lauantai 9. marraskuuta 2013

Nella 1v 3kk


Edelliset kuukausipostaukset löytyy näistä linkeistä:
7vkoa  2kk  3kk  4kk  5kk  6kk  7kk  8kk  9kk 10kk 11kk 1v

En ole nyt kirjottanut niin usein kun yleensä ja oli tuossa jossain vaiheessa pidempikin tauko, mutten missään nimessä tätä blogia ole poistamassa tai lopettamassa. Haluan, että edes sitten harvakseltaan meidän elämän hetkiä tallentuu muistiin. Olen tosi onnellinen, että kirjoitin vauvavuoden aikana niin ahkerasti varsinkin Nellan kehityksestä, koska muuten kaikki se olisi nyt jo ihan unohtunut! Täältä on ihana selailla vanhoja juttuja ja varmaan myöhemmin vielä kivempi, kun ei muistaisi niistä muuten mitään.
Maailman rakkain ♥
Nyt ajattelinkin tulla taas pitkästä aikaa höpöttelemään meidän isosta pikkuisesta neidistä, joka on kasvanut taas niin huimasti! Nella täytti siis eilen 1v 3kk. Koitan saada tähän mahdollisimman paljon juttuja kirjoitettua, mutta on ihan mahdotonta muistaa kaikkea, kun neiti osaa jo niin paljon ja on niin taitava. ♥ Kysykää, jos jotain unohdin mainita!

Aloitetaanpa vaikka puheen kehityksestä. Nella ymmärtää jo hirveästi asioita, ja tuntuukin että paljon asioita pyörii pikkuisessa mielessä mutta niitä ei saa vaan vielä tuotettua ulos. Ja niinhän se varmaan onkin. :) Konkreettisia ja ymmärrettäviä sanoja tällä hetkellä on:

Äiti(ensimmäinen sana, oppi 7-8kk iässä ja sitä hokee vieläkin eniten), vaippa, joka on välillä myös päippä tai pappa tai appa tai paappa(oppi 1v), hauva(oppi 1v 2kk niin, että tarkoitti sillä koiraa, sitä ennen hoki sitä muuten vaan), ihi/iti/isi, ei, joo(nyökkää samalla usein), papi(pastilli), kakka, auto(sanoo myös kun leikkii pikkuautoilla: prum pum tai prrrr), tukka/sukka(1v 2kk alkoi sanomaan tukkaa ja 3.11. sanoi ekan kerran myös ''sukka'', molemmilla tarkoittaa sukkaa), papa/tapa=napa(oppi n. viikko sitten), ukki, hau hau hauva, vauva, tiitti/kiitti(=kiitti/kiitos), o-ou/oho(esim. kun tiputtaa jotain, tekee jotain hassusti), anna, baabi(banaani), kukku(kukkuu), poo(böö). Näiden lisäksi osaa sanoa R:n siskon nimen ja R:n perheen koiran nimen. 
Omaa höpötystä tulee myös jatkuvasti, mutta sitä on vielä vähän vaikeaa ymmärtää muiden. ;)

Nellan ymmärrys on kasvanut vuoden täytettyään tosi paljon. Välillä olen ollut ihan suu ammollaan ja miettinyt, että ethän sinä voi vielä tuota ymmärtää! Mutta niin se ajattelu vaan kehittyy ja lapsi alkaa muistaa paljon toistettuja asioita. Välillä jotkut jutut on tullut ihan puskista, kun mielestäni en vaikka ole jotain asiaa opettanut ja silti Nella osaa tai ymmärtää sen. Tässä nyt jotain juttuja, mitä neiti ymmärtää:


♥ ’’Juo vettä’’ -> juo nokkamukista vettä
’’Mennään nukkumaan’’
’’Mennään syömään’’ -> kävelee syöttötuolille ja nostaa kädet ylös
’’Vie vaippa roskiin’’ -> vie vaipan roskiin, roskis pitää kyllä meidän avata, kun me ei haluta opettaa vielä avaamaan meidän roskista. :D Se avataan nimittäin jalalla ja pamahtaa kovaa auki.
’’Vaihdetaan vaippa’’, ’’Tuo vaippa’’
’’Mennään potalle’’ -> menee potalle
’’Missä on isi, lamppu, äiti, vaari, hauva jne.’’
’’Tuo äidille/isille ---’’(joku esine)
’’Otetaan pastilli’’ (ksylitolipastilli ruoan jälkeen)
’’Miten Nella harjaa hiuksia?’’ -> alkaa harjaamaan hiuksia
’’Miten Nella taputtaa mahaa?’’ -> alkaa taputtaa mahaansa
’’Miten Nella silittää?’’ -> alkaa silittää esim. koiraa, äitiä, itseään… :D tai jos sanoo ’’ai ai’’ sellasella hellittelevällä äänellä. :D
’’Miten Nella tanssii?’’ -> alkaa ’’tanssia’’, menee kyykkyyn ja ylös, hytkyy ja pyörii. Osaa myös pyöriä ’’käskystä’’. :D
’’Ota sukat/hattu/paita/kengät… pois’’ -> koittaa ottaa pois. Pitkään on osannut ottaa jo sukat ja hatun pois, kenkiä koittaa kovasti ottaa muttei vielä onnistu ilman apua. Ai niin, 27.10. laittoi ensimmäistä kertaa kokonaan itse omat talvikenkänsä(Vikingin Gore-texit) jalkaan! :O Taisi mennä kyllä vääriin jalkoihin, mutta hyvin niillä käveli. :D Tykkää myös laittaa aikuisten kengät jalkaan ja sitten taputtaa itselleen. :D Muutenkin söpösti taputtaa itselleen usein jos tekee jotain hienosti, esim. pissaa pottaan, laittaa oikean muotoisen palikan palikkalaatikkoon tai muuten hienosti tekee jotain.
Nella myös osaa jo avustaa hienosti pukemisessa ja riisumisessa, esim. vetää itse hihat pois pyydettäessä ja jos pitää paidasta kiinni, nostaa jalkoja, kun laitetaan housut tai kengät yms., osaa vetää paidan pois jos on hihat otettu ja ymmärtää muutenkin riisumisen ja pukemisen päälle jo tosi paljon!
’’Halihalihali’’, ’’Anna hali, ’’Anna isille/mummille/vaarille/jne. hali’’, ’’Aiai’’ --> antaa halin
’’Nella, anna pusu’’ -> antaa ihanan kuolapusun :D Antaa pusun myös jos tekee ’’mmmmm’’- äännettä ja laittaa huulet törrölleen
’’Nella, siivotaan’’ -> alkaa kerätä esineitä koreihin, esim. lelukoppaan leluja
’’Nella, tule tyhjentämään astianpesukone’’ -> tulee auttamaan, ja oikeasti osaa jo  homman hyvin. ;) Ojentaa aterimet niin, ettei niitä tarvitse itse noukkia jne. :D Rakastaa myös muutenkin auttaa, kuten auttaa kauppakassin tyhjentämisessä jne.
’’Anna käsi’’ -> ojentaa käden
♥ ''Avaa/sulje ovi/kaappi'' -> sulkee tai avaa hienosti
♥ ''Nella, mene piiloon!'' -> menee käsien taakse ''piiloon'' ja kurkkaa sieltä tai jonnekkin esim. seinän taakse
♥ Nella ymmärtää, jos hänellä on puhelin tai vastaava kädessä ja sanoo; ''Haloo, kuka siellä?'', niin neiti laittaa puhelimen korvalle ja ''on puhuvinaan puhelimeen''
♥ '''Nella, tee mutru'' :D -> tekee vihaisen ilmeen ja sen jälkeen laittaa huulet oon muotoiseksi ja sanoo ''hoho'' :D

Näiden lisäksi ymmärtää taputtaa, vilkuttaa, hei hei(alkaa vilkuttaa), tapu tapu(alkaa taputtaa), ruumiinosista osaa näyttää itseltään korvat, nenän, pään, navan ja joskus myös varpaat, suun ja silmät, ne on vielä vähän työn alla ja sekoittuu välillä. :) 


Osaa jo jotain laululeikkejä, missä tehdään aina samalla tavalla jokin liike, eli osaa tavallaan niiden koreografioita. :D Esimerkiksi muskarin loruista ja lauluista, ''tuuli tuuli ennätä, minut ilmaan lennätä'' ja silloin nostaa kädet ilmaan. ''Taputaputa'' laulussa taputtaa oikeissa kohdissa käsiään ja mahaa ja nostaa kädet ilmaan. :D


Vaikeaa koittaa saada tähän mahtumaan ja oman mielen sopukoista kaikki muistumaan, mutta eiköhän tuossa nyt tärkeimmät jo ollut. :)

Seuraavaksi voisinkin kertoa Nellan motorisista taidoista. Nella oppi tosiaan kävelemään vähän alle 11kk ikäisenä, mutta silti meno on yhä suht rauhallista, tai no riippuen mihin vertaa. Kovaa vauhtia neiti pääsee ja on kovin ehtiväinen, mutta kunnon juoksuksi nopeaakaan menoa ei voi vielä sanoa. Se on enemmänkin sellaista pikapikakävelyä. :D Ja välillä taas rauhallista tassuttelua.
Neiti harjoittelee kovasti eri tyylejä kävellä, välillä nostelee jalkojaan enemmän ja kävelee hiljempaa ja välillä menee hurjaa vauhtia kikattaen. Välillä jalat menee koukkuun ja jalkapatikka muistuttaa tanssin ja kävelyn yhteismuotoa, välillä mennään karkuun niin nopeasti että hyvä kun jalat pysyy edes mukana vauhdissa. Taaperokärryjä neiti tykkää yhä hurjasti työnnellä ympäri kämppää, välillä hakee niihin mukaan jotain leluja(ja muutakin kun leluja) ja jatkaa matkaa. Hienosti myös sujuu suunnanvaihdos ja huonekalujen yms. väistely kärryillä.

Nella ei ole vieläkään mikään maailman ketterin taapero; melko harkitseva ja rauhallinen myös kiipeilyn yms. suhteen. Sohvalle pääsee kyllä kiipeämään, mutta kotona sitä harvoin tekee ja aina kitisee että pitäisi auttaa. Laiskuutta? :D Mökillä meillä on mäyräkoiralle koroke, jonka kautta Nellakin sitten kiipeää. :D Ja joissain paikoissa kiipeää hyvin, kun on matalampia sohvia. Nella rakastaa hengailla sohvilla ja nojatuoleilla ja siinä sitten tutkia lehtiä ja kirjoja ja leikkiä palikkalaatikolla ja palapeleillä ja milloin milläkin.


Kauhuissani olen kuunnellut, kun monien samanikäiset lapset kiipeää jo pinnasängystä itse pois ja kiipeää ruokapöydälle yms. En osaa kuvitellakaan, että Nella tekisi sellaista. :D Sen verran rauhallinen luonne tuo kumminkin on, vaikka olkkarin pöytärahin päälle vähän liian hurjan näköisesti kiipeileekin. :D
Nella tykkää tosi paljon kiivetä kyllä esim. portaita ja onkin siinä tosi hyvä.
 Myös laskeutuminen portailta ja sohvilta ynnä muista paikoista onnistuu jo vallan mainiosti, välillä tapahtuu vahinkoja kun on liian kova kiire, mutta ei sen kummempaa. Suht vähillä haavereilla ollaan vielä pärjätty, ei ole tapahtunut mitään kovia pahoja juttuja. Tuosta tulikin mieleen, että kun olin lauantaina kaverilla viettämässä iltaa ja Nella oli kotona R:n ja R:n kaverin/Nellan kummisedän kanssa, niin sainpas sitten ''kivan'' kuvaviestin kännykkään. Nella oli löytänyt punaisen tussin jostain ja piirtänyt naamaansa hienot jäljet... ja ei muuten ollut mitenkään vähäiset ja helppo saada pois. :D
Sanoinkin sitten R:lle, että tälläistä tapahtuu juuri kun äiti ei ole kotona vahtimassa ja parasta olisi saada ne hinkattua pois ennen maanantain muskaria. ;) Eipä ne kyllä silloin enää pahemmin onneksi näkyneetkään! :D

No mutta, takaisin niihin osaamisiin. Nella osaa hienosti heittää palloa, pyöriä, tanssia, potkia palloa, osoittaa haluavansa syliin, monesti laittaa oikeanmuotoiset palikat palikkalaatikkoon, mennä karkuun ja piiloon, avata kaapinovet, ajaa potkuautolla, painaa nappeja, jne... En nyt jaksa luetella tähän kaikkea, niitä on enemmän tuolla 1v-postauksessa. :)

Inhokkijuttuina Nellalla on kylpeminen, suihku, naamanpesu ja kovat äänet. Samat pelot on pysyneet eikä niistä tunnuta pääsevän eroon. :/ Nella onneksi osaa osoittaa, kun haluaa syliin ja lohtua ja turvaa, ja se on toki ihana asia. Tuttia ei käytetä juuri ollenkaan päiväkäytössä eikä enää edes lohdukkeena, se on vain päikkäreillä ja yöunilla. Tuttipullo meillä on yhä käytössä, mutta iltamaitoa ei juo enää sängyssä ikinä. Ensimmäisen maidon juo vaunuissa ennen päikkäreitä, toisen maidon sohvalla kuuden aikaan illalla ja viimeisen maidon sohvalla n. klo 20.30-21.15. Ruokajuomana juo vettä nokkamukista. Vieläkään ei suostu juomaan maitoa nokkamukista lähes ollenkaan... Mutta Nella oppi jonkin aikaa sitten juomaan pillillä, jee! Aattelinkin, että jos ei muuten millään opi tuttipullosta pois ja ei onnistu maidon juominen nokkamukista, niin pitää sitten koittaa siirtyä vaikka pillimaitoihin ja sen jälkeen nokkamukiin, että saataisiin pullo pois ennen helmikuuta, kun Nella täyttää sen puoltoista...

Nellan päivärytmi 1v 3kk:n ikäisenä on suunnilleen:

klo 07.30-09.00 Herää. Välillä herää myös seitsemältä ja välillä kymmeneltä. Ei ole turhan tarkkaa tuo siis. :D Aamupuuro n. 20min heräämisestä. Sitä ennen vaipan- ja vaatteidenvaihto, aamupesut. Otetaan D-vitamiinitipat. Pestään hampaat. Käydään potalla heti heräämisen jälkeen ja aamupuuron jälkeen.

klo 11.30-13.00 Lounas, riippuen siitä milloin on herännyt yöunilta ja syönyt puuron. Lounaaksi kotiruokaa, joskus myös purkkiruokaa jos ollaan liikenteessä tai ei ole ruokaa valmiina. Sormiruoaksi kasviksia, raejuustoa, maissinaksuja jne. Myös itse syöminen on alkanut sujumaan koko ajan paremmin, mutta silti syötän vielä ainakin osittain, koska muuten ei ruokaa mene mahaan asti välttämättä paljoakaan. :D Hienosti kumminkin osaa lusikkaa käyttää ja tietää, mitä sillä pitää tehdä. Välillä sanoo ''amnamnamnam'' ja ruokaa ei edes mene suuhun. :D Ruoan jälkeen potalle ja ksylitolipastilli.
Nam, kalakeittoa!
klo 12.30-14 Saa kevytmaitoa n. 200ml ja menee päikkäreille ulos, yleensä ilman itkua ja kiukkua nukahtaa itse. Nukkuu vaihtelevasti, 1h-3h. Joskus jopa jättää päikkärit välistä, mutta se on harvinaista. Ja joskus harvoin saattaa nukkua vielä yhdet kunnon päikkärit ja yhdet pikkupäikkärit illalla autossa, mutta yleensä nukkuu yhdet pidemmät. Päikkäreiden jälkeen potalle.

klo 14-17 Herää päikkäreiltä, välipala yleensä siinä kolmen ja viiden väliin. Välipalaksi hedelmiä, viiliä, luonnonjugurttia, maitorahkaa, kasviksia, riisikakkua, leipää, juustoa, milloin mitäkin. Ksylitolipastilli.


klo 17-18.30 Maitoa n. 200ml sohvalla/autossa, joskus sen jälkeen potalle jos ollaan kotona. Pottailut meillä sujuu vaihtelevasti, joskus tulee pissa ja joskus ei, pari kertaa on tullut kakkakin. Ei oteta pottailusta mitään stressiä, toivottavasti vaipattomaksi pääsisi joskus siinä kahden, kolmen ikävuoden tienoilla. Aina jos pottaan jotain tulee, niin neiti alkaa heti hymyillä ylpeästi ja molemmat taputetaan. :)

klo 18-19 Päivällinen, samanlailla kun lounas, ksylitolipastilli.

klo 20.15-20.50 Iltapuuro; samanlailla kun aamupuuro eli esim. kaurapuuroa + hedelmä/marjasosetta/hedelmiä/marjoja, sormiruokaa. Potalle välillä puuron jälken, välillä vasta iltamaidon jälkeen.

klo 20.50-21.15 Iltamaito sohvalla, 200ml.

klo 21-21.30 Potalle, hampaiden pesu, vaipanvaihto, iltapesut, yöpuku päälle jne. Välillä leikkii vielä hetken, välillä menee suoraan nukkumaan, n. klo 21.15-22.00. Hyvänyöntoivotukset, pusut ja halit, unimusiikki päälle ja valot pois. Välillä nukahtaa hetkessä, välillä menee puolisen tuntia tai pidempäänkin. Vierellä pitää yhä olla...

Nella nukkuu ihan hyvin yöt, omassa huoneessaan pinnasängyssä. Joskus ei herää yöllä kertaakaan, mutta välillä varsinkin alkuyöstä ja aamuyöstä saattaa herätä. Yleensä herää yössä 0-2 kertaa ja silloinkin usein laitetaan vain tutti suuhun ja mahdollisesti laitetaan takaisin makuulteen, jos on unissaan noussut istumaan tai seisomaan. Nyt on kuitenkin tässä parin kuukauden ajan ollut jotain ihmeellistä huutoa ja itkua keskellä yötä/aamuyötä, johon ei ole auttanut mikään muu kuin ottaa viereen, jossa on sitten loppuyön nukkunut. Ei siis joka yö todellakaan, mutta aina välillä. Pahoja unia, hampaita?


Hampaita Nellalla on meidän viime laskujen mukaan 16 kpl, eli enää neljä tulematta jes!

Vaatteissa Nella käyttää 86-92cm vaatteita, jopa jotkut 80cm menee vielä mutta suurin osa ei. Tämä nyt ihan vaihtelee siis merkin mukaan, mutta pääsääntöisesti käytössä on 86cm. Laittoipa tuo muuten yksi päivä mun paidan päälle. :D
Vaipoista käytetään Pampersin Easy Up-housuvaippoja pelkästään, koko 5.

Luonteeltaan Nella on yhä sama oma itsensä, koko ajan oppii uutta ja tulee kaikki hassuja juttuja lisää ja neiti on kovin ilmeikäs. Ihana pikkuinen, rauhallinen, rakas. Välillä kiukuttelee ja lähtee karkuun pukemistilanteissa ja vaipanvaihdossa, välillä on superkiltisti ja rauhallisesti. Välillä ei kelpaa kukaan muu kuin äiti, välillä on kovin seurankipeä ja kaikkien kaveri. Vierastus on loppunut oikeastaan kokonaan, enää ei vaaria, ukkia eikä enoa vierasteta. Usein saan kuulla, että ''Onko Nella aina noin kiltti?'' ja ''Miten Nella on niin rauhallinen?'', varsinkin kun monet, jotka minut tuntee, ihmettelevät miten minun lapseni voi olla ihan eri maata mun kanssa. :D Ehkäpä tuo neiti on perinyt enemmänkin ihanan isinsä viilipyttyluonnetta, tai sitten tämä on tyyntä myrskyn edellä ja joskus vielä iskeekin kauhea uhma. ;) Toivotaan ettei! Mutta vaikka Nellalla tulisi kuinka paha uhma, vaikka kuinka koettelisi meidän hermoja ja heittäytyisi hankalaksi, niin mikään ei voi muuttaa tätä ehdotonta rakkauden tunnetta. Kuinka ketään voikaan rakastaa näin paljon? Äidin ja isin kultiainen. ♥

Vuosi sitten ♥
Nyt ♥
 Meillä on ihana viikonloppu meneillään, ollaan R:n vanhempien luona ja täällä on meidät mukaan lukien 10 ihmistä ja yksi koira, menoa ja melskettä siis riittää! Varsinainen juhlaviikonloppu; Eilen Nella täytti 1v 3kk, huomenna tulee minulla ja R:lla 3v & 3kk seurustelua ja on R:n synttärit sekä tietysti isänpäivä! Omalle isälleni ostinkin Supervaari-tekstillä varustetun t-paidan, hänen lempisuklaataan joulusuklaata ja askarreltiin Nellan kanssa hieno kortti sormiväreillä ja kuvilla. R saa lahjat sitten huomenna ja niitä en vielä paljastakaan. ;)
Ihanaa viikonloppua! ♥

6 kommenttia:

 1. Hehe, mä niiin odotan muksujen tapaamista, kun on ihan yö ja päivä :D Voit sitten kirota mulle, kun Nella oppii Keviniltä kiipeilyn ja riehumisen jalon taidon ja Nella vois vähän opettaa Keviniä välillä edes hetkekesi rauhottumaan jonkun kirjan/lelun pariin! :D Muuten aika samalta tosiaan kuullostaa, kuten jo sanoitkin mun kirjotukseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tulee varmaan ihan mahtavaa! :D Sanot kyllä Kevinille, ettei opeta Nellalle pahuuksia. ;)
   Voi, oppispa toisiltaan toistensa hyvät puolet! ;)

   Poista
 2. Ihana postaus ja ihana pikkuneiti!

  Meillä kans pottailtiin ahkerasti jo tuossa iässä ja 2-vuotiaana neiti olikin täysin kuiva. Säännöllinen pottailu on kyllä kaiken a ja o :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :)

   Tuo on kyllä totta! Hyvä että mekin alotettiin ajoissa. :)

   Poista