottavasti ei tuu mitään ihottumaa meidän vauvoille :)

    Hyvä, että teillä on niin helppoa :) Ja jos aiot imettää pitkään niin ei oo sit ongelmaa vähään aikaan :)

    VastaaPoista