perjantai 8. elokuuta 2014

Kaksivuotias Nella!

''Kaksivuotiaana lapsen tunne-elämä kuohuu – ehkä oletkin jo huomannut sen? Kun lapsi lähentelee kahden vuoden ikää, hänen riippumattomuudentarpeensa ja uteliaisuutensa vain lisääntyvät. Tämän seurauksena lapsi alkaa tutkia jännittävää ympäristöään. Mutta maailma ei ole helposti ennustettavissa, eikä lapsi pysty aina tekemään sitä, mitä hän haluaa. Elämän pettymykset voivat aiheuttaa valtavia raivokohtauksia ja syvää epätoivoa.
Kaksivuotiaana lapsella on tarve tulla vanhemmista riippumattomaksi samalla kun hän on riippuvainen vanhemmistaan. Siksi lapsen elämä on tässä iässä hyvin vaativaa hänelle itselleen – ja ympäristölle. Kaksivuotiaiden on vaikea käsittää sitä, etteivät he aina voi tehdä kuten haluavat, tai että he eivät pysty tekemään kaikkea haluamaansa.'' (lue lisää täältä)

Edelliset kuukausipostaukset löytyy näistä linkeistä:
7vkoa  2kk  3kk  4kk  5kk  6kk  7kk  8kk  9kk 10kk 11kk 1v 1v 3kk
1v 4kk
 1v 6kk

Uskomatonta, että aika on kulunut näin nopeasti. Kaksi vuotta sitten, 8.8.12 klo 00.01 sain syliini maailman kauneimman ihmeen, oman tyttären. Pikkuisesta sylivauvasta on kehkeytynyt parissa vuodessa omaa tahtoa näyttävä, jatkuvasti höpöttävä papupata, joka rakastaa mennä viipottaa omiaan, mutta myös halia ja osoittaa rakkauttaan. Meillä asustaa tyttö, joka vihaa nukkumaanmenoa, imurin ääntä ja joka on selättänyt yhdeksän kuukautta kestäneen(1v-1v9kk) vesipelkonsa ja on nykyään varsinainen vesipeto. Tämä äidin ja isän silmäterä aloittaa uudenlaisen arjen syyskuussa, kun on aika aloittaa päivähoito ja äidin palata työelämään. Nella onneksi pääsi ihan loistavaan yksityiseen hoitorinkiin, jossa on vain muutama lapsi ja aina sama tuttu hoitaja. Luottavaisin mielin uskomme kaiken menevän hyvin, sillä juuri tuonlainen hoitomuoto on varmasti meidän lapselle sopiva. Jotkut lapset selvästi kaipaavat isoa ryhmää ja jatkuvaa virikettä, menoa ja meininkiä, mutta meidän herkkis sopii mielestäni tällä hetkellä paremmin vuodeksi pieneen ryhmään, jossa on samanikäisiä tyttöjä(sattumalta kaksi muutakin lasta ovat siis tyttöjä, sillä ei kyllä ole minkäänlaista merkitystä) hoidossa, kodinomainen ympäristö ja sama hoitaja joka päivä. Tämä tosiaan kestää vain kolmivuotiaaksi ja syksyllä 2015 onkin sitten tarkoitus saada Nella johonkin muualle hoitoon, sillä Kelalta saa yksityisen hoidon tukea hoitorinkiä varten vain kolmevuotiaaksi.


