Lilypie Second Birthday tickers

torstai 15. elokuuta 2013

Nellan 1v- neuvola

Tänään meillä siis oli 1-vuotisneuvola, jota jännäsin rokotusten puolesta aikalailla. Niitä kun tuli kolme kappaletta... onneksi R oli mukana ja kaikki meni hyvin. Seuraava neuvola muuten onkin tämän jälkeen vasta puolitoistavuotiaana ja sen yhteydessä on lääkäri. Seuraavat rokotukset on vasta neljävuotiaana! Jos ei siis halua vuosittaisia influenssarokotuksia.
Supergirl neuvolaan lähdössä!
En kyllä voi taas ymmärtää, että yleensä neiti herää 7-8 aikaan aamulla ja tänään kun oli neuvola niin hän vetelee unia klo 9.20(!!) saakka. Se ei sinäänsä haitannut, koska meillä oli aika vasta 14.00, mutta päikkäreiden ja syömisten rytmit kääntyi. Onneksi kaikki kuitenkin onnistui suhteellisen hyvin, vaikkakin neuvolaan mentäessä Nella oli syönyt vain aamupuuron + puolikkaan banaanin + vettä ja ennen unia 200ml maitoa.
Mä kävelen ite neuvolaan!
Voi mitä kehuja meidän tytsy saikaan! Terkka sanoi, että ''on kyllä mahtavat yksivuotiaan taidot Nellalla!'' ja että on niin hyväntuulinen tyttö. Kyllähän tuo meidän neiti on tietenkin meidänkin mielestä taitava pieni päivänsäde. ♥

Mitoiksi saatiin:

Mitat 1v (suluissa 11kk mitat)
Paino: 12640g (12440g)
Pituus: 76,1cm (74,2cm)
Päänympärys: 47,7cm (10kk 46,8cm)
Odotellaan rokotteita...
Pituuskäyrä menee kuulemma nollakäyrässä, ihan pikkuriikkisen sen yläpuolella ja on kuulemma ihanteellinen. Paino huitelee vieläkin melko yläkäyrillä, mutta on tasottumaan päin selvästi ja vähän laskussa, joka on tosi hyvä. Neuvolatäti sanoi, että tuosta se nyt koko ajan tasoittuu, kun neiti koko ajan liikkuu yhä enemmän ja ns. vauvanpyöreys alkaa kadota. Nyyh! ♥

Neuvolakorttiin saatiin teksti:
''Suloinen tyttö. Kasvaa hyvin. Kävely tuetta 10,5kk iästä. Tapailee sanoja, ymmärtää mukavasti. Normaali, hyvä kehitys.''
Tälläsiä lappuja saatiin mukaan!


Neuvolassa juteltiin paljon ruokajutuista, maidon määrästä, liikkumisesta, omasta jaksamisesta, kehityksestä ja lisää ruoasta. Saatiin hyviä vinkkejä ns. ruokakiukkuun. Selitin neuvolatädille, että Nella ei oikein enää haluaisi, että häntä syötetään. Jos tuo neiti osaisi puhua, niin hän sanoisi kovalla ja kirkkaalla äänellä ''MINÄ ITSE!'' Meillähän on nyt jonkin aikaa jo osattu pudistaa päätä ja välillä tehosteeksi pääsee kädetkin mukaan heiluntaan. Tätä esiintyy joskus leikin lomassa ja usein ruokailussa. Lusikan lähestyessä alkaa pää samantien heilua puolelta toiselle. Ei, ei, en halua, että minua syötetään. Sen sijaan itse syöminen on jees! Niin kuin melkeinpä aina on ollut. Jos neiti saa sormiruokailla, niin melkeinpä mikä vaan sapuska kelpaa. Ihan lempparia jonkin aikaa jo on ollut banaani. Ihme kyllä, sitä ei edes litistetä sen kummemmin, vaan syödään nätisti paloina. Koko banaani menee helposti kerralla. Sitä neiti saa välipalaksi ja aamu- sekä iltapuuron yhteydessä, ei tietenkään aina, mutta ainakin kerran päivässä. Jos muu sapuska kelpaa samalla, niin banaania nautiskellaan siltikin puolikas.
Hyviä sormiruokia tuntuu olevan myös kurkku ja muutkin kasvikset, ystävämme maissinaksut; niin normit kuin hedelmänmakuisetkin, kananmuna keitettynä tai paistettuna, hedelmät, raejuusto, peruna, riisi... Ihan mikä vain melkein menee. Tänään neiti sormiruokaili itse omalta lautaseltaan itse tehtyä lasagnea. Siis meidän tekemää, ei Nellan... :D

Neuvolatäti sanoi tuohon ruokajuttuun heti; ''ai teillä on nyt SE vaihe''. Jotenkin tuokin lause itsessään helpotti! :D Meidän lapsi ei olekaan kummajainen, vaan ihan normaali yksvee.
Neuvoksi saatiin, että sormiruokailua kannattaa harjoittaa sen mitä pystyy, soseista voi alkaa irtaantua ja lisää normiruokaa peliin; niin kuin ollaan tehtykin. Maitomäärä vuorokaudessa 5-6dl, sisältäen siis myös hapanmaitotuotteet. Nellalla menee tuo helposti päivässä! Maitoa juo 3 kertaa päivässä 200/220ml kerrallaan ja siihen päälle vielä välipalaksi yleensä saa maitorahkaa, jugurttia, viiliä yms. ja siihen sekaan hedelmä/marjasosetta tai marjoja tai hedelmiä tjn. Tai sormiruoaksi jotain lisäksi. Maistuu Nellalle hyvin! Tuttipullosta vieroittamista terveydenhoitaja suositteli puolitoistavuotiaana ja sanoi, että meidän pullo-nokkamukisuhde(:D) kuulostaa hyvältä. Tuttipullosta neiti juo siis päikkäreille ja yöunille mentäessä ja nokkamukista aina muuten, kuten ruokailuissa.
Myös lusikalla ollaan alettu harjoitella syömistä. Se onnistuu joskus vähän, joskus sotkuisesti ja joskus ei ollenkaan. Mutta eipä tässä kiire sen osalta ole.

