keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Nellan puheen kehitystä

Meidän pieni 1v 5kk höpöttelijä kehittyy koko ajan hirmuisesti puheessa ja juttua tulee, vaikkei äiti ja isi aina sitä ihan ymmärräkkään. ;) Ihaninta on, kun neiti ymmärtää jo niin paljon!

Nettineuvo-sivuston mukaan vuoden iässä lapsella on n. kolme sanaa ja lisäksi paljon ''omia sanoja''. 

Terveysnettisivustolla sanotaan näin:

Pieni lapsi, joka ei vielä osaa ilmaista itseään puhumalla, kommunikoi käyttämällä ilmeitä, eleitä, liikkeitä, kosketusta ja makua.

 • Lapsella on luontainen tarve ja halu hakeutua sosiaaliseen kanssakäymiseen
 • 0-6 kk:n ikäisenä lapsen kommunikaatio ei ole tavoitteellista
 • Ensimmäiset äänteet syntyvät kiljahduksien, murinan ja kujertelun kautta
 • 6-7 kk:n ikäisenä lapsi aloittaa jokeltelun, josta on jo kuultavissa oman äidinkielen sävyjä ja äänteitä
 • 6 kk:sta eteenpäin lapsen kommunikaatio on tavoitteellista; hän ottaa ja antaa esineitä sekä alkaa osoittaa esineitä
 • Ensimmäisen ikävuoden lopulla lapsi voi tapailla jo ensimmäisiä sanoja
Toisen ikävuoden aikana puheen kehitys on hyvin yksilöllistä. Lähellä kaksivuotissyntymäpäivää toisten sanavarastoon kuuluu muutamia sanoja, toiset puhuvat usean sanan lauseita.

 • Lapsi ymmärtää puhetta huomattavasti enemmän, kun osaa sitä tuottaa
 • Sanat eivät aina äänny oikein, mutta niiden merkitys on selkeästi ymmärrettävissä
 • Ymmärrettävien sanojen lisäksi lapsella on ”omaa” puhetta
 • 1½-vuotias osaa tuottaa keskimäärin 10-30 merkityksellistä sanaa
 • Sanojen nopean lisääntymisen kautena lapsi oppii noin kymmenen uutta sanaa päivässä
 • 2-vuotiaalla on keskimäärin hallussa 250 sanaa (yksilöllisyys: 0-600 sanaa)
 • Lauseiden muodostaminen alkaa 1½-2-vuotiaana. Tällöin liitetään yhteen yksinkertaisia sanoja, usein substantiiveja ja verbejä
Nellan esimmäinen sana oli ''äiti'' 8kk iässä. Sitä neiti sitten toistelikin kaikista eniten pitkään, kunnes vähän ennen vuoden ikää, 11kk paikkeilla, alkoi tulemaan muitakin sanoja. Jännää muuten, että ne sanat jota Nella silloin oppi, niin osa niistä on jäänyt pois nykyisestä sanavarastosta ja osa on jäänyt. Esimerkiksi ''vaippa''- sanan Nella oppi n. 1-vuotiaana ja sitä toistellaan Nellalle päivittäin yhä, mutta silti Nella ei sitä enää oikeastaan sano, ainakaan kovin oikein lausuttuna. :D Vaikka tietää sanan merkityksen, osaa avustaa vaipan vaihossa ja ottaa sen pois, viedä roskiin jne.
Samoin on monien muiden sanojen kanssa, että ovat jääneet pois ''muiden tieltä''. Mutta se vissiin onkin aika yleistä, että kun oppii niin paljon uusia sanoja kerralla, niin osa unohtuu ja voi tulla(ja tuleekin) uudestaan taas jossain vaiheessa.



Kun Nella täytti 1v, kuului sanavarastoon:
 • ei & joo
 • äiti
 • isi/ihi/iti
 • anna
 • kii=kiitos
 • kakka
 • vauva
 • hauva
 • tä, häh, höh
Voi kun tuntuu jotenkin kaukaiselta, että Nella olisi osannut vain noin vähän sanoja. Vaikka siitä onkin vain 5kk! Noista sanoista on jäänyt ei, joo, anna, kakka, vauva, hauva, isi ja äiti. ''Kiitos''- sanan Nella sanoo nykyään melkein aina ''kiitti'', joskus myös yrittää sanoa ''kiitos''- sanaa, mutta eipä sillä väliä kun tulee ymmärretyksi. Neiti onkin kova tyttö kiittämään! Aina kun tuo jonkun esineen tai saa jotain kivaa, niin sanoo ''kiitti'' ja myös ruokailun jälkeen ja kun saa pastillin. Välillä neiti sanoo myös ihan hassuissa tilanteissa, esimerkiksi kun olen laittanut hänelle kengät jalkaan tai pessyt hampaat(jota vihaa). :D

Nellan puhe on nykyään ihan erilaista kuin ennen, koska Nella on oppinut toistelemaan paljon sanoja. Vielä ei kaikki mene ihan nappiin ja välillä tulee ihan hassun kuuloisiakin juttuja. Esim. muumipeikko- sanan voi toistaa vaikka ''uukkieikki'' tai ''mammutti'' :D Kova on yritys kumminkin ''vaikeidenkin'' sanoja toistamisessa.



Nellalle on tullut myös omia sanoja, jotka selvästi tarkoittavat aina samaa asiaa. Blogin facebook-sivulle kirjoitinkin tästä(4.1.14):
Nyt luettelen tähän kaikki sanat, jotka Nella tällä hetkellä osaa, ja mitkä nyt tulee mieleen, lisäksi myös ''omat sanat'' jotka selvästi tarkottaa jotain asiaa. Näitä on yli viisikymmentä jo!

- Äiti
- Isi
- Pupu
- Hauva
- Vauva
- Kiitti/tiitti
- Anna/nanna(=anna)
- Pappa(=muumipappa)
- Kukko
- Tonttu
- Amppu/pamppu(=lamppu)
- Oppu/pappu(=loppu)
- He-hei, hei hei
- Mummi
- Hiiti(=hirvi)
- Hui
- Ai, oi, oih
- O-ou(kun jotain hassua tapahtuu, jotain tippuu jne.)
- Ävä(=älä)
- Tä?
- Attuu(=sattuu)
- Pii paa(=piipaa-auto sanoo)
- Kukka
- Mamma(=Muumimamma ja melkeinpä kaikki muumit)
- Mmmy(=Pikku Myy)
- Tuutti(=Tuu-tikki muumeista)
- Haitu(=Haisuli)
- Aapu/Aapo(=Lastenohjelman Kaapo)
- Kiikkaa(=keinuu/kiikkaa)
- Aijaa
- Apu/apua(=apua)
- Ei oo
- Tytti/tyttö(=tyttö)
- Tettu/ettu/attu(=kettu)
- Tutti 
- Aito(=maito)
- Että(=vettä)
- Tukka/tutta(=sukka)
- Hia/hiha/(=hiha)
- Paapi(=ksylitolipastilli)
- Kakka
- Nakka/akka(=nälkä)
- Ei
- Joo
- Poppaa(=kuumaa)
- Paa(=pallo)
- Kaa(=kala)
- Auto (ja monesti sanoo ''prum prum)
- Hau hau (mitä hauva sanoo)
- Uuni
- Tunta(=lunta)
- Toi
- Poi/boi(=pois)
- Kukkuu
- Pöö
- Uua(=ruoka, tulee siis sanasta ''ruoan'', kun monesti sanon Nellalle, että menen laittamaan ruoan)
- Nam nam
- Volvo :DD (isi opettanu :D)
- Huh huh
- Haitu(=Haisuli muumeista)
- Ihhahhaa
- A(:D)/Aoo(=Haloo)
- Aurora- nimen sanoo myös omalla tavallaan, video tuossa kolmantena alla :D



Nellalla on nyt myös muutaman viikon sisällä lisääntynyt hirveästi oma puhe, koko ajan hirveä selitys päällä, mutta välttämättä mitään ei ymmärretä. Neidistä on kehkeytynyt varsinainen papupata; asiaa olisi koko ajan ja kaikille!

Ymmärryksen taso myös jaksaa yllättää lähes päivittäin. Nella tajuaa kauheasti asioita, sellaisiakin mitä ei olla varsinaisesti opetettu. Tämä tietenkin auttaa tosi paljon arjen perustoiminnoissa; neiti ymmärtää tosi paljon tekemisiä ja sanomisia, mitä milloinkin pitää tehdä ja mihin jokin asia pitää viedä, paljon eri ihmisiä ja esineitä jne. Välillä olen ihan vitsillä heittänyt Nellalle jotain, mitä en ole todellakaan ajatellut hänen ymmärtävän ja yllättynyt, kun Nella onkin ihan mukana heti. Jotenkin pelottavaakin, että miten minun ''vauvani'' jo toistelee asioita niin paljon, muistaa, ymmärtää ja avustaa asioissa. Esimerkiksi pukeminen on helpottunut hirveästi, kun Nella niin kovasti siinä avustaa ja ymmärtää pyyntöjä. Nella myös osaa viedä vaipan roskiin, muistaa eri huoneet(esim. ''vie keittiöön/olohuoneeseen, omaan huoneeseen..), tietenkin tärkeimmät ihmiset(kuten äiti, isi, vaari, mummi..) ja kauheasti osaa osoitella esineitä, vaikkapa ''missä lamppu/lintu/hauva/kala/muumimamma/telkkari/ikkuna/kaukosäädin/lelut'' ja näiden lisäksi paljon eri kehonosia, kuten napa, varpaat, kädet, sormet, hiukset, pää, nenä, silmät, posket, otsa, massu, polvi, peppu, korvat, suu... Voi kun neiti osaa jo niin paljon!

Nella ymmärtää, kun sanotaan, että mennään syömään, potalle, vessaan, suihkuun, ulos, autoon, jonkun henkilön luo, muskariin, keittiöön, juomaan maitoa, lukemaan kirjaa... Ihan mahdotonta edes miettiä, mitä kaikkea Neltsu jo tajuaa. Tosiaan kun pikkuinen yllättää minutkin monesti ymmärryksen tasollaan, vaikka vietän neidin kanssa lähes kaiken aikani.

Näiden ihanien, arkea helpottavien asioiden lisäksi, on puheen ja ymmärryksen kehityksessä myös omat ''haittapuolensa''. Neiti ymmärtää jo, miten äitiä härnätään ja ärsytetään.
- Mennään nukkumaan.
- Ei ei ei(ja pään pudistelua)
- Nella, älä viitsi kiljua, kun sattuu jo korviin.
*aina vaan kovempaa kiljuntaa*
- Nyt lopetat ihan oikeasti sen äidin puremisen. Äitiä sattuu!
*mmmmm*- pussausääni ja pusu äidille.
Kuinka hellyttävää samalla,
mutta toisaalta niin ärsyttävää kun ei voi olla vihainen pienelle söpöliinille..

Mutta kaiken kaikkiaan, TAAS totean, että tämä on se ihanin ikä. Niin kuin aina vaan tuntuu, oli neiti sitten minkä ikäinen tahansa. Meidän päiviin mahtuu uhmaa, kiukkua, väsymystä ja vaikka mitä, mutta päällimmäisenä uuden oppimisen riemua, haleja ja pusuja, höpöttelyä ja taitojen kehittymistä, riehumista, lauluja ja leikkejä, kaikkea maailman parasta. Miten toista voikaan rakastaa niin paljon ja miten jostain toisesta voi olla niin ylpeä, että pakahtuu? ♥


Loppuun vielä lyhyt video ihanasta rakkaasta, joka on oppinut laulamaan omalla tavallaan! :D Aina on laulut vähän erilaisia, joskus hyräilyä, joskus lallattelua, mutta kova yritys on! Äiti ei vaan ihan aina ymmärrä, mistä biisistä on kyse. ;)



Toivottavasti muistin kaiken oleellisen nyt tähän kirjata! :)

Millaisia höpöttelijöitä teiltä löytyy? :)

4 kommenttia:

 1. Voi mikä ihana neiti! <3 Noi videot oli niin ihania, kun toinen on vaan niin sulonen! Mutta asiaan... Meilläkin on ihan kamala höpöttelijä ja sitä on jatkunut jo vaikka kuinka pitkään. Niin kauan oikeastaan, kun alkoi ääntelemään niin sitä on jatkunut. En oikeesti ees muista millon neiti ei ois höpöttänyt. :D Meiltäkin löytyy jo monia sanoja ja nyt tällä viikolla on tullut lisää. Kuten esim. pupu, täti, kato. On kyllä hurjaa miten meilläkin jo ymmärretään ja osataan noi sanoja. Hurjaa kyllä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiiitos! :) Nuo videot on kyllä ihania ja kivoja muistoja itselleenkin! Laita säkin joskus videota teidän neidistä? :) Olis kiva nähdä! :)

   Teilläkin on varmasti kunnon höpisijä, voin vaan kuvitella! Ihana tämä ikä. ♥ Ja samaa mieltä tuosta, miten hurjaa neitien kehitys ja ymmärrys jo on!

   Poista
 2. Tomas sanoo paljon samoja sanoja! Ja hirveästi on kyllä omaakin puhetta, muumihahmoja meillä ei sanota, kun ne ei millään tavalla meillä ole arjessa mukana. :D Meilläkin on kunnon papupata ja kaikille pitäisi jutella ja kaupassakin pitää morjenstaa kaikkia, kaupan kassoille on myös mukava höpötellä ilmeisesti. :)

  Meillä sanotaan poppaa =lämmin/kuuma, ja kuuumba=kuuma, näissä on tietty ero, nimittäin uuni ja esim. ruoka on poppaa, mutta takka ja saunan kiuas on taas sitten kuuma. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla! Onhan nämä aika samanikäisiä toki, niin ei ihmekkään. :) Oma puhe on kans kyllä niin sulosta!

   Meillä muumit on tosi kova juttu, ollut jo pitkään! Meillä on toosi paljon muumikirjoja ja ne on ihan neidin lemppareita + lelut + telkkarista katsotut muumit ja oikeastaan kaikki siihen liittyvä...

   Söpö höpöttelijä teilläkin, hurmuri oikein kun kassoillekkin lirkuttelee. ;)

   Haha hauska! :D Meillä on ruoka poppaa, kynttilät poppaa, uuni poppaa.. eli ei eroa sen suhteen. :D

   Poista