Lilypie Second Birthday tickers

maanantai 17. kesäkuuta 2013

Vauvarokko

Jep. Neiti oli taaas kipeänä. :/ Reilu kuukausi sitten vasta oli vesirokko ja korvatulehdus, nyt sitten uutta tautia pukkasi. Rankinta oli katsoa pikkuisensa pahaa oloa, kun sitä ei oikein voi helpottaa. Toki voi lääkitä, helliä, syleillä ja olla läsnä, mutta tauti vain pitää potea pois ajan kanssa. Muutamakin päivä toisen tuskaa on melkein liikaa tälle herkkismammalle!


Tosiaan, eiköhän avata tätä taudin kulkua vähän; keskiviikkona oltiin neidin kanssa jälkitarkastuksessa korvatulehduksesta(siinä pitää siis käydä aina kuukauden jälkeen sairastamisesta) ja kaikki oli loistavasti. Korvat olivat kuulemma peilikirkkaat ja nielu puhdas. Meille sattui aivan ihana vanhempi naislääkäri, joka kehui neitiä rauhalliseksi prinsessaksi. Hyvillä mielin lähdettiin kaupan kautta kotiin. Kaupassa neiti oli kiltisti, niin kuin yleensäkin, mutta autossa alkoi sydäntä(ja korvia)särkevä huuto. Yleensähän Nella viihtyy autossa ja monesti nukkuu, mutta nyt neiti itki koko vartin/parinkymmenen minuutin matkan kotiin täyttä huutoa. Siitä jo ajateltiin, että nyt ei ole kaikki kunnossa, mutta laitettiin huuto väsymyksen piikkiin, olihan jo neidin nukkumaanmenoaikakin.

Yöllä neiti itkeskeli jonkin verran ja heti (torstai)aamusta ei ollut yhtään oma itsensä. Mikään ei kelvannut ja kokoajan kiukutti. Laitoin neidin päikkäreille ja normaaleilta puolentoistatunnin uniltaan herättyä oli hän ihan tulikuuma ja itkuinen. Nella oli myös tosi väsynyt ja pahantuulinen syliin ottamisen jälkeenkin, vaikka yleensä päikkäreiltä herättyään on hyvällä tuulella. Mittasin kuumeen ja se oli muistaakseni 39,5 astetta. Kauhuissani soitin R:lle töihin ja kerroin tilanteen. R sanoi, että anna nopeasti särkylääkettä, ettei kuume kerkeä nousemaan enempää.

Raukka nukahti syöttötuoliin ♥
Soitin sitten neuvolaan ja siellä epäiltiin heti vauvarokkoa. Vauvarokko on lastentauti, johon voi sairastua vain kerran ja tavallisin sairastumisikä on 6-24kk. Lapsi on monesti ärtyisä, mutta muuten hyväkuntoinen, vaikka kuume onkin korkea. Vauvarokon oireisiin kuuluu siis äkillinen korkea kuume, joka kestää kolmesta neljään päivään. Tämän jälkeen monesti esiintyy näppyjä, jotka ovat iholla parista tunnista pariin päivään. Joillain vauvarokko aiheuttaa myös lievää yskää, punoittavaa nielua, löysää ulostetta jne.

Annoin sitten Nellalle Panadolia ja nesteytin runsaasti. Ruoka ei oikein maistunut neidille, mutta jotain sain kumminkin menemään. Neljän-viiden aikaan aloin vähän huolestua, kun kuume ei laskenut ollenkaan Panadolilla. Soitin sitten terveysneuvontaan(neuvolassa oli sanottu, että pitää mennä lääkäriin jos kuume ei laske särkylääkkeellä) ja kysyin neuvoa. Siellä sanottiin, että nyt ehdottomasti pitää antaa Panadolin & Buranan kombinaatiota(eli siis antaa molempia samanaikaisesti/vuorotellen eli niiden yhdistelmää), vasta jos ei niillä molemmilla laske astetta tai puoltatoista, niin sitten lääkäriin. Ongelmaksi osottautui se, että meiltä oli lasten Burana loppunut ja R oli ylitöissä. Viiden aikaan soitin sitten ensin Nellan kummille L:lle, sitten isälleni ja lopulta ystävälleni, että jos joku voisi käydä ostamassa sitä meille apteekista. Ystävälläni A:lla sattui olemaan sitä kotona(hänellä on 1,5v lapsi) ja hän sitten oli onneksi niin ihana, että lähti tuomaan sen meille.

Annoin Nellalle heti sitten, A:n tultua meille, Buranaa ja siltikään kuume ei puolentoista tunninkaan jälkeen ollut laskenut edes asteella. Alettiin sitten A:n kanssa epäillä, että kyseessä voisi olla jokin muu kuin vauvarokko ja olisi hyvä käydä tarkastuttamassa, ettei olisi esim. tulehdusta, joka vaatisi antibioottikuuria. Mentiin A:n kanssa sairaalan päivystykseen ja Nellan kuume oli laskenut asteella. Saatiin myös hyvät kuumeenhoito-ohjeet ja jäätiin odottelemaan lääkäriä(tällöin R oli päässyt töistä ja tuli sairaalaan, jolloin A lähti kotiin). Lääkäri epäili vauvarokkoa + saatiin lisätietoa rokosta, mutta määräsi tulehdusarvot otettavaksi vielä, ettei vaan olisi esim. virtsatietulehdus, joka aiheuttaa pienellä lapsella kuumetta. Tulehdusarvoissa ei ollut mitään hälyttävää, joten päästiin kotiin. Ohjeiksi saatiin antaa maksimimäärät Panadolia + Buranaa ja ei saa päästää kuumetta menemään yli neljänkymmenen asteen ja jos huitelee lähellä neljääkymmentä, niin voi antaa Panadolia ja Buranaa samanaikaisestikin. Saman vaikuttavan lääkeaineen lääkettä olisi hyvä antaa vain kuuden tunnin välein, mutta esim. ibuprofeiinia ja parasetamolia saa antaa samanaikaisesti tai lähekkäin toisiaan. Näin kuumeen saa hyvin laskemaan ja odotettavissa kumminkin oli, että kova kuumeilu kestäisi vain sen maksimissaan neljä päivää, niin paljosta lääkitsemisestä ei pikkuiselle mitään haittaa olisi.

Näillä ohjeilla sitten eleltiin ja perjantaina neidin kuume huiteli korkeimmillaan tasan neljässäkympissä. Perjantaina Nellan kummi R(R:n veli) tuli meille ja vietti meillä koko viikonlopun(asuu siis parin tunnin ajomatkan päässä). Harmi kun Nella juuri nyt sairasti, mutta eipä se menoa paljoa haitannut. Otettiin vaan rennosti ja lauantaina R ja R (:D) kävivät kalassa. Ja hyvähän se on sairastaa tämäkin rokko alta pois, kun tämäkin lapselle tulee vain kerran.

Lauantaina neiti oli vielä melkoisen kipeä ja eilenkin oli vähän ressukka ja kuumeili, muttei enää noussut ihan 39 asteeseenkaan. Nyt ollaan kumminkin jo voiton puolella, viime yö meni loistavasti jo ja neiti nukkui hyvin eikä tänään ole enää ollut kuumettakaan. Päästiin jo vähän uloskin tänään. Oletettavasti neiti tekee myös hampaita/hammasta samaan aikaan, siltä ainakin vaikuttaisi... Kuolaa on valunut, koko ajan pitää kaikkea jäystää hampaat irvessä ja pitää koko ajan vähintäänkin sormea tai nyrkkiä suussa. Alahammasrivistön vieressä ikenet on turvonneet ja valkoista pilkottaa, muttei ainakaan vielä ole puhjennut. Tuliskos sieltä jo yhdeksäs hammas?


Eilen oltiin R:n äidin kanssa(hänkin siis oli pääkaupunkiseudulla koko viikonlopun, muttei yöpynyt meillä) Messukeskuksen kirppistapahtumassa ja oli kyllä tosi kiva kierrellä rauhassa, R oli veljensä ja Nellan kanssa kotona. Muutama juttu tuli myös löydettyä, tietysti Nellalle. Vähän on tullut muutenkin shoppailtua, niistä varmaan lisää myöhemmin. :)

Nyt toivotaan vain, että pikkuinen parantuisi nopeasti ja saadaan jatkaa kesänviettoa terveinä. ♥ 


ps. Nella on oppinut viikko, pari sitten konttaamaan ''oikeaoppisesti''! Noin viikko sitten otti myös ekan askeleen ilman tukea ja eilen otti jo kaksi! Ilman tukea seisoo myös jatkuvasti. :)

14 kommenttia:

 1. voi pientä sairastelijaa :( Toivottavasti paranee pian! ♥

  VastaaPoista
 2. Vitsi te ette vaan pääse helpolla näitten tautien kanssa. :( On kyllä niin kurjaa, kun koko ajan on jotain. Pikaista paranemista! :)

  Hienoo, että Nella on oppinut konttamaan oikein ja askeleitakin on otettu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, siltä tuntuu. :/ No, onpahan sitten sairastettu pois..
   Kiitos. :)

   Se on kyllä hienoa, äiti on niin ylpeä ♥

   Poista
 3. Voi pientä sairastelijaa :( meilläkin epäiltiin viime viikolla tota vauvarokkoa, mutta kuumetta ei ollut ihan noin paljon ja se kesti vaan pari päivää.. Mut olipahan kurjaa katsoa toista kipeänä :( neiti nukahti kokoajan mun syliin mitä tapahtui viimeksi ehkä kolmikuisena.. Onneksi nää menee melko nopeasti ohi, paranemisia teille :) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. :/ Inhottavia tälläset. Selvisikö sitten, mikä teidän neidillä oli? :/
   Tuo vauvarokkokin on sellanen vähän kyseenalainen, ku sitä ei voi tarkkaan lääkärikään todeta. :/ Ja usein oireilee lapsilla niin eri tavoinkin.
   Niinpä, onneksi ei oo pitkä sairaus. :) Kiitos! ♥

   Poista
  2. Ei selvinnyt, toivoisin että ois hampaita pikkuhiljaa tulossa.. Eli toivottavasti niistä :)

   Poista
 4. Meijän tytöllä on ollut 1v asti tasan kuukauden välein korkeaa kuumetta ilman mitään muita oireita ja lähes joka kerta on oltu sairaalassa muutama päivä kun yritettiin selvittää kuumeen syytä. Aina kuume kuitenkin laski itsekseen. Nyt sitten päädyttiin että neidillä on syklinen kuume johon sitten nielurisaleikkaus saattaisi auttaa. Nyt on kuitenkin mennyt 2kk jo ilman kuumetta, toivottavasti kuumeet nyt jäisi sitten pois! Todella rankkaa se on koko perheelle kun pieni on kipeänä ja huoli on suuri:( teille tosi paljon jaksamista ja kaikkea hyvää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun ikävää. :/ Onneks syy löydettiin kumminkin. Pikkuisen sairastaminen on aina niin rankka kokemus perheelle, vaikka onkin kyse näin ''lievistä asioista''. Aina koitan ajatella, että toiset joutuvat katselemaan vaikka joka päivä pikkuisensa kipuja, jos on jokin vakava sairaus. Se olisi ihan kauheaa. :/
   Mutta hyvä kun teidän neiti on ollut nyt jo kaksi kuukautta kuumeilematta, ehkä se siitä. :) Kiitos kun jaoit tämän kanssani!

   Kiitos ja samoin teille, ihanaa kesää! ♥

   Poista
 5. Voi Nellaa kun on taas pipinä :( paranemisia ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :( Kiitos, vaikkakin parani jo :) ♥ Vaikkakin hampaita varmaan tekee vieläkin, sen verran kiukkuinen on ollut..

   Poista
 6. Pronaxen on aika tehokas kipu/kuumelääke, pitkävaikutteinen. Reseptitavaraa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei.. mutta Nellalla tosiaan oli tämä tauti jo kesäkuussa...

   Poista