Mutta takaisin aiheeseen! Voisin nyt ensimmäiseksi kirjoittaa vähän Nellan luonteesta nykyään. Koko ajan neidin oma persoonallisuus tulee esiin enemmän ja enemmän, ja on aivan ihanaa seurata millainen tyttö tuosta ajan kanssa kehittyykään. Nellaa voisi kuvailla herkäksi, huumorintajuiseksi, hassuttelevaksi, innostuvaksi, rakastetuksi, ilmeikkääksi, keskittyväiseksi, mietiskeleväksi, hymyileväiseksi, vähän araksi joskus, touhuavaksi ja myös osittain kiltiksi. Vielä joitain kuukausia sitten olisin kuvaillut Nellaa tosiaan hyvinkin kiltiksi lapseksi, sillä meillä uhmaikä alkoi kunnolla vasta puolentoista vuoden iän jälkeen. Tai no, aika aikaisinhan se sinäänsä alkoi, mutta monilta kun on kuullut sen alkavan joillain lapsilla jo yksivuotissynttäreiden jälkeenkin. Ennen Nella oli paljon tottelevaisempi ja ns. helpompi lapsi. Isäni sanoi, että ihan kuin kuukaudessa olisi tapahtunut oikein kunnon uhmaiän startti, Nella on välillä kun ihan eri lapsi kuin ennen! Järkyttävää uhmaa aiheuttavat vaipanvaihdot, syöminen, nukkumaanmeno, leikkien lopettaminen, kieltäminen...
Nuo vaipanvaihtoraivarit on meillä ihan uusia. Meillä ei ole oikeastaan koskaan ollut mitään ongelmaa neidin kanssa vaipanvaihdoissa, mutta nyt on ihan eri ääni kellossa. Joo helppoahan se olisi, jos Nella suostuisi vaikka potalle tai pöntölle, mutta kun ei. Pottailuhan alkoi meillä mainiosti vuoden iässä, mutta muutaman kuukauden päästä neiti ei enää suostunutkaan potalle ja sillä tiellä ollaan jatkettu. Välillä Nella suostuu istumaan hetkeksi potalle ja ihan satunnaisesti pottaan jotain tuleekin, mutta ne kerrat ovat jo aika harvassa. Nella kun ei millään malta istua potalla ja usein totaalikieltäytyy edes siihen istumasta. Siksi onkin niin älytöntä, että vaipanvaihdot ovat yhtä taistelua, kun ei kuitenkaan potallekaan suostu. Kesällä onneksi on pystynyt antaa neidin viipottaa mökillä ilmankin vaippaa, mutta kun välillä Nella ei suostuisi edes siihen, että märkä vaippa otettaisiin pois?! Välillä tuntuu aika neuvottomalta, kun ne kuuluisat itkupotkuraivarit iskee päälle. Siihen kun ei auta oikein mikään. Yllättävän paljon voi olla voimaa tuollaisella alle satasenttisellä ihmisellä.... Uhman keskellä on tullut kuvioihin myös läpsiminen, potkiminen ja joskus harvoin pureminen. Ei noita nyt aina tee ja ei muuten kuin uhmatessa, mutta on se silti kauheaa. Onneksi tiedetään sen olevan täysin normaali vaihe ja monesti siihen auttaa se, että kieltää napakasti ja antaa rauhoittua yksinään hetken.

Nellalla on tällä hetkellä aika lomarytmi päällä eikä turhaan stressata nukkumaanmenoista ja heräämisistä tiettyihin aikoihin. Toki perusrutiinit ja rytmit on hyvä pitää, mutta ei sillä nyt niin väliä ole heittääkö joku syöminen vaikka tunnilla normaalista. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun syksy tulee.


Karkea päivärytmi Nellalla on tällä hetkellä tälläinen:

07.30-09.30 Herää yöunilta, siitä tunnin sisään aamupalaksi joko maitorahkaa, luonnonjugurttia, maustamatonta viiliä, puuroa, vispipuuroa, hedelmiä, leipää tms. Rahkojen yms sekaan laitetaan joko hedelmäsosetta, marjasosetta, marjoja, hedelmiä tai kiisseliä. Ruokajuomaksi maitoa. D-vitamiinipastilli ja hampaiden pesu.

11.45-13.30 Lounaaksi kotiruokaa, maitoa + ksylitolipastilli

13.30-18.00 Aikavälillä n. 1-2h päikkärit, joskus jättää myös päikkärit välistä ja joskus saattaa torkkua vaikka vaan puolisen tuntia.

15.00-17.00 Aikavälillä välipalaksi hedelmää, smoothieta, jugurttia tms. Riippuen millon herää päikkäreiltä. Ksylitolipastilli.


17.30-19 Aikavälillä päivälliseksi kotiruokaa, maitoa + ksylitolipastilli

20.15-21.00 Aikavälillä iltapalaksi jotain aamupala-kohdassa mainituista. Hampaiden pesu, iltatoimet.

21.15-22.00 Yöunille, yleensä nukuttamisessa menee helposti tunti.... Yöt on nyt kylläkin nukkunut hyvin, vaikka pitkään vaivasikin se kun kaksi hammasta tupsahti samaan aikaan.

Nella syö vaihtelevasti, joskus paremmin ja joskus huonommin. Suosikkeihin kuuluu kaikki hedelmät, varsinkin banaani. Ja marjat. Lemppari normaaliruoasta on varmaan uunilohi, grilliruoka, perunamuusi ja kasviksista kurkku. Kasvisruoista ei hirveästi tykkää eikä esim. wokista tai kastikkeista joihin on lisätty kasviksia. Jauhelihakeitosta tykkää, vaikka siinä kasviksia ja juureksia onkin.

Hampaita Nellalta löytyy 18kpl, viimeisimmät kaksi kappaletta teki tässä parin viikon sisään. Enää siis kaksi hammasta tulematta!

Vaatteista Nella käyttää 86-98cm kokoja. Monet kasikutoset on jo pieniä, mutta jotkut leggarit, housut ja t-paidat vielä menevät. Mekoista 92 ja 98 ovat sopivimmat, shortseista 98 ja 104. Riippuu toki myös merkistä.

Kaksivuotias taitava neiti.....
 • Osaa toki kävellä, juosta ja kiipeillä
 • Antaa pusuja ja haleja
 • Osaa puhaltaa kynttilän, saippuakuplia ja puhaltaa, jos tulee pipi jne.
 • Osaa sanoa satoja sanoja ja puhua korkeimmillaan viisi- tai kuusisanaisia lauseita kuten: ''Äiti tänään mennään saunaan, kannu mukaan'', ''Äiti tulee tonne mukaan myös'', ''Isin kanssa junaan mennään, kivaa!'' jne. Ymmärtää kaiken puheen, pystyy vastailemaan kysymyksiin jo monipuolisemmin kun ''kyllä'' ja ''ei'', kyselee ''missä''- kysymyksiä ja muistaa hirveästi asioita, sanoo meidän sukunimet ovesta, muistaa eri paikat ja niiden nimet, sanoo ja muistaa lähes kaikki kehonosat, läheiset ihmiset, eläimet, esineet jne. Muistaa monesti mitä päivän aikana on tehty ja kertoo niistä, joskus kylläkin muistelee monien viikkojen takaisia asioita tai eilisiä asioita ikään kuin ne olisivat tänään tapahtuneita. Osaa pyytää anteeksi(''ankees, ankeessi, antees''), vaikkakin välillä sanoo sen hassuissa tilanteissa kuten kun itse lyö vaikka pään pöytään tai minä lyön itse jalkani ja tulee pipi. Osaa sanoa myös ''akastan sinua'' ja ''äiti/isi akastaa minua'', ''akastan sinua äiti'' ja kun kysytään, että kenen rakas olet, niin luettelee pitkän litanian tyyliin: ''äitin tyttö, isin tyttö, isomummin tyttö, vaavin(=vaarin) tyttö...'' jne.
 • Osaa tehdä nuppipalapelejä
 • Alkaa leikkiä enemmän mielikuvituksellisempia leikkejä varsinkin muumilaivalla, nukeilla, eläinleluilla jne. Höpöttelee hirveästi leikkiessään.
 • Harjaa hienosti itsekin hampaita, mutta toki siinä pitää vielä pitkään avustaa, että kaikkialta tulee harjattua. 
 • Harjoittelee hyppimään tasajalkaa, mutta vielä ei ole montaa kertaa päässyt ylös vaan hyppelee sitten eteenpäin
 • Rakastaa muumeja niin ohjelmana, leluina, musiikkina, mukeina ym. Tykkää lastenohjelmista eniten Kaaposta, Anniina Ballerinasta, Mainiosta Manusta, Popi Kissasta, Pikku Perunasta, Muumeista ym. Tykkää toki monesta muustakin, mutta nuo on ne mitä pyytää.
 • Osaa selata kosketusnäytöllisellä kännykällä/tabletilla
 • Viihtyy autossa melko hyvin, lukee siellä kirjoja ja höpöttelee
 • Käyttää vielä tuttia päikkäreillä ja yöunilla, muuten ei.
 • Haluaa ottaa aina kauppareissulle mukaan oman laukun tai ylipäätään jonkun, mitä voi kantaa
 • Osaa kiittää hienosti, sanomalla ''kiitos'' tai ''kiitos avusta'' ja kiittää monissa eri tilanteissa
 • Tykkää nykyään enemmän leikkiä ikätovereiden kanssa kun ennen ja pitää jo vähän puoliaan
 • Harjoittelee potalla käymistä, muttei siitä oikein tykkää ja on vielä haaste meillä
 • Ei tykkää enää vaipanvaihdosta ja siirtymävaiheet ovat välillä tosi hankalia, kuten nukkumaanmeno tai jostain pois lähteminen
 • Uhmaa jo ihan kunnolla ja on löytänyt itkupotkuraivareiden voiman...
 • Rakastaa katsoa valokuvia ja nimetä ketä siellä on, tunnistaa myös oman kuvansa ja itsensä peilistä
 • Osaa pukea shortsit, vaipan, hatun ja kengät ja riisua oikeastaan muut vaatteet paitsi paita/mekko tuottaa vähän hankaluuksia. Osaa avata ja sulkea vetskarin suht hyvin. Nella on myös alkanut huomioimaan, mitä hänellä itsellään on päällä, mutta vielä aika hyvin saan päättää. Joskus haluaa jonkun tietyn vaatteen, tykkää tietysti esim. eläinkuvioisista vaatteista. Joskus ei haluaisi vaatteita ollenkaan.. ;)
 • Osaa avata ja sulkea oven
 • Rakastaa lukemista ja muistaa joidenkin kirjojen rakennetta ulkoa ja etsii asioita vaikka eri sivuiltakin. Nimeää suurimman osan kirjoissa nähtävistä asioista ja jaksaa jo kuunnella keskipitkiä satujakin.
 •  Osaa juoda millaisesta vain mukista ja syödä itse kaikki ruoat. Joskus laiskuus iskee ja haluua autettavan loppuun. Osaa pyyhkiä oman naaman ja kädet, vaikkei aina ihan puhdasta tulekaan.
 •  Rakastaa nykyään uimista, kylpemistä, saunomista, suihkussa käymistä ja muita vesileikkejä
 •  Tykkää auttaa äitiä ja isiä vaikka viemällä jotain roskiin, tuomalla jotain pyydettäessä, tyhjentämällä astianpesukonetta, keräämällä leluja, laittamalla pyykkejä, ruoan laitossa jne.
 • Ei tykkää imurin, kaivurin, moottorisahan ja muiden kovaäänisten laitteiden äänistä ja pelkää niitä. Osaa kertoa, jos jokin asia pelottaa.
   