Myös pottailusta puhuttiin ja siinäkin terkka kehui neitiä. Olen kyllä kuullut monien samanikäisten osaavan tämän homman jo paremminkin, mutta me tosiaan aloitettiin pottailu vasta sunnuntaina, kun yksvee- lahjaksi saatiin lauantaina BabyBjörnin kiva potta, jota oltiinkin toivottu.
kuva www.lekmer.fi

Sunnuntaista tähän iltaan saldo: kuudet pissat pottaan! Mun mielestä ja terkankin mielestä se on jo hienosti. :) Kyllä on neiti saanut aina kehuja ja taputuksia, kun on sinne saanut tarpeensa tehtyä. Onhan se hieno homma! Nyt olisi tarkoitus, ja niin ollaan tehtykin, että aina yöunien, päikkäreiden ja ruokien jälkeen potalle. Ei mitään istuttamista, vaan ihan Nellan tahtiin mennään. Onneksi Nelski tuntuu tykkäävän touhusta, ei ainakaan laita vastaan. Äänikirjoja ja muita kirjoja ollaan samalla lueskeltu ja kivaa vissiin on. :) Eli pottailuja tulee päivässä n. kahdeksan, joskus vähemmän jos ollaan jossain menossa.

Rokotukset meni ihan hyvin, saatiin siis kolme rokotetta. Eka meni tietty kaikista parhaiten, kun ei vielä tiennyt mitä on luvassa. Kaksi seuraavaa meni enemmän itkien. Nella oli rokotusten ajan R:n sylissä, R kun tuppaa olemaan rauhallisempi kuin minä, eikä ainakaan ala herkistelemään pikkuisen kipua siinä. :D Minä sitten yritin viihdyttää Nellaa ja lauleskelin ja näytin leluja. Itkua kesti rokotusten jälkeen pari minsaa, kunnes neiti olikin taas iloinen oma itsensä. ♥
Kuulemma vuorokauden sisään tulee kahdesta rokotteesta kuume, jos tulee, ja sitten siitä yhdestä tulee 5-10päivän sisällä, jos tulee. Tähän mennessä neiti on vähän itkeskellyt rokotuskohdan arkuutta, kun koittaa repiä reidestä laastareita pois ja onpa siinä vähän onnistunutkin. Ollaan annettu nyt sitten särkylääkettä, toivotaan että yö menisi kivuitta. Tuolla se pikkuinen jo tuhisee yöunillaan. ♥






Enemmän tänään on neitiä vaivannut tuo tapaturmaisuus, kuin rokotukset... Ei kyllä omaa minkäänlaista itsesuojeluvaistoa!
Sellasta kivaa meidän yksivuotiaan kanssa arkea elellen! :D Kuulostaako jollekin tutulta? ;)

Ihanaa loppuviikkoa kaikille! ♥

Ihana rakas iso tyttö! ♥

10 kommenttia:

  1. Olipas perusteellinen 1 v postaus . Kivaa. On ne niin eri kokoisia yksilöitä . ;) Ihana super girl siellä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojoo, pitäis viel tehä sellanen kunnollinen kehityksestä. :D Tässä nyt oli vaan neuvolakuulumiset. :)
      Kiitos! ♥

      Poista
  2. Ruuan kanssa ihan sama homma. SE VAIHE. Ärsyttävä vaihe :D

    Jaja meillä on pottailua alotettu jo pari viikkoa, saldo: 0 pissaa 0 kakkaa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Oon lueskellut että teillä on vähän samaa. :/ Kirjota siitä joskus oma postaus? Helvetin VAIHEET! :D

      No höh :( Kyllä se teilläkin lähtee siitä kulkemaan. :)

      Poista
  3. Tutulta kuulosti :-D meillä on eessä puoltoistavuotis neuvola!! Kiva postaus ja reipas tyttönen :-)

    VastaaPoista
  4. Vitsi, miten ihana nella! :) On kyllä taitava tyttö. Ja aivan ihana tuo viimein kuva! <3

    Mua jo jännittää neuvola. Meillä on se torstaina, jos nyt oikein muistan päivän. Jännittää, että mitä meille siellä sanotaan. Avomiehen äiti sano, että Alisa ei näytä/ole yhtään yksivuotiaan oloinen... Oli kyllä aika inhottava kommentti! Sanoin, että johtuu varmaan siitä, kun neiti ei vielä kävele. Niin ei kuulemma ollut se syynä... Tiiä nyt sitten taas. Mua kyllä ärsytti toi kommentti niin paljon! :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, iso tyttö jo! ♥ Voi meidän pikkuisia. :) Kiitos! Se on yksi niiden perhekuvauksien kuvista. :)

      Älä turhaan jännitä! Kyllä niiden pitäis neuvolassakin ymmärtää, että lapset kasvaa omaa tahtiaan. Sillä ei ole tulevaisuutta ajatellen mitään merkitystä, käveleekö lapsi yhdeksän kuukauden vai puolentoista vuoden iässä! Eikö? :)
      Mutta tosi inhottavasti kyllä sanonut anoppisi.. ei nyt tollasta tarvis sanoa. :/ Sanoitko hänelle, että se kommentti ärsytti? Ehkä hän ei tajunnut olevansa tökerö tjn.. Outoa. :/ Lapsiin liittyvä ''kritiikki'' loukkaa kyllä aina pahiten!

      Poista