torstai 13. helmikuuta 2014

1,5v neuvola

Tänään meillä oli kauan odotettu puolitoistavuotisneuvola! (Puolitoistavuotiskuulumiset ja kehityksestä kirjoitinkin jo viimeksi täällä) Odotin sitä todella, koska viime kerrasta oli jo monta kuukautta ja oli kiva saada myös tietää mittoja. Tapani mukaan mulla oli myös kaikkea kysyttävää. :D Oon varmaan tosi ihana asiakas... Mutta joo, niihin mittoihin! :)

Mitat 1v 6kk (suluissa mitat 1v 2kk)

Pituus: 81,6cm (78,5cm)
Paino: 12935g (12380g) 
Päänympärys: 48,5cm (1v 47,7cm)

Kasvu on kuulemma tosi hyvää ja menee hyvin omilla käyrillään, ei sen suhteen siis mitään ongelmia.
Lääkäriaika saatiin vasta huhtikuulle, mutta terkka sanoi, että eipä se mitään haittaa kun ei ole mitään häikkää kehityksessä tai kasvussa. Se on siis 10.4.

Neuvolatäti teki erinäisiä ''testejä'', mutta tosi hyvällä ja kivalla fiiliksellä kuitenkin, ei mitenkään niin että lasta olisi pakotettu mihinkään tai muuta sellaista. Pallon heittäminen sujui hyvin ja sitä Nella halusikin tehdä koko ajan. Osaa hienosti myös potkia palloa, mutta se ei nyt niinkään kiinnostanut. Sitten katseltiin kirjaa, jossa oli kuvia ja sanoja, oli vähän sellanen isompien lasten kirja, missä oli kumminkin nimetty asioita ja esineitä. Eipä siellä oikein mitään eläimiä ollut(niin kun olin kuullut kavereilta, että niitä kyseltäisiin), vaan mun mielestä aika hassuja juttuja olisi pitänyt tuon ikäisen tietää, kun kuvat oli sellasia vaikeasti löydettäviä ja sivut leveitä, missä oli monta eri juttua samassa. Eläimet ja muumit olisivat Nellalta sujuneet tuhat kertaa paremmin, mutta eipä siinä mitään. :D Kirjasta piti näyttää saappaat, kello, sukka, pieni hiiri pöydän alla, auto, jne. Osa meni oikein ja osa väärin, mutta eipä sillä ollut oikeastaan väliä. Neuvolatäti sanoi, että Nellalla on hirmuisen hyvä puheenkehitys ja ymmärrys noin pieneksi. Kerroin Nellan sanavarastosta ja puheenkehityksestä ja terkka kehui sitä tosi paljon. Kuulemma ymmärrys on niin loistavaa, että on sen suhteen edelläkin kehityksessä, ja puheen myös. Tavallaan tiesinkin sen, että Nella on kyllä taitava höpöttelijä ja ymmärtää paljon asioita, mutta toki oli kiva kuulla se ammattilaisen suusta. Terkka sanoi: ''Huomaa selvästi, että teillä jutellaan paljon kotona ja että Nellalle on paljon höpötelty erilaisia juttuja, kun noin monipuolisesti puhuu ja ymmärtää!''

Sitten terkka kysyi, osaako Nella miten riisua ja pukea. Kerroin sitten, että osaa riisua sukat, housut, vaipan, hatun ja hihat ottaa pois ja paidan pois myös, mutta sen avustamalla. Joskus saa myös kengät pois itse. Ja vetskarin riisua ja takin ottaa pois. Siinä sitten neiti näytteli riisumistaitojaan, kun mitat otettiin. Pukemisesta Nella osaa laittaa hanskan käteen, hatun päähän, paidan jotenkin päälleen, avustaa hihoissa, laittaa kengät, vetää housuja ja vaippaa ylös... no ainakin nuo. Niitä ei sen kummemmin testattu.


Höpöteltiin siinä kaikenlaista ja neuvolatäti kyseli meidän jaksamisista ja parisuhteesta, Nellan nukkumisesta, syömisestä, pottailusta, rytmistä, taidoista, peloista, tuttipullosta jne.
Nukkumisesta hän sanoi, että on ihan normaalia tuon ikäiselle heräillä välillä öisin, kun mielikuvitus alkaa koko ajan kehittyä enemmän ja kun päivän mittaan on ollut niin paljon touhuttavaa, että herää niitä miettimään ja höpöttämään. Ja näkee myös painajaisia.
Syömisestä sanoi, ettei haittaa jos joskus jää välipala välistä, kerrottiin nimittäin siitä kun joskus syö vaan 4krt päivässä kun nukkuu pitkät päikkärit välipala-aikaan. Kuulemma kunhan saa päivässä maitotuotteita 5-6 desiä, kaksi lämmintä ateriaa ja tarpeeksi c-vitamiinia(hedelmät, marjat) ja d-tipat, niin ei ole haittaa kun kasvu on noin hyvää. :) Syömisestä sanoi myös, että tosi hienoa kun syö itse ja toki voidaan avustaa vielä välillä aivan hyvin. Päikkäreistä sanoi, että on tosi normaalia, että ei malttaisi mennä nukkumaan mutta kyllä tämän ikäinen niitä vielä tarvitsee. Samaa mieltä!

Terkka itse kysyi pottailusta, ja hyvä kun kysyi kun siitä olisin muutenkin jutellut. Meillä nimittäin jatkuu yhä se pottailuhaluttomuus, toisaalta onneksi vähän lievempänä nyt. Kerroin siitä TÄÄLLÄ.
Terkan mukaan tuo on hyvin yleistä, että tulee ns. ''pottailutaantuma'', ja juuri nimenomaan liittyy siihen, että se ei ole enää uusi kiva juttu vaan tulee vähän pakkopullaksi. Niin kuin olin arvellutkin. Nyt vaan sitten kokeillaan ja ei pakoteta, kyllä jossain vaiheessa alkaa sitten taas onnistumaan. :) Nyt jo taas paljon paremmin, kun pidettiin parin viikon tauko. Suostuu menemään taas potalle ja pissatkin tuli yksi päivä pitkän tauon jälkeen, mutta monesti suostuu istumaan siinä vain pari sekuntia. Eipä ihmekään, koska onhan se leikkimään meneminen kivempaa!


Ihanaa helmikuista ulkoilua loskassa, kurahousut päällä...
Peloista terkka kyseli, kuin muisteli että Nellalla niitä oli useampia. Kerroin, että melko samassa pisteessä ollaan ja suihku/kylpy on yhä kauheaa. Hän sitten kysyi, että onko pelot lieventymään vai pahentumaan päin. Mielestäni lieventymään, koska ei enää ihan kaikkia kovia ääniä pelkää, mitä ennen pelkäsi. Mutta silti sitä peseytymistä kyllä. Terkan mukaan on hyvä, ettei ainakaan ole pelot pahentuneet ja kyllä ne siitä jossain vaiheessa loppuu ja neiti alkaa tottua, kun kasvaa. :)

Tuttipullosta puhuttiin ja eipä sillä saralla oikein mitään uutta, kun oltiin puhuttu aiemmin siitä puhelimessakin. Jatketaan nyt päikkärimaidon antamista pullosta, mutta iltamaitoa ei olla nyt enää annettu parina iltana, koska Nella on suostunut juomaan pari päivää jonkin verran nokkamukista ja aika paljon pillillä mukista maitoa! Jeeeeeeee! :) Ihan mahtava juttu. Toivottavasti suostuu jatkossakin.


Lopuksi sitten terkka kirjotteli neuvolakorttia ja näpytteli tietoja koneelle ja katseltiin käyriä ja Nella laittoi palikoita muotolaatikkoon. Se onnistui hyvin, mutta tornia ei sitten pyynnöistä huolimatta suostunut tekemään. Kerroin kyllä neuvolatädille, että osaa tehdä ainakin seitsemän palikan tornin, mutta nyt se on jotenkin tullut neidille tylsäksi jutuksi kun on torneja tehnyt niin paljon kotona. :D Nykyään monesti kotonakin sanoo ''ei'', kun pyydän tekemään tornin. Hassu lapsi.

Neuvolakorttiin tuli tälläinen teksti:
''Kasvaa hienosti. Sanoo useita kymmeniä sanoja ja ymmärtää hyvin puhetta. Heittää pallon. Ottaa juoksuaskelia. Normaali, hyvä kehitys.''

Eipä siinä oikein muuta kummempaa, kaikki oikein loistavasti ja kehittyy hienosti. :) Saa taas hengähtää tämä mamma hetkeksi, heh. ;)

                 Ihanaa viikonloppua kaikille jo näin vähän etukäteen! ♥


8 kommenttia:

 1. mitä tuo circus-malliston sydänpaita on maksanut uutena? itse en silloin vielä innostunut noista ja nyt mietin, että mitä käytetystä kannattaa maksaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, oiskohan ollut jotain 22-23€? 22,90€? En muista ihan tarkkaan. :) Kyllä noista näkyy nyt käytettynäkin ihmisten maksavan paria kymppiä. :) Jos on hyväkuntoinen/uudenveroinen.

   Poista
  2. kiitos :) törmäsin vaan yhteen, josta pyydetään 30€ + postit, niin en siis käytetystä maksa ainakaan uutta enempää!

   Poista
 2. Hienosti siis kaikki menee. :) Meillä on neuvola 26pvä, jos nyt oikein muistan ja ootan sitä kylllä innolla. Jännittää vaan nuo kaikki testit yms, että miten niiden kanssa käy. Neiti on kyllä taitava monessa, mutta saa nähä onnistuuko ne mitä kysellään. Ja mittoja odotan minäkin niiiiiiin innolla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :) Vooi, kivaa! Tuu sit heti kirjottelee miten meni. :)
   Mä jännitin just sitä, että suostuuko Nella tekee siellä yhtään mitään. :D Onneks suostu tarpeeks kuitenkin, vaikkei kaikkea. :) Ei suostunut esim. kokonaan yhtään tornia ja sit kotona rakensi seitsemän palikan tornin.. huoh! :D Mutta kaipa se neuvolatäti uskoo, jos sanoo että osaa kyllä jonkun asian. :)
   Mitat on kyllä aina niin kiva saada oikein tarkkaan. :)

   Poista
 3. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and
  sources back to your weblog? My website is in the very
  same area of interest as yours and my visitors would certainly benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this ok with you. Regards!


  My webpage ... extract works ()

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hey! Sorry, I did'nt notice this comment before. Can you explain, what you mean? Sure you can use my posts if you tell your readers that they are mine. :)

   Poista