 •  Osaa potkia ja heittää palloa ja pelata palloa mailalla, sekä huutaa ''jeeee, maami!'' eli maali :D
 • Muistaa kaikki muumihahmot ja jotkut lyhentää tyyliin: ''niisku''(=niiskuneiti), ''nuuska''(=nuuskamuikkunen), Pikku Myyn sanoo ''kippi myy''
 • Tykkää lääkkeiden ottamisesta, rasvan laittamisesta, aurinkorasvan laittamisesta, pesuaineella pesemisestä
 • Osaa sanoa ruoasta onko hyvää vai pahaa ja jos maistaa jotain niin saattaa sanoa ''en maista enää'' 
 •  Osaa tehdä palikoista tornin
 • Kysyy ''mikä toi on''- kysymyksiä ja käyttää ilmaisuja ''hassun näköinen'', ''iso'', ''pieni'', ''hassu'', ''kiltti' jne.
 •  Osaa kiivetä portaat
 •  Osaa kertoa miten eri eläimet ääntelevät ja joskus hauskuuttaa meitä kyselemällä itsekin meiltä niitä, tyyliin ''entä kana? entä possu?''
 • Osaa laulaa joitakin lauluja omalla tyyliillään, kuten Pikkuiset kultakalat, Pikku peruna, Piippolan vaari, Tuiki tuiki tähtönen, Ajelen ajelen, Harakka huttua keitti- lorun, Viisi pientä ankkaa, Nukkumatti jne.
 •  Osaa kiivetä itse kun menee laskemaan liukumäkeä, mutta jostain syystä haluaa, että pidetään kädestä kun laskee 
 • Tykkää keinumisesta, hiekkaleikeistä, liukumäen laskemisesta, paljain varpain nurmikolla kävelystä, nykyään myös mönkijän ja moottoriveneen kyydissä olemisesta... kaikki ulkoiluhommat on kivoja!
 • Tykkää käydä kaupassa ja on siellä suht kiltisti yleensä. Rakastaa työntää omia pieniä ostoskärryjä ja joskus viihtyy istumassa normaaleissa ostoskärryissä. Tykkää myös tallustella vaan ympäriinsä siellä. Vaatekaupoissa ottaa vaatteita koko ajan pois hyllyiltä ja sanoo ''hieno, äiti ostaa tämän'' :D
 • Osaa sanoa, minkä merkkiset autot isillä ja vaarilla on, kun kysytään.
 • Osaa laittaa kolikoita säästölippaaseen
 • Rakastaa varsinkin meidän Milla-hauvaa, josta on tullut ihan hirvittävän tärkeä neidille. Osaa antaa sille myös hienosti ruoan, heittää palloa ja taluttaa ja silittää ja kohdella nätisti.
 • On maailman ihanin ja rakkain ♥


  Huh tulipas siinä asiaa kerrakseen, toivottavasti en unohtanut mitään kauhean oleellista! Millaisia teidän kaksivuotiaat ovat?

  ONNEA VIELÄ RAKKAALLE KAKSIVUOTIAALLE NELLALLE! ♥ Tänään suunnataan neuvolaan ja lauantaina onkin sitten synttärijuhlat tiedossa mökillä, paikalle on tulossa n. 25 läheistä, ihanaa! :)

Hetket varhaat,
hetket parhaat,
hetket lapsuusaikojen,
muistoissa ne säilykööt
kuin sadut taruaikojen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti