maanantai 11. maaliskuuta 2013

Nella 7kk

Aikaisemmat kuukausipostaukset:
7vkoa  2kk  3kk  4kk  5kk  6kk

(anteeksi, jos tekstissä esiintyy monta kertaa sama asia tai on muuten sekava, kirjotin tätä monena päivinä pätkissä ja nyt viimeistelin väsyneenä...)


Ihana äidin pikkuinen Nella täytti 8.3 perjantaina jo 7kk. Tuntuu niin hurjalta, että ollaan lähempänä vuoden ikää kuin sitä vastasyntynyttä kääröä.
Ei ole ehkä niin hirveästi tullut muutosta tuohon 6kk postaukseen, mutta kirjoittelenpa nyt jotain kumminkin. :) Mitat (suluissa 6kk mitat)

Paino: 10955g (10755)
Pituus: 69,4cm (68,3)

Neuvolan kuulumiset

Neuvolakorttiin terveydenhoitaja kirjoitti:
''Kasvu ok. Oppinut kääntymään, laskeutuu istumasta vatsalleen. Normaali kehitys.''  

Oltiin tänään siis 7kk neuvolassa, joka oli ns. ''lisäkäynti''. Tämä varattiin sen takia, koska vielä puolivuotisneuvolaan mennessä Nella ei ollut kääntynyt kertaakaan, mutta tänään saatiin iloksemme kertoa neuvolatädille uusista taidoista. Kuukauden sisällä on tapahtunut karkeamotorisissa taidoissa hirmuisen paljon ja tätä myös kehuttiin! :) Äiti on ylpeä. <3 Nella esitteli myös neuvolatädille taitojaan. 

Juteltiin paljon myös tuosta syömisasiasta, josta olen täälläkin kertonut aikaisemmin. Terkka ensin kyseli, olisiko mahdollisesti hampaita tulossa, mutta mielestäni ei. Sitten juteltiin, jospa ehkä huuliherpeksestä olisi jäänyt traumoja ja sen takia alkanut syöminen lusikalla takkuamaan, koska samoihin aikoihin tämä syömiskiukkuilu sai alkunsa. Nellallahan oli siis huulen lisäksi myös suun sisässä rakkula, joka oli kirvellyt neitiä syödessä eikä oltu sitä tiedostettu, joten oltiin syötetty normaalisti ja ihmetelty, kun ei ruoka mene alas. :( Siitä on voinut jäädä Nellalle huono kokemus lusikalla syömisestä, kun se on silloin häntä sattunut ja kirvellyt varmasti. Voisihan tämä myös olla vain joku vaihe, mutta kun on jo yli kuukauden kestänyt, niin kyllä siihen joku syykin täytyy olla. Saatiin sitten neuvoja ja kuulemma ollaan tehty ihan oikein. Myös sormiruokailua kehoitettiin lisäämään ja ehdottipa tuo myös, että antaisi Nellan itse kokeilla ottaa lusikan käteen ja viedä ruokaa suuhun, mutta katsotaan nyt. :D

Ai niin muuten, neuvolatäti sanoi, että velli lasketaan yhdeksi kiinteäksi ateriaksi, eli meillä on mun tietämättä ollut jo jonkin aikaa oikea rytmi seitsemänkuiselle, eli 5krt päivässä kiinteitä. :D Ja mä kun oon ihan turhaan stressannut, että meillä on ’’vain’’ se neljä kertaa… Selvisipäs sekin sitten, eikä tarvii alkaa muuttaa rytmejä tai lisätä ruokia. :D
 
Muutenkin kaikki oli oikein hyvin ja seuraavaksi onkin sitten 8kk lääkäri ensi kuussa! :)


Luonne ja kehitys

Nella on yhä edelleenkin valloittava, iloinen, perustyytyväinen lapsonen. Kovasti viihtyy jo itsekseenkin ja monesti saattaa tulla kiukkua, jos joutuu olemaan sylissä eikä pääse yksinään leikkimään. Toki joskus sitten vain syli kelpaa, jos on väsynyt tai vieraassa paikassa yms. 

Kaikista parasta olisi aina leikkiä istuviltaan. Ei ole enää yhtään niin kivaa makoilla maassa kuin pikkuvauvat! Mutta istumaan ei vielä itse päästä makuultaan. Istuvassa asennossa pysytään todella hyvin ja voin huoletta jättää Nellan istumaan lattialle kun menen esim. käymään vessassa(vaikkakin yleensä löydän neidin nykyään mahaltaan tai kyljeltään, jos viivyn muutamaa minuuttia kauempaa poissa...). Toki aina laitan hänet tyynyjen ympäröimäksi ja takana on yleensä esim. olkkarissa semmoinen rahi, jotta Nella ei kaatuisi taaksepäin ja löisi päätään. Nella istuu selkä suorassa hienosti, mutta joskus jos innostuu jostain tosi paljon niin saattaa alkaa heilua ja hytkyä ja kellahtaa kumoon. Sekään ei monesti menoa haittaa, vaan sitten mennään vaikka masulteen ja tutkitaan leluja niin päin. Masullaan ei kumminkaan vieläkään ole niin kivaa olla, vaan siinä aletaan jonkin ajan kuluttua kitistä tylsyyttä, jos ei vaikka saa tavoittelemaan lelua heti paikalla luokseen.


Nellahan siis oppi kääntymään selältä mahalleen sunnuntaina 3.3. eli viisi päivää ennen kuin täytti 7kk ja nyt tätä taitoa treenataan koko ajan! Vielä kertaakaan ei olla käännytty mahalta selälleen, mutta eiköhän sekin kohta jo onnistu!! Ainakin hirveä halu olisi neidillä takaisin selälteen(saa pään ja toisen käden jo menemään oikein tätä yrittäessä, mutta toinen jalka ei pysy vielä mukana)., kun mahallaan ei ole niin kivaa olla.

Selkeästi on kyllä alkanut viihtymään mahalteenkin paremmin, kun oppi siihen itse kääntymään. Nella myös pyörii lattialla mahallaan kuin kellonviisari.


Nella ei vielä ryömi(eteenpäin) eikä konttaa eikä mene konttausasentoon. Hän kuitenkin ryömii taaksepäin monesti niin kauan, kunnes tulee jotain vastaan eikä enää pääsekään liikkumaan, esim. maton reuna ja jalka jää jumiin maton alle. Näyttää siltä, että Nella haluaisi eteenpäin mutta liikkuu vahingossa taaksepäin. Olemme koittaneet nyt pitää Nellaa ilman sukkia, ettei jalat liukuisi lattialla vaan saisi paremmin yritettyä eteenpäin. Koska tietystihän kun kädet ovat paljaat ja jaloissa on sukat niin on helpompaa liikkua taaksepäin kun eteenpäin. Välillä Nellalla ei ole lattialla ollessaan housujakaan, että voisi harjoitella paremmin liikkumista.


Nella jaksaa kannatella päätä tosi hyvin mahallaan ollessaankin, katselee joka puolelle ja jos jostain kuuluu ääntä, niin katsoo sinne heti. Kädet suoristetaan masulla ollessaan ihan suoriksi usein. Nella myös osaa ’’levätä’’ mahallaan, jos ei jaksa kokoaikaa leikkiä eli laittaa sillä tavalla söpösti pään lattiaa vasten ja pitää taukoa. ;) Nellaa kiinnostaa tällä hetkellä hirveästi kaikki erilaiset pinnat ja niiden koskettaminen ja niistä kuuluvat äänet. Esimerkiksi lattianpinnan raaputtamisesta kuuluu vissiin tosi kiva ääni ja myös sohvan. Nella osaa myös taputtaa ruokapöytää, omia polviaan ja leluja jotain tasoa vasten. Nella rakastaa musiikkia ja innostuu aina tosi paljon kuullessaan sitä. On oikeastaan melkeinpä ihan sama mitä musiikkia kuulee, kaikki kelpaa. Aina kun alan laulaa, niin Nella alkaa tanssia(eli istuvillaan hytkyy edes takaisin, taputtaa polvia, hihkuu, kiljuu, nauraa ja hymyilee), samoin kun muskarissakin. Myös telkkarista tulevien mainosten laulut on kivoja ja ohjelmien alku/lopputunnarit. Olen monesti laulanut Nellalle ’’Leijonaa mä metsästän’’- laulua ja samalla taputtanut omia polviani ja muutama viikko sitten Nella oppi alkaa taputtaa aina samaan aikaan myös omia polviaan. Se on maailman suloisin näky! 


Musiikin lisäksi Nellalle ovat mieluisia äänilelut(kuten puhuva/laulava koira, ensipiano), kaikki paperit ja rapisevat jutut, kylpylelut, kylpyvesi, purulelut, avaimenperähelistin, äidin hiukset, ihmisten kasvot ja niiden tunnustelu, erilaiset pinnat(lattia, sohva, pöytä yms ja niiden raaputtaminen), huonekasvit(joita meillä ei oikeastaan ole, mutta esim. mökillä on), kaukosäädin, kännykkä + muut kielletyt jutut, roikkuvat lelut, mobile, tutilla leikkiminen ja niin edelleen. Kyllähän niitä riittää! Nellaa kiinnostaa tosi paljon kaikki, mitä edessä näkyy ja kaikkea pitäisi saada koskea, tunnustella ja maistella. Kielletyt jutut toki on kivoimpia, en tajua miksi kaukosäädin on niin kiva kun vieressä olisi helistimiä ja muita kivoja juttuja.

Nellan lempileikkejä on esim. kun isi menee piiloon aina eri paikkoihin, kuten tyynyn taakse, eri huoneeseen, pöydän alle, peiton taakse yms. ja tulee esiin yhtäkkiä nauraen tai huutaa ''kukkuu'' tai neidin nimen tjn. Kaikki muutkin kukkuu- leikit, peiton/harson alle piiloon meneminen, kutittelu varsinkin kaulan alta, joskus myös kainaloista, masusta ja jalkapohjista kutittelu saa aikaan ihanan naurunremakan. Kivaa on myös tanssittaminen sylissä, hyppyyttäminen sylissä, taputuslaululeikit, musiikkileikit, peilistä itseään katsominen, muskarileikit ja jumppaaminen.

Vierastamiskausi meillä on oikeastaan kokonaan ohi, se kesti n. parisen kuukautta ja alkoi n. 4kk iässä. Kaikista eniten Nella vierasti miehiä, varsinkin isokokoisimpia, kuten isääni(195cm pitkä, isokokoinen, isomahainen, möreä ääni yms) ja R:n isää. Nella selkeästi tunnistaa läheiset ihmiset ja minä ja R saadaan isoimmat hymyt ja naurut tietysti aina. Toki meille kiukutellaankin, mutta sehän on vain luottamuksen osoitus, eikö niin? ;)

Nella pelkää vieläkin kovia ja yhtäkkisiä ääniä. Imurointia en ole nyt edes kokeillut Nellan ollessa hereillä, pidetään siitä vähän taukoa ja imuroidaan kun Nella on päikkäreillä parvekkeella tjn. Nella myös pelkää kovia kolauksia, porausääntä, kovia aivastuksia ja niistämisääntä, auton skrapausääntä, veden lorotusääntä(jos valuttaa vettä täysillä hanasta) jne. Riippuu toki kovasti mielialasta, miten neiti reagoi ja kuinka voimakkaasti. Viimeksi pari päivää sitten sai hirveät raivarit, kun R aivasti ja niisti. Tuli ihan hysteeriseksi.  :/

Nella ääntelee koko ajan vain monipuolisemmin ja tavujokeltelu on jo tuttua juttua. Monta kertaa on kuulunut myös ’’äitiiii’’, ’’ättäää’’, ’’ättättää’’, ’’äittäää’’ ja muita äiti-sanaan viittavia äännähdyksiä, toki ne nyt vielä ei varmaan ole tarkoituksella sanottuja.
Nellan kanssa voi käydä jo kunnon keskusteluja, tosin minä en ymmärrä vielä hänen kieltään! ;)
Tällä hetkellä kivointa on sillä tavalla rääkyä iloisesti. :D En osaa selittää sitä kunnolla, mutta siis oikein kurkusta asti tulee semmoinen kova karjumisen/kiljumisen sekoitus ja siihen päälle naurua ja valloittava hymy! Ääntä testataan koko ajan enemmän ja kovempaa ja sehän on kivaa esim. kaupassa, kun kaikuu mukavasti. ;) 


Kaikki ihmiset ja uudet paikat ovat erityisen mielenkiintoisia ja kaikkea tutkitaan ja katsellaan(ja maistellaan) paljon. Katsekontaktia haetaan kaikkien kanssa ja usein nauretaan ääneen ja keimaillaan. Nella osaa hyvin ilmaista pettymyksen ja suuttumuksen tunteita ja myös jos on hyvä olla. Nella ilmaisee tahtoaan mm. niin, että heittää pois lelun jos kyllästyy siihen tai jos joku asia ei kiinnosta, hän näyttää sen.
Itkua esiintyy, jos on väsymystä, nälkä, tylsää tai haluaa muuten vain huomiota. Kaikista eniten itketään väsymystä, muuten vain sitten kitistään muita huolia.

Nella rakastaa katsella itseään peilistä vieläkin ja se on takuu varma tapa saada neiti rauhoittumaan, vaikka olisi kuinka kiukkuinen. Oma peilikuva ja äidin/isin peilikuva saa aina hymyn esiin!  Myös peililelut ovat kivoja.
Kiva juttu on myös ihanat varpaat ja jalassa olevat sukat! Sukat eivät meinaa pysyä jalassa enää ollenkaan, ne aina revitään pois ja tutkitaan niitä ja sitten viedään heti suuhun. Sukkia revitään niin kauan jalasta, kunnes onnistutaan. Jos ei ole sukkia, niin varpaita on kiva tutkia ja viedä tai koittaa viedä suuhun. Nam! Myös omat sormet on herkkua.


Nellalla on kolme hammasta. Ensimmäinen puhkesi 30.12.12 ja kuukauden sisään puhkesi kolme kappaletta. Ne ovat keskellä alhaalla rivissä.

Nellan kanssa ei ole enää niin helppoa sinäänsä käydä kauppakeskuksissa(ym.), koska kaikkea pitää koko ajan katsella ja tutkia ja välillä neitiä pitää vähän viihdyttääkin, jos tylsistyy. Ennen vain nukkui ja nykyään ei kyllä todellakaan. Ei meinaa millään nukahtaa rattaisiin/vaunuihin, kun pitäisi koko ajan vain istuvassa asennossa katsella ympärilleen. Ollaan myös otettu siis vaunukoppa pois ja neiti on vaunuissa istuvassa tai puoli-istuvassa asennossa paitsi jos nukkuu niin on makuu-asennossa. Päikkärit neiti nukkuu vielä parvekkeella vaunukopassa, mutta se alkaa olla jo tosi pieni hänelle, varsinkin talvivaatteiden kanssa. Myös turvakaukalo alkaa olla tosi pieni, pitäisi ostaa turva-istuin…

Vaatteet ja vaipat:

Nella käyttää nykyään lähinnä 74-80cm vaatteita. Bodyissa käyttää 74-80 ja housuissa menee jotkut 68 vielä jopa ja osa 86. :D Eli tosi vaihtelevasti! 74 yöpit ei meinaa enää mennä. Sukissa käytetään 19/21 ja tossuissa vähän jopa isompia. Neidillä on tosi iso jalka ja pullea jalkapöytä, kun mitkään tuon kokoiset kengät ei meinaa mahtua.

Vaipoissa käytetän Pampersin 4- teippivaippoja. Yleensä yöllä Pampers Baby Dry ja päivällä Pampers Active Fit. Nykyään neiti ei enää jostain syystä tykkää vaipanvaihdosta, vaikka on aina rakastanut sitä! Nyt on tullut siihen asiaan ihan täysikäännös. Epäilen sen johtuvan siitä, että nykyään pitäisi saada touhuilla ja kääntyillä, eikä jaksa olla paikoillaan selälteen vaipanvaihdon aikanakaan.

Syöminen

Nella syö äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta, juo vettä ja kiinteistä ruoista syö soseita, puuroa sekä velliä. Korvikemerkkinä meillä on NAN2, johon siirryttiin vähän ennen kuin Nella täytti puolivuotta.

Nella juo maitoa n. 600-900ml vuorokaudessa, kerralla maitoa menee 180-210ml. Nella saa maitoa yleensä aina ennen päikkäreitä, joskus aamuyöllä/yöllä sekä illalla vellin seassa vähän.

Puurot aloitettiin n.5kk iässä ja ollaan annettu kaurapuuroa/hiutaleita +hedelmä/marjasosetta sekaan ja nyt myös makupuuroja(käyttövalmiita). Nella saa puuron aina aamuisin ja se maistuu ihan hyvin. Nyt ollaan alettu antaa myös iltapuuro välillä.
Ruokajuomaksi Nella saa aina vain vettä. Vettä juodaan nokkamukista ja välillä esim. saunan jälkeen ja kipeänä sitä annetaan myös tuttipullosta, että menisi enemmän kerralla. Nella osaa myös juoda nokkamukista itse välillä. Parhaiksi ollaan todettu nokkamukit, joissa on kumipää, eli vettä tulee imemällä, ei kaatamalla. Silloin vauva saa itse annosteltua, paljonko haluaa vettä eikä sitä tulee liikaa kerralla tai kaadu yli suun. Tosin nyt on tullut joku vaihe, että nokkamukista ei juoda niin mielellään.

Soseet aloitettiin 3kk iässä, mutta silloinhan siis vain maisteltiin n. kuukauden verran muutamia teelusikallisia soseita. Nella on maistanut lähes kaikkea 4-6kk sosemauista, parsakaalia ollaan annettu vain kerran kun siitä tuli mahavaivoja.

Lihasoseet aloitettiin 5kk iässä ja edettiin kana-, broileri-, liha-, kala- järjestyksessä. Ruokarytminä on nykyään:
-       Aamulla n. klo 6.45-08.15 aamupuuro
-       Ensimmäisten päikkäreiden jälkeen eli n. klo 10.30-12 liha/kala/kanasose(1 purkki)
-       Toisten päikkäreiden jälkeen tai ennen eli n. klo 13.30-16.30 kasvissose/lihasose((½-1 purkki)
-       Illalla n. klo 18-20 hedelmä/marjasose (½-1 purkki) tai puuro
-       Iltavelli + tilkka maitoa ennen nukkumaanmenoa eli n. klo 19.45-21.00
+ tähän lisäksi aina ennen päikkäreitä maitoa ja joskus muulloinkin. 


Vellinä annetaan maissi-, riisi-, kaura-, tai porkkanaperunavelliä. Myös Semperin iltavellejä. Velliä menee purkillinen eli 200ml ja siihen sekaan tilkka maitoa.

Nella söi ennen hienosti ja hyvällä ruokahalulla, availi suuta kun lusikka oli tulossa sitä kohti. Mutta ei enää. Olenkin kertonut muutamassa aiemmassa postauksessa tästä ihmeellisestä syömättömyyskaudesta. Mielestämme emme ole muuttaneet mitään syömistilanteessa eikä uusia makujakaan ole vähään aikaan tullut.
Nella siis alkaa syömään ihan hyvin, pari lusikallista aina maistuu ja sitten alkaa kitinä. Nella kääntelee päätä pois, kiukkuaa, sylkee ruokaa, itkee ja ei avaa suutaan. Meillä on käytössä kaikki maailman maanittelut, hämäämiset, kaikkea ollaan yritetty. Nyt annetaan välillä sylissä sosetta tai sohvalla, silloin maistuu vähän paremmin. Neuvolassakin sanottiin, että kaikki keinot vaan käyttöön mutta ei ole huolestuttavaa vielä. Eri asia olisi, jos Nella menisi painossa vaikka miinuskäyrillä, mutta onneksi ei, niin ei tarvitse huolestua. :)
Sormiruoka Nellalle maistuu hyvin ja myös syötettynä maissinaksut, kiivi ja banaani kaavittuna suoraan hedelmästä ym.
Aina tietenkään ruokailu ei ole hankalaa, mutta monta kertaa päivässä, riippuu vähän.

Nukkuminen

Nella nukkuu päivässä yleensä kahdet tai kolmet päikkärit nykyään. Nukutamme Nellan lähes aina poikkeuksetta ulos vaunuihin(ilman vaunukoppaa) tai parvekkeelle vaunukoppaan(johon ei meinaa kylläkään enää mahtua), paitsi jos olemme menossa jonnekin, niin Nella nukkuu autossa.


Ensimmäisille päikkäreille Nella menee 09.30-10.00 aikoihin ja ne on kestoltaan n. 1-2,5h. Eli ensimmäisiltä päikkäreiltä herää n. 10.30-12 välisenä aikana.
Toiset päikkärit sijoittuu yleensä 14-17 väliseen aikaan ja niiltä herätään yleensä ennen klo 18. Ulos Neltsu nukahtaa tosi hyvin, ei tarvitse pahemmin nukutella, laittaa vain tutin suuhun(eilinen oli kylläkin poikkeus…)

Yöunille Nella menee klo 19.45-21.00 ja yleensä 20.00-20.30 aikavälillä aloitetaan nukutus. Yleensä ennen yhdeksää Nella on jo untenmailla.
Joskus Nellan nukutus oli todella haastavaa, kauhulla muistelen niitä aikoja. Nykyään Nella kumminkin nukahtaa paljon paremmin, mutta aina jompikumpi meistä on pinnasängyn vieressä niin kauan kuin Nella nukahtaa eikä se meitä haittaa. Ennen nukkumaanmenoa Nella saa iltavellin ja joskus nukahtaa melkein heti sen jälkeen ja joskus kiljuu ja kikattelee mobilelle vielä hetken. Nykyään Nella käyttää tuttia myös yöunilla lähes aina.
Neiti nukkuu täydet yöunet tai herää korkeintaan kerran syömään aamuyöstä. Poikkeuksiakin toki on, mutta en muista milloin viimeksi olisi herännyt useammin kuin kerran syömään yöllä. Tuttia joutuu joskus laittaa muutaman kerran varsinkin alkuyöstä/illasta. Yöunilta Nella herää nykyään 6-7 välisenä aikana, joskus jopa 7.30. Ja tänään heräsi viideltä...

Muuta

Nella käy kylvyssä yhä 1-2 kertaa viikossa ja joskus myös suihkussa äidin tai isin kanssa. Kylpeminen on nykyään taas kivaa, välissä oli joku kausi, ettei se ollut niin kivaa vaikka aina siitä onkin tykännyt. Kylvetys on äidille ja isillekin nykyään helpompaa, kun Nella istuu ammeessa niin hienosti, melkein ei tarvitse edes pidellä, mutta kyllä varmuuden vuoksi pidellään vielä. Kylpyveteen laitetaan aina vähän kylpyöljyä ja hiukset pestään vauvan pesuaineella.
Nykyään kylvyssä on mukana myös kylpylelut, jotka ovat Nellan mielestä superkivoja. 


Rasvailuja Nella ei vieläkään oikein tarvitse, kun iho on aina ollut niin hyvä. Ilmakylpyjä otetaan päivittäin ja joskus rasvaillaan myös. 

Semmoinen ihanuus se meidän neiti on! Joka kuukausi tuntuu, että tämä on se ihanin ikä ja sitten taas seuraavassa kuussa tuntuu, että tämäpäs! :D Ihanaa seurata rakkaan kehitystä ja kasvua. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti