Lilypie Second Birthday tickers

perjantai 27. joulukuuta 2013

Jos ei jouluna ole lunta, voiko joulupukki tullakaan?

...Kyllä se pukki perille pääsi, säästä huolimatta! Ainakin meille. :) Mutta ennen kun kerron tuon Nellan mielestä niin jännittävän valkoparran kyläilystä, niin aloitan joulukuulumisilla.

Meillä oli aivan ihana joulu, varmasti paras pitkiin aikoihin tai koskaan! Oli niin ihanaa, kun Nella ymmärsi jo vähän joulusta, tai no ainakin nautti yhdessäolosta, lahjojen avaamisesta, lahjoista, ruoasta ja tunnelmasta. Jälleen toitotan siitä tunnelmasta, mutta se on kyllä joulun aikaan varmaan paras koko vuonna, ainakin minulle. Se ihana fiilis, kun kaikki on yhdessä ja nauttii toistensa seurasta ja nyt on ihan mahtavaa kun Nella saa niin paljon huomiota osakseen ja rakkautta yllin kyllin. Vaikka onkin saanut sitä tietysti koko elämänsä, niin joulun aikana se korostuu kun ollaan kaikki yhdessä. Nella ei joudu vielä jakamaan huomiota kenenkään kanssa, kun on ainut lapsi talossa. Saas nähdä, millon tuo minua kolme vuotta vanhempi veljeni alkaa lapsia hankkimaan, ehkä sitten ensi kesän häiden jälkeen? ;)

Me suunnattiin Neltsun kanssa jo torstaina mökille isäni eli Nellan vaarin kanssa. R meni vielä perjantaina töihin ja tuli sitten mökille, samalla R:lla alkoi puolentoista viikon talviloma. Perjantaina mökille saapui myös veljeni, illan suussa. Saunottiin, höpöteltiin ja syötiin.
Lauantai alkoikin kiireisesti, kun heräsin jo ennen Nellaa ja aloin laittautumaan valmiiksi, sillä lähdimme käymään haudoilla kaupungissa. Lähdettiin mökiltä isäni ja veljeni kanssa ja haettiin matkan varrelta äiti. Nella ja R jäivät mökille, koska pitkät ajomatkat(istuttiin jo pelkästään autossa lähemmäs neljä tuntia koko reissulla) olisivat olleet Nellalle rankkoja, neiti kun ei niin välitä tuosta autossa olosta.
Käytiin kolmilla eri haudoilla ja vähän kyynelehdittiin edesmenneiden rakkaiden takia. Ikävä on kova minulla varsinkin mummiani, joka kuoli 6½ vuotta sitten ja isomummiani, joka nukkui pois kymmenen(!) vuotta sitten. Miten siitä voi ollakaan niin kauan?

Kun oltiin käyty haudoilla, mentiin moikkaamaan 87-vuotiasta perhetuttuamme, jota sanotaan tädiksi, mutta joka ei oikeasti ole meille mitään sukua. :D Hän on tosi hyvässä kunnossa ikäisekseen ja touhottaa menemään hirveällä vauhdilla, mutta valitettavasti hän on menettänyt näöstään 70%, joka toki vaikeuttaa normaalia elämistä melkoisen paljon. Onneksi nykyään on hyviä apuvälineitä ja tukea tarjolla.

Kahviteltiin sitten siellä, käytiin vielä äidin kodin kautta hakemassa kamoja ja ajeltiin mökille. Matkalla napattiin myös Nellan kummitäti, veljeni tuleva vaimo L matkaan viettämään joulua kanssamme. Vihdoin kaikki tärkeimmät oli kasassa ja joulun valmistelu alkoi(jatkui)!
Pikku apulainen :D
Sunnuntaina käytiin joulukirkossa laulamassa kauneimmat joululaulut äitini, mummini, veljeni ja L:n kanssa.
Nellankin oli tarkoitus tulla mukaan, mutta neiti päätti vetästä pitkästä aikaa kolmen tunnin päikkärit, joten ei raaskittu herättää. Nella on muuten oppinut nukkumaan myös sisällä! Ennen siis nukkui aina ulkona ja nyt ollaan nukutettu välillä myös sisälle ja hyvin nukkuu. Kokeiltiin sitä, koska nyt mökillä jostain syystä Nella nukkui ulkona vain tunnin päikkäreitä, vaikka yleensä on nukkunut paljon kauemmin. Laitettiin sitten sisään ja siellä nukkui, ihme ja kumma, paljon paremmin monta päivää. Hassua! Mutta toisaalta ihan hyvä, koska stressasinkin, että jos neiti ei opi nukkumaan sisällä niin voi tulla vaikeuksia, kun menee hoitoon. No, hyvä näin. :)

Sunnuntaina L ja T teki maksapasteijan valmiiksi ja L teki taatelikakun, nam!

Maanantaina käytiin vielä isäni kanssa kaupassa ja postissa. Haettiin ja koristeltiin kuusi, paistettiin kinkku, pilkottiin rosolliainekset, käytiin joulusaunassa ja sen sellaista, valmisteltiin joulua. T teki etäpäivän töihin ja L meni iltavuoroon, hän työskentelee kätilönä.
Vau mitä koristeita!

Sitten tulikin jo se kauan odotettu aatto! Aamulla syötiin riisipuuroa, maksapasteijaa, leipää jne. Nella ei kummemmin tykännyt riisipuurosta, kun on tottunut pitkään jo syömään kaurapuuroa aamuisin. Nyt riisipuuro maistui kuitenkin täällä R:n vanhemmilla. Ehkä se oli vaan totuttelukysymys?


Aattona olikin vielä luvassa siivoilua, vietiin myös koirien ja kanin haudoille(ovat haudattuna mökille) kynttilät, valmisteltiin ruokia ja laittauduttiin itse joulukuntoon. Ai niin, maanantaina leivottiin pipareita ja aattona sitten joulutortut.
Kaulin käsittelyyn!
Tomerana leipomassa :)
 Katseltiin myös perinteisesti lumiukkoa, joulupukin kuumaa linjaa ja muita jouluisia ohjelmia. Ne ei kylläkään Nellaa sen kummemmin kiinnostaneet, vaan neiti touhotti omiaan.


Nella nukkui, kun alettiin siinä puoli neljän jälkeen syömään jouluateriaa. Neiti kuitenkin heräsi kun syötiin ja oli myös toisella kattauksella mukana. Nella tykkäsi paljon laatikoista ja kinkusta, rosollista ei tykännyt yhtään, vaikka tehtiin se hänelle sillittömänä versiona. Lohesta ja perunasta Nella tykkäsi tietenkin, niitä kun on ennenkin saanut paljon. Sienisalaatista Nella ei tykännyt, mutta se ei kyllä yllättänyt ollenkaan. Makeista herkuista piparit(ja taikina) maistui, muuta ei annettukaan maistaa.




Ruoan jälkeen oltiin kaikki ihan täynnä, mutta silti napsittiin suklaakonvehteja ja vihreitä kuulia napaan, höpötellen ja pukkia odotellen. Joskus kuuden aikaan se pukki sitten saapui!
Nella oli ihan ihmeissään ja vähän selvästi jänskätti. Ei kuitenkaan itkenyt, katseli vaan. Siinä pukki sitten höpötteli ja jakoi Nellalle pari lahjaa, Nella oli aika jäykkänä äidin eli minun sylissä. Sitten pukki kysyi, tulisiko Nella syliin, kun on ollut niin kiltti tyttö kuulemma. Siitä se itku sitten alkoi. :D Koitettiin tehdä niin, että minä istun pukin syliin ja Nella on minun sylissäni, mutta silti ei tykännyt yhtään. :D

Siitä sitten aika nopeasti pukki lähtikin ja vähän ajan päästä alettiin jakaa T:n ja Nellan kanssa lahjoja. Lahjojen jakamisessa vierähtikin puoli tuntia ja sitten alkoi lahjojen availu. Jossa meni ennätys vähän aikaa tänä vuonna, vain kaksi ja puoli tuntia! :D Meillä kun helposti vierähtää siinä se nelisenkin tuntia... avataan siis lahjat niin, että kaikki avaa vuorotellen ja muut katsoo ja lahjan antaja kertoo lahjasta tarinan, jos kokee tarpeelliseksi. Esimerkiksi miksi on lahjan ostanut ja jos siihen liittyy jotain hassua jne. Tämä on niiiin ihana perinteemme, harmittaa kun R:n perheessä ei tehdä niin ja siellä vietetään jouluaatto joka toinen vuosi! :D

Pusu hauvalta ♥
Nella tykkäsi availla(lue: repiä) lahjoja auki, ainoastaan lahjanarut tuottivat vähän päänvaivaa, kun eivät meinanneet sitten millään irrota!
Lahjojen avaamisen ajan Nella leikki uusilla leluilla ja luki uutta äänikirjaa, ''kasasi junarataa''(jonka sai lahjaksi), söi ja tietenkin myös availi lahjoja. Nella sai avata lahjoja milloin halusi, mutta muut odotti kiltisti vuoroaan perinteen mukaan. ;)

Lahjoja tuli kyllä ihan kiitettävä määrä, mutta niistä lisää myöhemmin. Teen oman postauksen lahjavuoresta, kunhan saan ne kuvattua. Nyt kuitenkin ollaan täällä R:n vanhemmilla niin on tuo kuvailu vähän hankalaa, osa lahjoista odottelee autotallissa, kun viedään ne sitten kotiin.
Osa mun ja Neltsun lahjoista...
Lahjojen availun jälkeen syötiin perinteisesti jälkkäriksi pipareita, joulutorttuja ja taatelikakkua sekä juotiin glögiä.


Nella meni sitä ennen nukkumaan. Äitini ja mummini meni siinä puolen yön jälkeen ja me muut joskus kahden pintaan. Oli kyllä kaikin puolin ihan paras joulu, ei voi muuta sanoa. Jos ei tuota syksyistä ilmaa lasketa mukaan. Ja sitä ettei ole lunta. Ja joulukiloja.

Joulupäivänä lähdettiinkin sitten ajelemaan tänne Kouvolan suunnalle, jossa ollaan vietetty nyt aikaa siitä asti. Täällä Nella sai lisää lahjoja ja mekin muutama paketti. :) Voi tuota tavaramäärää, mikä olisi kotiin vietävänä...
Ihana murunen kasvaa koko ajan niiiin paljon! Taas on tullut uusia sanoja kauheasti, jonkin aikaa on jo osannut sanoa ''tonttu'' ja nyt tuli ''mamma''(muumimamma), ''Aapo''(Kaapo lastenohjelmasta), ''mummi'', ''kukka'', ''amppu/pamppu''(lamppu), ''oppu/pappu/poppu''(loppu), ''he-hei''(hei hei), jne. Täällä kerroin viimeksi Nellan sanavarastosta. Nella koko ajan enemmän ja enemmän toistelee perässä sanoja, vaikkei välttämättä ymmärtäisi, mitä ne tarkoittaa, mutta niitä en laske vielä sellaisiksi sanoiksi, mitkä neiti osaa. Nuo edellä olevat ja siinä 1v 4kk- postaukessa olevat on sellaisia, minkä merkityksenkin ymmärtää. :)
Toivottavasti teillä oli myös ihana joulu! ♥ 
PS. TÄÄLTÄ voit lukea meidän viime joulusta, voi kun Nella oli silloin vielä pieni! ♥

2 kommenttia:

  1. Ihana joulu ollut teillä! :) Hauska kyllä tuo teidän perinne lahjojen jakamisen yhteydessä. Onko teillä sama perinne vaikka lapset oiskin pieniä ja ymmärtää kunnolla pukin jne? :)

    Nellalla on kyllä ollut ihania vaatteita päällä jouluna! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin oli! :)
      Me ei olla vielä oikein päätetty, mutta koitetaan varmaan jatkaa perinnettä edes joltain osin. Luultavasti se menee sitten niin, että lapset saa availla lahjojaan kun ei kumminkaan jaksa odottaa ja aikuiset sitten avaa samanlailla kun nyt. :)

      Kiitos! ♥

      Poista